Κύπρος: Αναγκαία η δημιουργία φοιτητικών εστιών για νέα πανεπιστήμια και αυστηροί περιορισμοί για Ιατρικές Σχολές

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Κύπρος: Αναγκαία η δημιουργία φοιτητικών εστιών για νέα πανεπιστήμια και αυστηροί περιορισμοί για Ιατρικές Σχολές

Η νέα εθνική στρατηγική της Κύπρου για την Ανώτερη Εκπαίδευση, η οποία τέθηκε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου από την αρμόδια υπουργό Παιδείας της Κύπρου, Αθηνά Μιχαηλίδου, φέρνει σημαντικές αλλαγές στους όρους ίδρυσης και λειτουργίας νέων πανεπιστημίων στην Κύπρο.

Ανάμεσα στις προτεινόμενες ρυθμίσεις περιλαμβάνεται η υποχρεωτική δημιουργία φοιτητικών εστιών για τα νέα πανεπιστήμια, καθώς και η αυστηροποίηση των κανόνων λειτουργίας για τα υφιστάμενα ιδιωτικά ιδρύματα.

Υποχρεωτική δημιουργία φοιτητικών εστιών

Κεντρική πρόνοια της στρατηγικής είναι η υποχρεωτική ανέγερση φοιτητικών εστιών ή εναλλακτικά η ενοικίαση κατάλληλων χώρων στέγασης φοιτητών από οποιονδήποτε αιτείται άδεια ίδρυσης πανεπιστημίου. Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερος της Κύπρου, για τα υπάρχοντα ιδρύματα, προγραμματίζεται μεταβατική περίοδος για τη συμμόρφωση. Η ρύθμιση αυτή προέκυψε από το οξύ πρόβλημα στέγασης φοιτητών, καθώς οι διαθέσιμες θέσεις στις υπάρχουσες εστίες είναι ελάχιστες, ενώ τα ενοίκια στις πανεπιστημιουπόλεις παραμένουν σε απαγορευτικά επίπεδα.

Αυστηροί περιορισμοί στις Ιατρικές Σχολές

Επιπλέον, η στρατηγική επιδιώκει να περιορίσει την ανεξέλεγκτη ίδρυση Ιατρικών Σχολών στην Κύπρο, δεδομένου του μικρού μεγέθους της χώρας. Η νομοθεσία αναμένεται να θέσει κανόνες για την ανάπτυξη της ιατρικής εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα θα ρυθμιστούν ζητήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία πανεπιστημιακών νοσοκομείων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.

Παραρτήματα Δημοσίων Πανεπιστημίων της Ελλάδας στην Κύπρο

Υπενθυμίζεται πως δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια έχουν εκδηλώσει ήδη το ενδιαφέρον για ίδρυση παραρτημάτων στην Κύπρο, όπως το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ).

Το ΕΚΠΑ σχεδιάζει τη δημιουργία δύο Σχολών στη Λευκωσία:

  • Ιατρική Σχολή
  • Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων

Το ΕΜΠ, στο πλαίσιο του προσχεδίου του, σκοπεύει να ιδρύσει το Διεθνές Τεχνικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Κύπρου (International Technical University of Athens in Cyprus), το οποίο θα περιλαμβάνει πέντε σχολές:

  • Αρχιτεκτονική
  • Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής
  • Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών
  • Χημικών Μηχανικών
  • Μηχανολόγων Μηχανικών και Ναυπηγών Μηχανικών

Οι νέες απαιτήσεις για φοιτητικές εστίες και οι περιορισμοί στη λειτουργία Ιατρικών Σχολών, εφόσον τεθούν σε ισχύ σύμφωνα με την νέα εθνική στρατηγική της Κύπρου, αναμένεται να αυξήσουν τον προϋπολογισμό και να τροποποιήσουν τον χρονικό σχεδιασμό των ελληνικών πανεπιστημίων ως προς την ίδρυση παραρτημάτων. 

Αυστηρότερος έλεγχος ιδιωτικών πανεπιστημίων

Ενισχύεται, επίσης, το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, με αυστηρότερους ελέγχους λειτουργίας, προειδοποιήσεις και δυνατότητα αναστολής λειτουργίας τους. Παράλληλα, εξετάζεται η επιβολή πλαφόν στον αριθμό ξένων φοιτητών, ανάλογα με τα αποτελέσματα των ελέγχων.

Επιπρόσθετα, στη νομοθεσία που σχεδιάζεται για να προωθηθεί για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν αποκλείεται να περιληφθεί και πρόνοια για την εκπόνηση Κανονισμών για περισσότερα θέματα που θα άπτονται, μεταξύ άλλων, και των κτηριακών υποδομών των ιδρυμάτων.

Αναφορικά με τις ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στο κείμενο που έχει κατατεθεί γίνεται αναφορά σε αυστηροποίηση των ελέγχων τους, σε προειδοποίηση και αναστολή της λειτουργίας τους καθώς επίσης και σε κατά περίπτωση αλλαγή του πλαφόν ξένων φοιτητών βάσει των αποτελεσμάτων των ελέγχων τους και στη βάση αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου.

Το Υπουργικό ενέκρινε το Στρατηγικό Σχέδιο για τη Βελτίωση και Αναβάθμιση της Ανώτερης Εκπαίδευσης

Δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας για το Στρατηγικό Σχέδιο για Βελτίωση και Αναβάθμιση της Ανώτερης Εκπαίδευσης στην Κύπρο

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα (Τετάρτη 04/12/2024), μετά από Πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, το Στρατηγικό Σχέδιο για τη Βελτίωση και Αναβάθμιση της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΑΕ) στην Κύπρο.

Η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κα Αθηνά Μιχαηλίδου, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνεδρίας, ανέφερε: «Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα, μετά από Πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, το Στρατηγικό Σχέδιο για τη Βελτίωση και Αναβάθμιση της Ανώτερης Εκπαίδευσης στην Κύπρο, το οποίο εμπίπτει στο πλαίσιο των δράσεων, που προωθούνται με βάση το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης για την ποιοτική αναβάθμιση της Ανώτερης Εκπαίδευσης.

Το Στρατηγικό Σχέδιο καταρτίστηκε και τέθηκε σε στοχευμένη διαβούλευση, και στη συνέχεια σε δημόσια διαβούλευση, μέσω της πλατφόρμας η-διαβούλευση, ώστε να καταρτιστεί το τελικό κείμενο. Οι βασικές παράμετροι του παρουσιάστηκαν και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού.

Σκοπός του Στρατηγικού Σχεδίου για Βελτίωση και Αναβάθμιση της Ανώτερης Εκπαίδευσης είναι η διαμόρφωση ενός ποιοτικού και σύγχρονου συστήματος ΑΕ στην Κύπρο, το οποίο θα συμβάλει, αφενός, στη διάπλαση εγγράμματων πολιτών, με ολοκληρωμένη προσωπικότητα, ικανών να συμβάλουν δημιουργικά στην ανάπτυξη της κοινωνίας, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του μέλλοντος και, αφετέρου, στην καθιέρωση της Κύπρου ως περιφερειακού ακαδημαϊκού και ερευνητικού κέντρου, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Το κείμενο του Στρατηγικού Σχεδίου ενισχύεται από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση στοχευμένων στρατηγικών επιδιώξεων, οι οποίες συγκεκριμένα αφορούν στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της ΑΕ της Κύπρου, στη διασύνδεσή της ΑΕ με την Αγορά Εργασίας, στην καθιέρωση της Κύπρου ως Διεθνούς Κέντρου ΑΕ, και οργανώνεται κάτω από τέσσερις άξονες:

  1. Αναβάθμιση Ποιότητας – Αριστεία ΑΕ
  2. Διασύνδεση με την Αγορά Εργασίας
  3. Διεθνοποίηση ΑΕ
  4. Προσφορά Κινήτρων (υποτροφίες/εργοδότηση) σε ξένους φοιτητές/φοιτήτριες.

Οι πιο πάνω στοχευμένες στρατηγικές επιδιώξεις και οι βασικοί άξονες του Στρατηγικού Σχεδιασμού δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής, επιστημονικά τεκμηριωμένο, που θα καταστήσει το Στρατηγικό Σχέδιο βιώσιμο και αποτελεσματικό.

Στο πλαίσιο του στόχου για Διεθνοποίηση της Ανώτερης Εκπαίδευσης, περιλαμβάνονται και τα νομοσχέδια που συζητούνται στη Βουλή για:

  1. την προσφορά ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων από τα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας μας και για
  2. τη λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Κύπρο.

Όλα τα πιο πάνω διέπονται από αυστηρά κριτήρια ελέγχου της ποιότητας, που είναι το ζητούμενο, μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες.

Η ΑΕ πρέπει να αποτελέσει σημαντικό άξονα ανάπτυξης και ποιοτικής εκπαίδευσης για την Κύπρο.»

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.