Εγκαταστάθηκε το Columbia στην Αθήνα και ξεκίνησε από σήμερα να λειτουργεί
Παρουσία του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και της πρώην Υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση λειτουργίας του Columbia Global Center που άνοιξε πρόσφατα στην Αθήνα, ενός από τα δέκα ερευνητικά, εκπαιδευτικά κέντρα που λειτουργούν σε όλον τον κόσμο υπό το διεθνούς φήμης Πανεπιστήμιο Columbia της Αμερικής.
Η εκδήλωση στο αμφιθέατρο Cotsen της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών Αθηνών ξεκίνησε έναν δημόσιο διάλογο για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος με μία «Σειρά Διακεκριμένων Ομιλητών». Η πρώτη αυτή συζήτηση είχε αντικείμενο τη δύναμη της Τεχνητής Νοημοσύνης σε σχέση με την παγκόσμια πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και το ερώτημα κατά πόσον αποτελεί μέρος του προβλήματος ή της λύσης.
«Το κλίμα αλλάζει και πρέπει διαρκώς να βελτιώνουμε την ανταπόκρισή μας στην αλλαγή αυτή», ανέφερε ο πρωθυπουργός και, με αφορμή τις πυρκαγιές που εξακολουθούν να ξεσπούν, σημείωσε: «Η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει. Η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει ήδη πολύτιμες λύσεις».
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος για την έναρξη της λειτουργίας του Athens Columbia Global Center και σημείωσε ότι πρόκειται για «χώρο διαλόγου, μεταφοράς τεχνογνωσίας και γνώσης, που μπορούν να εφαρμοστούν για να δώσουν λύσεις σε πραγματικά προβλήματα».
«Στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε τη νέα γενιά ηγετών στην Ελλάδα», τόνισε από την πλευρά του ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλαδα, Τζωρτζ Τσούνης και επεσήμανε τη σημασία της συμπερίληψης: «το να φέρνουμε κοντά ανθρώπους με διαφορετικές απόψεις, προοπτικές. Είμαστε όλοι αλληλένδετοι. Αυτό είναι το ήθος που θέλουμε να προάγουμε».
Ο κ. Τσούνης χαρακτήρισε το πανεπιστήμιο Columbia ως «φωτεινό παράδειγμα» και σημαντικό αρωγό στην προσπάθεια να έρχονται περισσότεροι φοιτητές από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, αλλά και για να πηγαίνουν περισσότεροι Έλληνες στις ΗΠΑ.
Τον λόγο έλαβε και η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, η οποία 4,5 χρόνια πριν, από τη θέση της υπουργού Παιδείας, έθεσε τα θεμέλια για την ίδρυση του 11ου Columbia Global Center στην Ελλάδα και την Αθήνα. «Πιστεύουμε ότι έχει πολλά να δώσει η ακαδημαϊκή μας κοινότητα, αλλά και να αποκομίσει από τις συνεργασίες», σημείωσε η κα. Κεραμέως.
«Πρόκειται για την αρχή ενός ταξιδιού και είναι μεγάλη μου χαρά που κηρύσσουμε την έναρξη του Athens Columbia Global Center», είπε από τη μεριά της η Ούαφα Ελ Σάντρ, εκτελεστική αντιπρόεδρος του Columbia Global. «Για εμάς, είναι πολύ σημαντικό να φέρνουμε κοντά την έρευνα με την πράξη, ώστε να βρίσκουμε λύσεις στα πιο δύσκολα προβλήματα», τόνισε.
«Το Κέντρο είναι μία στέγη για συνεργασίες», εξήγησε από τη μεριά του ο Στέφανος Γκαντόλφο, διευθυντής του Athens Columbia Global Center και πρόσθεσε: «Είναι ένα σπίτι για τους φοιτητές του πανεπιστημίου Columbia, αλλά και ένα σπίτι που θα φιλοξενήσει φοιτητές και από την Ελλάδα. Είναι μέρος του οράματος για τη διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων».
