Αιτήματα για ίση μεταχείριση: 13 ΑΕΙ και η ΕΛΕΓΥΠ ζητούν να προσμετράται η άδεια ανατροφής τέκνου στην «πραγματική υπηρεσία» των μελών ΔΕΠ
Επιστολή προς τις αρμόδιες υπουργούς, υφυπουργούς, γενικούς γραμματείς, καθώς και προς τις πρυτανικές αρχές και τα Συμβούλια Διοίκησης των ελληνικών ΑΕΙ απέστειλε η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων (ΕΙΦΚΔ) του ΕΚΠΑ, την οποία συνυπογράφουν οι ΕΙΦΚΔ 13 ΑΕΙ και η Ελληνική Εταιρεία Γυναικών Πανεπιστημιακών (ΕΛΕΓΥΠ).
Με την επιστολή ζητείται η έκδοση εγκυκλίου ή άλλης διοικητικής πράξης που να διευκρινίζει ρητά ότι ο χρόνος άδειας ανατροφής τέκνου προσμετράται στην έννοια της «πραγματικής υπηρεσίας» που απαιτείται για την εξέλιξη των μελών ΔΕΠ.
Το ζήτημα
Όπως επισημαίνεται, σύμφωνα με το άρθρο 167 του ν. 4957/2022, για την εξέλιξη μέλους ΔΕΠ απαιτείται η συμπλήρωση τριών ετών “πραγματικής υπηρεσίας” στη βαθμίδα που κατέχει. Ούτε ο συγκεκριμένος νόμος ούτε ο προϊσχύσας ν. 4009/2011 προβλέπουν εξαιρέσεις στη σχετική έννοια.
Ωστόσο, η γνωμοδότηση 17/2022 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ερμήνευσε ότι ο χρόνος άδειας ανατροφής τέκνου δεν προσμετράται στη «πραγματική υπηρεσία». Η ερμηνεία αυτή, τονίζουν οι Επιτροπές, οδηγεί σε άνιση μεταχείριση μεταξύ μελών ΔΕΠ που κάνουν χρήση της άδειας και όσων δεν την κάνουν, με αποτέλεσμα την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της επαγγελματικής τους εξέλιξης.
Κίνδυνος για την ισότητα και τη στήριξη της γονικότητας
Οι υπογράφουσες Επιτροπές υπογραμμίζουν ότι η πρακτική αυτή βρίσκεται σε αντίφαση με τις δημόσιες πολιτικές που προωθούν τη στήριξη των οικογενειών, τη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής και την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος.
Τονίζεται ότι η έμπρακτη στήριξη της γονικότητας στο πανεπιστήμιο αποτελεί θεμέλιο για την ισότητα, τη μη διάκριση και τη βιώσιμη ανάπτυξη του ακαδημαϊκού θεσμού.
Το αίτημα των Επιτροπών
Για όλους τους παραπάνω λόγους, ζητείται από το Υπουργείο Παιδείας η άμεση έκδοση εγκυκλίου ώστε να αποσαφηνιστεί ότι ο χρόνος άδειας ανατροφής συμπεριλαμβάνεται στην «πραγματική υπηρεσία» των μελών ΔΕΠ και δεν μπορεί να αποτελεί λόγο καθυστέρησης της εξέλιξής τους.
Ποιοι συνυπογράφουν
Την επιστολή συνυπογράφουν οι Επιτροπές Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων των:
- Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
- Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
- Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
- Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου
- Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου
- Πανεπιστημίου Αιγαίου
- Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
- Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
- Πανεπιστημίου Μακεδονίας
- Πανεπιστημίου Πατρών
- Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
- Πανεπιστημίου Πειραιώς
- Πολυτεχνείου Κρήτης
Καθώς και η Ελληνική Εταιρεία Γυναικών Πανεπιστημιακών (ΕΛΕΓΥΠ).
