Ψηφίστηκε ο νόμος για την ίδρυση παραρτημάτων ξένων Πανεπιστημίων στην Κύπρο

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Η Κυπριακή Βουλή ψήφισε νόμο για πλαίσιο ίδρυσης παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων

Η Βουλή της Κύπρου υπερψήφισε την τροποποίηση του Συντάγματος, στη χθεσινή Ολομέλεια, με τη ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο εισάγει αυστηρές διατάξεις για την ίδρυση και λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα. Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε ο Πρέσβης της Ελλάδας, Ιωάννης Παπαμελετίου, καθώς μέχρι στιγμής έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για εγκατάσταση στην Κύπρο το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Κατά τη διαδικασία, τρεις τροπολογίες που προτάθηκαν από το ΑΚΕΛ απορρίφθηκαν με 31 ψήφους κατά και 16 υπέρ. 

Με την ψήφιση τροποποιούνται οι «περί της Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης και της Ίδρυσης και Λειτουργίας Φορέα για Συναφή Θέματα Νόμοι» του 2015 έως 2021, με βάση την οποία ρυθμίζεται η ίδρυση και λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων κρατών μελών ή τρίτων χωρών εντός της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο ορισμός του «παραρτήματος ξένου πανεπιστημίου» αναθεωρήθηκε, ώστε να καλύπτει νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Επίσης, καθορίστηκαν νέες προϋποθέσεις ίδρυσης, όπως ο ελάχιστος αριθμός σχολών και προσφερόμενων προγραμμάτων σπουδών.

Μεταξύ των σημαντικών αλλαγών, καταργήθηκε η υποχρέωση υποβολής εγγυητικής επιστολής ύψους €2 εκατομμυρίων για τα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, καθώς και η πρόνοια που επέτρεπε στον ΔΙΠΑΕ (Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης) να απορρίπτει αιτήσεις ίδρυσης με βάση τη θέση του μητρικού ιδρύματος στις διεθνείς κατατάξεις.

Υπενθυμίζεται πως σφοδρή κριτική στις προτάσεις για εγγυητική επιστολή ύψους €2 εκατομμυρίων ευρώ από τα ελληνικά πανεπιστήμια που επιθυμούν να λειτουργήσουν παραρτήματά τους στην Κύπρο άσκησε την περασμένη εβδομάδα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος. Δήλωσε χαρακτηριστικά: "Εγώ τουλάχιστον το θεωρώ προσβολή να ζητούμε από τα ελληνικά πανεπιστήμια, στα οποία σπουδάζουν δωρεάν χιλιάδες Κύπριοι, να καταθέτουν εγγυητική όταν έρχονται στην Κύπρο." Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν υποστηρίξει διαχρονικά την Κύπρο, ενώ πρότεινε τη δημιουργία εξαιρέσεων για τα ελληνικά πανεπιστήμια, στη βάση των ειδικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Υπογράμμισε επίσης την παγκόσμια αναγνώριση των ελληνικών πανεπιστημίων, σημειώνοντας ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών κατέχει την 69η θέση διεθνώς, σε αντίθεση με ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου που βρίσκονται πολύ χαμηλότερα στις κατατάξεις. "Είναι ντροπή μας να ζητάμε από την Ελλάδα αυτό το πράγμα, όταν ζήσαμε και σπουδάσαμε δωρεάν. Τον καιρό της Αγγλοκρατίας, το Πανεπιστήμιο Αθηνών μας υποδέχτηκε χωρίς εξετάσεις για να διατηρηθεί το εθνικό μας ήθος. Δεν μπορούμε τώρα να ζητάμε τέτοιες εγγυήσεις," ανέφερε χαρακτηριστικά. Καταληκτικά, ο Αρχιεπίσκοπος είχε προτείνει την αποφυγή οικονομικών απαιτήσεων και την εστίαση σε ποιοτικά κριτήρια για την ίδρυση παραρτημάτων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προώθηση της συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η λειτουργία των παραρτημάτων θα διέπεται από τους ίδιους όρους που ισχύουν για τα κυπριακά ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Μέσα από το πλαίσιο αυτό, στόχος είναι η διασφάλιση της ποιότητας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής ανώτερης εκπαίδευσης.