Ο κ. Γκαντόλφο προανήγγειλε μια σειρά εκδηλώσεων με διάφορες θεματικές, που θα αφορούν στο κλίμα, τη μετανάστευση, την υγεία, τις επιχειρήσεις, την αρχαιότητα και τις τέχνες. «Για εμάς είναι σημαντικό να βρεθούμε όλοι μαζί, για να βρούμε λύσεις από κοινού στις διεθνούς κλίμακας προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος», κατέληξε.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και πρωτεργάτρια του εγχειρήματος ως η τότε Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης, η Αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου Columbia Wafaa El-Sadr, και ο Διευθυντής του Columbia Global Center της Αθήνας Στέφανος Γκαντόλφο. Ακολούθησε συζήτηση με τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Columbia Pierre Gentine και Γιώργο Δεοδάτη, με συντονιστή τον κοσμήτορα του Columbia Business School Κωστή Μαγκλάρα, οι οποίοι ανέδειξαν μία σειρά από δυνατότητες της τεχνολογίας που μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της αναζήτησης λύσεων.
Πλήθος ακαδημαϊκών, πολιτικών, πολιτών και εκπροσώπων της τέχνης και του επιχειρηματικού κόσμου έδωσαν το παρών, μεταξύ των οποίων ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Νίκος Παπαϊωάννου, η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Μάιρα Μυρογιάννη, ο τ. Υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, ο τ. Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Οδυσσέας Ζώρας, ο Βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Δερμεντζόπουλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος και ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης Περικλής Μήτκας.
Το Columbia Global Center της Αθήνας ξεκινά την παρουσία του στη χώρα μας, με στόχο την προαγωγή της γνώσης και του επιστημονικού διαλόγου, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την προσέγγιση των ακαδημαϊκών κοινοτήτων Ελλάδας και Αμερικής, ώστε να εμπλουτιστούν περαιτέρω και να δώσουν περισσότερα και καλύτερα εφόδια στα μέλη τους.
Τα πεδία έρευνας
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του το Columbia Global Centre στην Αθήνα θα επιδιώξει να προσελκύσει καθηγητές, μελετητές, φοιτητές, επαγγελματίες και προσωπικό συντονίζοντας μια σειρά από εκπαιδευτικές δραστηριότητες και με κορυφαία έργα και προγράμματα για την αντιμετώπιση επιστημονικών, ακαδημαϊκών και δημόσιων θεμάτων μεγάλης σημασίας για την Ελλάδα και την κοινότητα της Κολούμπια.
Λίγο μετά την ανακοίνωση το 2023 για την έναρξη λειτουργίας του κέντρου, συνεργάστηκε στα Σεμινάρια Ανθρωπισμού της Λέρου που πραγματοποιήθηκαν 3-6 Ιουλίου στη Λέρο, Ελλάδα.
Τα Σεμινάρια Ανθρωπισμού της Λέρου/LSH/ΣΛ είναι μια σειρά ετήσιων πνευματικών συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν στο νησί της Λέρου την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου 2023.
Δέσμευση και Έρευνα Σχολής
Το Παγκόσμιο Κέντρο Columbia στην Αθήνα θα αναπτύξει, θα υποστηρίξει και θα διαδώσει καινοτόμες και διεπιστημονικές ερευνητικές πρωτοβουλίες σε συνεργασία με καθηγητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια και με περιφερειακούς εμπειρογνώμονες και ιδρύματα.
Το Κέντρο δεσμεύεται στο όραμα του πρώην Προέδρου Lee C. Bollinger να αξιοποιήσει τα δυνατά σημεία του ακαδημαϊκού χώρου και να εμβαθύνει την ικανότητά του να αντιμετωπίζει βασικές παγκόσμιες προκλήσεις.
Τα προγράμματα δέσμευσης καθηγητών θα διευκολύνουν τις συνεργασίες Κολούμπια-Ελλάδας υποστηρίζοντας νέα ερευνητικά έργα και ενθαρρύνοντας νέες πρωτοβουλίες.
Το διδακτικό προσωπικό της Κολούμπια θα μπορεί να ταξιδεύει και να εργάζεται στην Ελλάδα, και ερευνητές από την Ελλάδα θα μπορούν να επισκέπτονται την Κολούμπια για να συνεργαστούν με τους καθηγητές στην πανεπιστημιούπολη.
Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη ελπιδοφόρων ερευνητικών συνεργασιών Columbia-Greece που προκύπτουν από αυτές τις δεσμεύσεις και/ή τις επαφές.
Τα κονδύλια θα παρέχουν επιδοτήσεις εκκίνησης για τα αρχικά στάδια των ερευνητικών έργων και ενδέχεται να χορηγηθούν για συναφή συνέδρια και επιτόπια έρευνα.
