Χωρίς Πανελλήνιες η εισαγωγή σε σχολές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ
«Στις σχολές των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ που έχουν χαμηλές βάσεις και μικρή ζήτηση απο τους υποψηφίους θα μπορούν να εισαχθούν εκεί χωρίς Πανελλήνιες εξετάσεις αλλά με διαφορετικά κριτήρια». Αυτό έκανε γνωστό ο Υπουργός Παιδείας κ. Μπαλτάς σχετικά με τον σχεδιασμό του για την ελάφρυνση των μαθητών απο το βάρος των εξετάσεων επισημαίνοντας ότι σταδιακά θα υπάρξουν οι αλλαγές στις εξετάσεις
«Δεν μπορεί να λυθεί μια κι έξω το θέμα των εξετάσεων. Αλλά μπορεί να ελαφρυνθεί. Ας πούμε, ήδη το τριετές βιβλίο σού δίνει τη δυνατότητα να περιορίσεις την εξωσχολική βοήθεια. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να αρχίσουμε σιγά σιγά να βλέπουμε ότι είναι υπερβολική η χρήση των φροντιστηρίων από τις οικογένειες και ότι το σχολείο μπορεί να ανταποκριθεί στα προβλήματα των παιδιών. Σε σχέση με τις εισαγωγικές, δεν μπορούμε με φιρμάνι να βγάλουμε ένα διάταγμα που θα λύνει το πρόβλημα. Σε κάποιες σχολές που έχουν χαμηλή βάση και μικρή ζήτηση, γιατί τα παιδιά να μην μπορούν να πάνε εκεί χωρίς εξετάσεις αλλά με διαφορετικά κριτήρια» ανέφερε σχετικά ο κ. Μπαλτάς σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Ελεύθερο Τύπο».
Για παράδειγμα ανέφερε ότι σε κάποια εξειδικευμένα ΤΕΙ που έχουν σχέση με περιοχές και παραγωγή. Θα προηγηθεί βέβαια μελέτη και η βοήθεια στατιστικών στοιχείων για τη ζήτηση των τμημάτων και των σχολών.
Μια σκέψη του υπουργείου είναι να γίνει τμηματικά η διαδικασία με τις εισαγωγικές. Το ιδανικό θα είναι να έχουμε 4-5 σχολές πολύ μεγάλης ζήτησης όπου εκεί είναι αναπόφευκτες οι εξετάσεις. Μπορεί όμως κάποια στιγμή να πετύχουμε στα περισσότερα να μην είναι αναπόφευκτες.
Ενώ ανέφερε ακόμη ένα παράδειγμα σχετικά με την ύλη της Γ’ Λυκείου σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα. Η ύλη πρέπει κάπου να παντρεύεται με την ύλη του αντίστοιχου μαθήματος στο πρώτο έτος. Αν βρούμε έναν τρόπο να συνεννοηθούν οι καθηγητές του σχολείου με τους καθηγητές των τμημάτων που, ας πούμε, διδάσκουν Φυσική πρώτου έτους, για το περιεχόμενο του μαθήματος, θα δημιουργήσουμε μια γέφυρα που μπορεί να κάνει φυσιολογική την ένταξη των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, χωρίς ίσως την ανάγκη εισαγωγικών.