Σήμα κινδύνου από τους πρυτάνεις των Πανεπιστημίων
Πολιτική διαπραγμάτευση ζητούν οι πρυτάνεις από την κυβέρνηση και τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να διασώσουν ό,τι μπορούν από την κυβερνητική... επιδρομή στα ταμεία τους, με βάση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. Εάν η κυβέρνηση πάρει όλα τα διαθέσιμα, υπάρχει κίνδυνος τα ΑΕΙ να μη λειτουργήσουν τον επόμενο μήνα, ενώ θα διακόψουν την πληρωμή των ερευνητών.
Διαβάστε ακόμη: Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ - Δείτε γιατί!
Ειδικότερα, χθες η Σύνοδος Πρυτάνεων, σε έκτακτη συνεδρίαση, αποφάσισε να ζητήσει τη συνδρομή των νομικών υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να μη συμπεριληφθούν στην ΠΝΠ οι Ειδικοί Λογαριασμοί Ερευνας (ΕΛΚΕ), οι Εταιρείες Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Περιουσίας και τα Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα (ΕΠΙ). «Τα ΑΕΙ είναι σε οικτρή οικονομική κατάσταση λόγω των μειώσεων των προϋπολογισμών και της μη καταβολής της επιχορήγησης του 2015. Αυτή τη στιγμή, παραμένουν με δυσκολία ανοικτά, καλύπτοντας τις βασικές ανάγκες από τα υπόλοιπα των προϋπολογισμών προηγούμενων ετών» ανέφερε η Σύνοδος.
Οι πρυτάνεις τονίζουν ότι οι ΕΛΚΕ, οι Εταιρείες Αξιοποίησης της Περιουσίας και τα ΕΠΙ δεν επιχορηγούνται από το Δημόσιο και διαχειρίζονται πόρους που προέρχονται από την Ε.Ε., κληροδοτήματα και ιδιωτικούς φορείς. «Οι πόροι αυτοί έχουν διατεθεί για συγκεκριμένους σκοπούς, όπως η εκτέλεση ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων στα οποία απασχολούνται δεκάδες χιλιάδες Ελληνες επιστήμονες - μεταπτυχιακοί, υποψήφιοι διδάκτορες, μεταδιδακτορικοί υπότροφοι. Παράλληλα, οι πόροι αυτοί ενισχύουν τα ΑΕΙ συμπληρώνοντας τις ελλιπείς κρατικές επιχορηγήσεις. Τυχόν απώλεια αυτών των πόρων θα οδηγήσει στην ανεργία χιλιάδες νέους ερευνητές, θα εξαφανίσει τα ΑΕΙ από τον ευρωπαϊκό ερευνητικό χάρτη, θα τα οδηγήσει σε αδυναμία λειτουργίας, ενώ θα προκύψουν καταλογισμοί, καθώς οι φορείς χρηματοδότησης απαγορεύουν την κατάθεση των ερευνητικών κονδυλίων σε επενδυτικούς λογαριασμούς» προσθέτουν οι πρυτάνεις, στην αγωνιώδη προσπάθειά τους να διασώσουν ό,τι μπορούν. Επίσης, περί τα 4,5 εκατ. ευρώ πρέπει να καταθέσει στην ΤτΕ το ΙΚΥ και 6 εκατ. ευρώ ο Οργανισμός Πιστοποίησης Επαγγελματικών Προσόντων.