Μαθητικά Προγράμματα
Σε συνεργασία με τοπικά ιδρύματα καθώς και με ακαδημαϊκά προγράμματα και γραφεία που βασίζονται στην πανεπιστημιούπολη, τα Παγκόσμια Κέντρα της Κολούμπια υποστηρίζουν τους φοιτητές με μυριάδες τρόπους.
Ένα Columbia Global Centre στην Αθήνα θα προσφέρει ένα ευρύ φάσμα φοιτητικών προγραμμάτων, από καθηλωτικές ευκαιρίες σπουδών στο εξωτερικό έως πρακτική άσκηση, τόσο για μεταπτυχιακούς όσο και για προπτυχιακούς φοιτητές.
Το Κέντρο θα αναπτύξει επίσης συνεργατικά μαθήματα πεδίου στα οποία θα συμμετέχουν φοιτητές και καθηγητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και συνεργαζόμενα πανεπιστήμια στην Ελλάδα.
Μέσω τέτοιων μαθημάτων, οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν σχετικά ερευνητικά κέντρα, κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς φορείς και άλλους σχετικούς φορείς. Τα μαθήματα μπορούν επίσης να ξεκινήσουν στην Κολούμπια, με επιτόπιες επισκέψεις σε βασικά ιδρύματα στη Νέα Υόρκη.
Ακαδημαϊκά Συνέδρια και Εργαστήρια
Όπως και άλλα Παγκόσμια Κέντρα, το Παγκόσμιο Κέντρο στην Αθήνα θα συγκεντρώσει εταίρους στην πανεπιστημιούπολη και την περιοχή για να οργανώσει συνέδρια, σεμινάρια, εκδηλώσεις δικτύωσης και εργαστήρια με διεθνείς μελετητές και περιφερειακούς εμπειρογνώμονες σε ένα ευρύ φάσμα ακαδημαϊκών και επαγγελματικών προγραμμάτων.
Το Κέντρο θα χρησιμεύσει ως κόμβος ανταλλαγής και διάδοσης γνώσης, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Ως μέρος της δέσμευσης του Κέντρου να προωθήσει τον ακαδημαϊκό λόγο για μια σειρά θεμάτων και ποικίλες θεματικές εστίες, το Κέντρο θα αντλήσει από ειδικούς καθηγητές και επαγγελματίες για να προσφέρει στους συμμετέχοντες ευκαιρίες για ουσιαστική δέσμευση και να πυροδοτήσει διάλογο στην κοινότητα για ζητήματα από τις επιχειρήσεις και την οικονομία. στις τέχνες και τη βιωσιμότητα.
Η ανάρτηση Κεραμέως
Το 2019, όταν είχα την τιμή να αναλάβω τη θέση της Υπουργού Παιδείας, ξεκινήσαμε μία μεγάλη προσπάθεια να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας. Δώσαμε μεγάλη ελευθερία στα δημόσια ΑΕΙ μας για να συνάπτουν πάσης φύσης συνεργασίες με ιδρύματα του εξωτερικού (διπλά, κοινά πτυχία κτλ), προβλέψαμε οικονομικούς πόρους για να τα στηρίξουμε σε αυτό το εγχείρημα και μεσολαβήσαμε προκειμένου να διευκολύνουμε τις συνέργειες με κορυφαία ιδρύματα του εξωτερικού.
Τον Ιανουάριο του 2020 ξεκινήσαμε συνομιλίες με το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης με την προοπτική να ιδρύσει στην Αθήνα ένα Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης. Δουλέψαμε σκληρά από κοινού, λύσαμε ζητήματα και δυόμιση χρόνια αργότερα, τον Νοέμβριο 2022, ανακοινώσαμε από κοινού με τον τότε Πρόεδρο του Columbia Lee Bollinger την ίδρυση του Athens Columbia Global Center. Και σήμερα ξεκίνησε και επίσημα τη λειτουργία του το νέο διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο.
H κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει θέσει τη διεθνοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης σε πρώτη προτεραιότητα. Και αυτή πλέον παίρνει σάρκα και οστά, με μεγάλα οφέλη για τα ελληνικά πανεπιστήμια, τους φοιτητές και το διδακτικό προσωπικό. Η προσπάθεια συνεχίζεται δυναμικά από τον νυν Υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη. Η χώρα μας διεκδικεί ολοένα και περισσότερο περίοπτη θέση στον διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη.