Φύλο και εκπροσώπηση στα Ελληνικά ΜΜΕ / Αποτελέσματα Έρευνας ΕΚΚΕ

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Φύλο και εκπροσώπηση στα ελληνικά ΜΜΕ: Αποτελέσματα έρευνας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ)

Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) ιδρύθηκε το 1959 υπό την αιγίδα της UNESCO και αποτελεί το μοναδικό δημόσιο ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα που θεραπεύει τις κοινωνικές επιστήμες. Είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, εποπτευόμενο από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Ογδόντα τρία (για την ακρίβεια: 83,1%) τοις εκατό άντρες και περίπου δεκαεπτά (για την ακρίβεια: 16,9%) τοις εκατό γυναίκες: η ιλιγγιώδης αυτή διαφορά αποτυπώνεται στα αποτελέσματα της έρευνας με τίτλο «Φύλο και εκπροσώπηση στα ελληνικά ΜΜΕ», που παρουσιάστηκαν την Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου σε εκδήλωση του Ιδρύματος Heinrich Böll στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Βασικός στόχος του έργου είναι η καταγραφή, μέτρηση και αξιολόγηση της δημόσιας παρουσίας ανδρών και γυναικών πολιτικών, αλλά και ειδικών και σχολιαστών, στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, με έμφαση σε τηλεοπτικούς σταθμούς και εφημερίδες. Αντικείμενο μελέτης του έργου ήταν η προεκλογική περίοδος των Ευρωεκλογών του Ιουνίου του 2024. Στην τρέχουσα εφαρμογή παρουσιάζονται τα δεδομένα που καταγράφηκαν από επτά τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας: έναν δημόσιο (ΕΡΤ 1) και έξι ιδιωτικούς (ΑΛΦΑ, ΑΝΤΕΝΝΑ, ΜΕΓΚΑ, ΟΠΕΝ, ΣΚΑΙ, ΣΤΑΡ) κατά το χρονικό διάστημα 10/05/2024 – 07/06/2024.

Δεδομένα που προκύπτουν

Σχετικά με τις ιδιότητες με τις οποίες εμφανίζονται άνδρες και γυναίκες στην τηλεόραση, από τα πολιτικά πρόσωπα που το ΕΚΚΕ κατέγραψε, το 86,2% ήταν άνδρες και το 13,8% γυναίκες.

Σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής στα δελτία και τις ενημερωτικές εκπομπές, οι άνδρες έχουν ατομική παρουσία σε ποσοστό 85,6% έναντι 74,5% των γυναικών, ενώ οι γυναίκες εμφανίζονται ως μέρος πάνελ σε υψηλότερο ποσοστό από τους άνδρες.

Οι κύριες θεματικές για τις οποίες μιλάνε τα πολιτικά πρόσωπα που καλούνται να μιλήσουν αφορούν τις Ευρωεκλογές εν γένει. Ωστόσο οι άνδρες μιλάνε σε λίγο υψηλότερα ποσοστά για οικονομία και διεθνή θέματα, ενώ οι γυναίκες για θέματα έμφυλης βίας και υγείας.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ:

Επιστημονική Υπεύθυνη: Μανίνα Κακεπάκη (Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Επιστημονικά Συν-υπεύθυνος: Γιώργος Κατσαμπέκης (Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Επιστημονική συνεργάτιδα: Σοφία Καναούτη (Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Πρακτική Άσκηση: Ναταλία Κολυμπάρη, Παναγιώτης Ριζόγιαννης, Γιώργος Διονυσόπουλος

Εθελοντική εργασία: Αγγελική Ανδριανοπούλου, Χριστίνα Χιωτάκη

Υπεύθυνος τεχνικής ανάπτυξης: Σταύρος Μαρούλης (Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

ΕΚΚΕ

Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) ιδρύθηκε το 1959 υπό την αιγίδα της UNESCO και αποτελεί το μοναδικό δημόσιο ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα που θεραπεύει τις κοινωνικές επιστήμες. Είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, εποπτευόμενο από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Στη διάρκεια των 60 χρόνων λειτουργίας του, το ΕΚΚΕ

  • Διεξάγει κοινωνική έρευνα σε διαχρονικά και επίκαιρα γνωστικά πεδία με το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του.
  • Έχει δημιουργήσει ερευνητική παράδοση σε τομείς όπως η κοινωνική πολιτική, η πολιτική κοινωνιολογία και η εκλογική γεωγραφία, η κοινωνική γεωγραφία και η κοινωνική ανθρωπολογία.
  • Υποστηρίζει την Πολιτεία στον σχεδιασμό και την αξιολόγηση δημόσιων πολιτικών σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο με έρευνες, μελέτες και εκθέσεις εμπειρογνωμοσύνης προσανατολισμένες στην έγκαιρη ανάδειξη κρίσιμων κοινωνικών και πολιτικών ζητημάτων.
  • Διατηρεί και διαρκώς διευρύνει διεθνείς συνεργασίες με συμμετοχή σε διεθνή ερευνητικά δίκτυα, σε μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα και δίκτυα εμπειρογνωμόνων.
  • Διατηρεί μια από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες κοινωνικών επιστημών της χώρας, η οποία από το 1959 υποστηρίζει και προωθεί το ερευνητικό έργο του ΕΚΚΕ και εν γένει των κοινωνικών επιστημών και της κοινωνικής έρευνας στην Ελλάδα.
  • Δραστηριοποιείται στις έντυπες και ελεύθερης πρόσβασης ψηφιακές εκδόσεις οι οποίες αποτυπώνουν ερευνητικές προσεγγίσεις και αναλύσεις όψεων της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Σημαντικός αριθμός των εκδόσεων του ΕΚΚΕ χρησιμοποιείται ως διδακτική υλη στα ΑΕΙ της χώρας.
  • Εκδίδει ανελλιπώς την Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών, που αποτελεί το μακροβιότερο περιοδικό κοινωνικών επιστημών με τυφλή αξιολόγηση στην Ελλάδα.

Η ερευνητική στρατηγική του ΕΚΚΕ, επικεντρώνεται:

  • στη συστηματική έρευνα, παρακολούθηση και καταγραφή κοινωνικών τάσεων και διεργασιών
  • στην ανάπτυξη υποδομών, θεωρητικών εργαλείων, μεθόδων και τεχνικών που υποστηρίζουν φορείς χάραξης και εφαρμογής πολιτικής στον τομέα ευθύνης τους
  • στη συστηματική συνεργασία με φορείς που αναπτύσσουν κοινωνική έρευνα (ΑΕΙ, τοπική αυτοδιοίκηση, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας κ.λπ.)
  • στην ανάπτυξη στρατηγικών κόμβων συντονισμού της έρευνας και της εφαρμογής της

και αναπτύσσεται στους παρακάτω άξονες:

  • στην Κοινωνική Πολιτική
  • στις Κοινωνικές δομές και τον Κοινωνικό μετασχηματισμό
  • στην Πολιτική Κοινωνιολογία και τους θεσμούς
  • στην Κοινωνιολογία του αστικού χώρου
  • στην Κοινωνική Ανθρωπολογία και Κοινωνιολογία του αγροτικού χώρου
  • στην Κοινωνιολογία του πολιτισμού

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.