Όπως σημείωσε το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου, μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί καμία αίτηση για ίδρυση παραρτήματος ξένου πανεπιστημίου, παρά το γεγονός ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον. Εκτιμάται ότι η ίδρυση τέτοιων παραρτημάτων θα ενισχύσει την κυπριακή οικονομία, μέσω της αύξησης των προγραμμάτων σπουδών και της προσέλκυσης διεθνών φοιτητών. Επιπλέον, η λειτουργία ξένων πανεπιστημίων στην Κύπρο συνάδει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς βασίζεται στις αρχές της ελεύθερης εγκατάστασης και κυκλοφορίας υπηρεσιών.

Παραρτήματα Δημοσίων Πανεπιστημίων της Ελλάδας στην Κύπρο

Υπενθυμίζεται πως δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια έχουν εκδηλώσει ήδη το ενδιαφέρον για ίδρυση παραρτημάτων στην Κύπρο, όπως το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ).

Το ΕΚΠΑ σχεδιάζει τη δημιουργία δύο Σχολών στη Λευκωσία:

  • Ιατρική Σχολή
  • Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων

Το ΕΜΠ, στο πλαίσιο του προσχεδίου του, σκοπεύει να ιδρύσει το Διεθνές Τεχνικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Κύπρου (International Technical University of Athens in Cyprus), το οποίο θα περιλαμβάνει πέντε σχολές:

  • Αρχιτεκτονική
  • Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής
  • Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών
  • Χημικών Μηχανικών
  • Μηχανολόγων Μηχανικών και Ναυπηγών Μηχανικών

Τοποθετήσεις Βουλευτών

Επιφυλάξεις από το ΑΚΕΛ: Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, υπήρξαν τοποθετήσεις βουλευτών, μερικές από τις οποίες εξέφρασαν ανησυχίες. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, υποστήριξε ότι η απουσία στρατηγικού σχεδιασμού μπορεί να οδηγήσει την Κύπρο σε απώλεια του κύρους της ως εκπαιδευτικού προορισμού. Ανέφερε ότι η χώρα πρέπει να αξιοποιήσει την ευκαιρία να εξελιχθεί σε περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας, ενώ εξέφρασε φόβους για τον κίνδυνο εγκατάστασης πανεπιστημίων χαμηλότερης ποιότητας. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφίδη, το ΑΚΕΛ επιθυμεί να διασφαλίσει ότι η είσοδος ξένων πανεπιστημίων στην κυπριακή αγορά θα γίνει με αυστηρά κριτήρια, ώστε να μην υπονομευτεί το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Εξήγησε ότι η μία από τις τροπολογίες που πρότεινε το κόμμα του αφορά την υιοθέτηση πρόνοιας της κυβέρνησης για εγγυητικές επιστολές από ιδιωτικά πανεπιστήμια, την οποία η κυβέρνηση τελικά απέσυρε.

Θετικά σχόλια από το ΔΗΚΟ: Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Παύλος Μυλωνάς, βουλευτής του ΔΗΚΟ, χαιρέτισε την πρωτοβουλία για την κάθοδο ιστορικών ελληνικών πανεπιστημίων στην Κύπρο. Ευχαρίστησε όλους τους βουλευτές που συνέβαλαν στη βελτίωση του νομοσχεδίου, υπογραμμίζοντας ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα ενισχύσουν τη θέση της Κύπρου ως εκπαιδευτικού κόμβου στην περιοχή.

Ο Βουλευτής ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου ανέφερε ότι έχουμε πλέον ένα νομικό πλαίσιο για την ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην χώρα μας και αυτή τη στιγμή υπάρχει ενδιαφέρον μόνο από 2 ελληνικά πανεπιστήμια, το Καποδιστριακό και το Μετσόβειο, με το οποίο η συζήτηση είναι σε προχωρημένο επίπεδο. Ανέφερε ότι το κόμμα του υποστηρίζει την κάθοδο ξένων πανεπιστημίων και αυτό δεν είναι εις βάρος των κυπριακών ιδρυμάτων γιατί επενδύουμε στην αριστεία με εισαγωγή ποιοτικών κριτηρίων.

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους αφού εξέφρασε τις ευγνώμονες ευχαριστίες στα ελληνικά πανεπιστήμια που μόρφωσαν τον κυπριακό ελληνισμό, είπε ότι τόσο το Καποδιστριακό όσο και το Μετσόβειο έρχονται στην Κύπρο με προγράμματα όμως στην αγγλική γλώσσα. Είπε ότι προβληματίζεται και έχει επιφυλάξεις για την βιωσιμότητά τους, λόγω αυτού του γεγονότος.

Η ανεξάρτητη Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου ανέφερε ότι για χρόνια όλες οι κυβερνήσεις ήθελαν να κάνουν την Κύπρο διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο και αργότερα επιτίθεντο στο δημόσιο πανεπιστήμιο και δεν ήθελαν ξενόγλωσσα προγράμματα. Ανέφερε ότι καλωσορίζουμε τα δύο αυτά κορυφαία πανεπιστήμια που συγκρίνονται με διεθνή ιδρύματα, αλλά είναι καιρός να στηρίξουμε και τα δικά μας δημόσια πανεπιστήμια που θέλουν να προσφέρουν ξενόγλωσσα προγράμματα.

Ο Βουλευτής ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε ότι υπήρχαν επιφυλάξεις για την έλευση ξένων πανεπιστημίων και διασφαλίστηκε ότι θα γίνεται σωστά, με μέγιστη πιστοποίηση της ακαδημαϊκής επάρκειας και αυστηρά κριτήρια και θα συνεισφέρει στην αύξηση της ποιότητας της εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης ανέφερε ότι έγιναν βήματα προόδου στον τόπο μας με όγκο φοιτητών και ερευνητικά προγράμματα και εξήρε το γεγονός ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια για χρόνια μόρφωσαν Κυπρίους με δωρεάν δίδακτρα και σίτιση. Είπε ότι χαροποιεί η κάθοδος δύο κορυφαίων ελληνικών πανεπιστημίων στη χώρα μας.

Ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας ανέφερε ότι ήταν κοινός στόχος να βοηθηθεί η κάθοδος των δύο ελληνικών πανεπιστημίων και το κόμμα του γενικότερα επιθυμούσε την υιοθέτηση αυστηρών κριτηρίων. Ανέφερε επίσης ότι στόχος είναι η διασφάλιση και συνέχισης της ποιότητας ώστε να φιλτράρουμε τα πραγματικά πανεπιστήμια που θέλουν να προσφέρουν στον τόπο. Τόνισε την ανάγκη ενός γενικότερου σχεδιασμού για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. 

Χαιρετίζει το Υπουργείο Παιδείας

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) χαιρετίζει την ψήφιση, κατά τη χθεσινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, της τροποποίησης στους «περί της Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης και της Ίδρυσης και Λειτουργίας Φορέα για Συναφή Θέματα Νόμους» του 2015 έως 2021, με βάση την οποία ρυθμίζεται η ίδρυση και λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων κρατών μελών ή τρίτων χωρών, εντός της Δημοκρατίας.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο στη χθεσινή ανακοίνωσή του, «η τροποποίηση προβλέπει τη ρύθμιση της διαδικασίας ίδρυσης και λειτουργίας παραρτήματος ξένου πανεπιστημίου στην Κύπρο κατ’ αναλογία των διατάξεων που εφαρμόζονται για τα κυπριακά πανεπιστήμια, όπως και την εισαγωγή επιπρόσθετων δικλίδων ασφαλείας, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στον τόπο μας».

Προστίθεται ότι «η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση συνδέεται με την ευρύτερη πολιτική της Κυβέρνησης για την αναβάθμιση και βελτίωση της ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης στην Κύπρο, καθώς και με το στρατηγικό πλάνο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «αυτό που επιτυγχάνεται είναι η διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων προγραμμάτων σπουδών από τα παραρτήματα, η προσφορά περισσότερων επιλογών για σπουδές στους φοιτητές και στις φοιτήτριές μας και η δημιουργία των προϋποθέσεων για καθιέρωση της Κύπρου ως διεθνούς κέντρου Ανώτερης Εκπαίδευσης».

Σημειώνεται ότι η ίδρυση και λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Κύπρο προβλεπόταν από το 2015, με βάση τους «περί της Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης και της Ίδρυσης και Λειτουργίας Φορέα για Συναφή Θέματα Νόμους». Διευκρινίζεται ότι «αυτό που καθορίζεται πλέον με την τροποποίηση είναι η διαδικασία και τα κριτήρια ίδρυσης των παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Κύπρο, ώστε αυτή να γίνεται στο πλαίσιο νομοθεσίας και αυστηρής αξιολόγησης».

Καταληκτικά, το ΥΠΑΝ «ευχαριστεί θερμά τους βουλευτές και τις βουλεύτριες για την αγαστή συνεργασία καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος μέχρι αυτό να οδηγηθεί στην ψήφισή του».

Τα «Φοιτητικά Νέα» θα δημοσιεύσουν το νομοσχέδιο με όλες τις διορθώσεις όπως ψηφίστηκε στη Βουλή μόλις είναι διαθέσιμο από την Κυπριακή Βουλή. Μείνετε συντονισμένοι!

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.