Αυτούσια η Επιστολή
ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ/ΑΠΟΔΕΚΤΡΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ:
- Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κυρία Σοφία Ζαχαράκη
- Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κυρία Δόμνα-Μαρία Μιχαηλίδου
- Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κύριος Νικόλαος Παπαϊωάννου
- Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κυρία Ελένη Ράπτη
- Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κύριος Δημήτριος Μπουραντώνης
- Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κυρία Αικατερίνη Πατσογιάννη
- Γενικός Γραμματέας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, κύριος Κωνσταντίνος Γλούμης – Ατσαλάκης
- Πρυτανικές Αρχές των ελληνικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων
- Συμβούλια Διοίκησης των ελληνικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων
Αξιότιμες κυρίες Υπουργοί,
Αξιότιμες κυρία και κύριε Υφυπουργοί,
Αξιότιμες κυρίες και κύριοι Γενικοί Γραμματείς,
Αξιότιμες κυρίες και κύριοι Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις,
Αξιότιμα μέλη των Συμβουλίων Διοίκησης των ελληνικών ΑΕΙ,
Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων (ΕΙΦΚΔ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), σε συνεργασία με τις ΕΙΦΚΔ των ΑΕΙ που συνυπογράφουν αυτή την επιστολή και την Ελληνική Εταιρεία Γυναικών Πανεπιστημιακών (ΕΛΕΓΥΠ), θέτουμε υπόψη σας ένα ζήτημα, το οποίο αφορά την ίση μεταχείριση των μελών ΔΕΠ κατά τη διαδικασία της επαγγελματικής εξέλιξης τους.
Σύμφωνα με το άρθρο 167 του ν. 4957/2022, για την εξέλιξη μέλους ΔΕΠ απαιτείται η παρέλευση ελάχιστου χρονικού διαστήματος «πραγματικής υπηρεσίας» τριών (3) ετών στη βαθμίδα που κατέχει.
Ούτε ο νόμος αυτός ούτε ο προϊσχύσας ν. 4009/2011 προβλέπουν ρητά εξαιρέσεις ή διαφοροποιήσεις ως προς την έννοια της πραγματικής υπηρεσίας.
Ωστόσο, η υπ’ αριθμ. 17/2022 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Τμήμα Γ’, 28.2.2022), η οποία εκδόθηκε κατόπιν ερωτήματος μέλους ΔΕΠ που είχε λάβει άδεια ανατροφής τέκνου, ερμήνευσε ότι ο χρόνος της άδειας αυτής δεν προσμετράται στην απαιτούμενη «πραγματική υπηρεσία» για την εξέλιξη μελών ΔΕΠ.
Η ερμηνεία αυτή έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται άνιση μεταχείριση εντός του ίδιου επαγγελματικού σώματος, μεταξύ μελών ΔΕΠ που κάνουν χρήση της άδειας ανατροφής και όσων δεν την κάνουν.
Η διαφοροποίηση αυτή παρατείνει δυσανάλογα το διάστημα θητείας όσων ασκούν ενεργά γονικά καθήκοντα και οδηγεί σε καθυστέρηση της επαγγελματικής τους εξέλιξης, παρά το γεγονός ότι ασκούν νόμιμο δικαίωμα που αποσκοπεί στη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.
Η πρακτική αυτή βρίσκεται σε προφανή αντίφαση με τη δημόσια πολιτική που, σε όλα τα επίπεδα, αναδεικνύει τη στήριξη των οικογενειών και την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος ως εθνική προτεραιότητα.
Η έμπρακτη στήριξη της γονικότητας στο πανεπιστήμιο δεν αποτελεί μόνο ζήτημα ισότητας, αλλά και προϋπόθεση βιώσιμης ανάπτυξης και ανανέωσης του ίδιου του ακαδημαϊκού θεσμού.
Για τους λόγους αυτούς, προτείνουμε το Υπουργείο να εκδώσει σχετική εγκύκλιο ή άλλη διοικητική πράξη, με την οποία θα διευκρινίζεται ρητά ότι ο χρόνος άδειας ανατροφής τέκνου προσμετράται στην έννοια της «πραγματικής υπηρεσίας» για την εξέλιξη μελών ΔΕΠ.
Η διασφάλιση της ισότητας και της μη διάκρισης λόγω γονικών υποχρεώσεων αποτελεί βασική προϋπόθεση για ένα δίκαιο και συνεκτικό πανεπιστημιακό περιβάλλον.
Με εκτίμηση,
Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων (ΕΙΦΚΔ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)
Την επιστολή συνυπογράφουν οι Επιτροπές Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων των ακόλουθων ΑΕΙ:
- Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
- Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
- Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
- Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
- Ελληνικό Μεσογειακό
- Πανεπιστήμιο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
- Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
- Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
- Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
- Πανεπιστήμιο Πατρών
- Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
- Πανεπιστήμιο Πειραιώς
- Πολυτεχνείο Κρήτης
Και η: Ελληνική Εταιρεία Γυναικών Πανεπιστημιακών (ΕΛΕΓΥΠ)







ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

