ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Σχολίασε το άρθρο

Προσθέστε το Φοιτητικά Νέα ως προτιμώμενη πηγή στο Google

ΠΟΣΔΕΠ: Μηδενική ανοχή στη βία στα Πανεπιστήμια – Καταδίκη για εμπρησμούς, επιθέσεις και εκφοβισμό

Με σαφές μήνυμα για «μηδενική ανοχή στη βία και τον εκφοβισμό», το Προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) παρεμβαίνει δυναμικά στις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνικά Πανεπιστήμια, καταδικάζοντας απερίφραστα μια σειρά από σοβαρά περιστατικά που έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

Στην ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία κάνει λόγο για ένα ευρύτερο κλίμα έντασης και αυθαιρεσίας, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές σε έναν χώρο που οφείλει να λειτουργεί με βάση τη δημοκρατία, την ασφάλεια και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών.

Τα περιστατικά που προκάλεσαν την αντίδραση

Το Προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ αναφέρεται συγκεκριμένα σε πρόσφατα περιστατικά που, όπως σημειώνει, πλήττουν ευθέως την ακαδημαϊκή καθημερινότητα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ο εμπρησμός οχήματος καθηγητή εντός της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου, ένα γεγονός που εγείρει σοβαρά ζητήματα ασφάλειας στους χώρους των ιδρυμάτων.

Παράλληλα, καταγράφεται περιστατικό βανδαλισμού στην πολυκατοικία ομότιμης καθηγήτριας, το οποίο χαρακτηρίζεται ως προσβολή του ιδιωτικού της χώρου, αναδεικνύοντας ότι οι επιθέσεις δεν περιορίζονται μόνο εντός των πανεπιστημίων αλλά επεκτείνονται και στην προσωπική ζωή των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και σε λεκτική επίθεση και προπηλακισμό Αντιπρύτανη, περιστατικό που οδήγησε στη μεταφορά του στο νοσοκομείο και είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή προγραμματισμένης συνάντησης με εκπροσώπους πανεπιστημίου του εξωτερικού. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει, σύμφωνα με την ανακοίνωση, τις άμεσες επιπτώσεις τέτοιων ενεργειών στη λειτουργία και τη διεθνή εικόνα των ιδρυμάτων.

«Η κριτική δεν νομιμοποιεί τη βία»

Σε ένα από τα κεντρικά σημεία της παρέμβασής της, η ΠΟΣΔΕΠ τονίζει ότι το αναφαίρετο δικαίωμα της άσκησης κριτικής προς τα μέλη ΔΕΠ και τις διοικητικές αποφάσεις δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για πράξεις βίας ή εκφοβισμού.

Όπως επισημαίνεται, τέτοιες πρακτικές υπονομεύουν την ασφάλεια των πανεπιστημιακών δασκάλων, θίγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία των ιδρυμάτων, πλήττοντας παράλληλα την ίδια την ακαδημαϊκή ελευθερία.

Η ανακοίνωση είναι κατηγορηματική: η βία, η στοχοποίηση και οι εκφοβιστικές ενέργειες δεν έχουν θέση σε μια δημοκρατική κοινωνία, και πολύ περισσότερο στον χώρο της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης.

Συμπαράσταση προς τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας

Η ΠΟΣΔΕΠ εκφράζει τη συμπαράστασή της προς τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας που βρέθηκαν στο στόχαστρο και απευθύνει κάλεσμα για συλλογική στάση απέναντι σε τέτοια φαινόμενα.

Ζητά από το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας να ορθώσει «τείχος προστασίας» απέναντι σε κάθε μορφή σωματικής ή ψυχολογικής βίας, με στόχο τη διασφάλιση της δημοκρατικής λειτουργίας και της ομαλότητας στα ιδρύματα.

Το μήνυμα για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο

Κλείνοντας, η ανακοίνωση υπογραμμίζει τον θεσμικό ρόλο του Δημόσιου Πανεπιστημίου, επισημαίνοντας ότι πρέπει να παραμείνει χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών, διαλόγου και επιστημονικής δημιουργίας.

Η ανάγκη προστασίας του από κάθε μορφή βίας, αυθαιρεσίας και επιβολής αναδεικνύεται ως βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση του ακαδημαϊκού χαρακτήρα και της αποστολής του.

Την ανακοίνωση υπογράφουν ο Πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, Ιωάννης Σεϊμένης, και ο Γραμματέας, Μιχαήλ Ζουμπουλάκης, επαναβεβαιώνοντας τη θέση της Ομοσπονδίας απέναντι σε φαινόμενα που, όπως τονίζεται, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά σε καμία περίπτωση.

Προσθήκη σχολίου...
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.