Στο κατειλημμένο Πανεπιστήμιο Columbia ο Κουτσούμπας
Τη στήριξή του προς τους φοιτητές του Columbia εξέφρασε ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την επίσκεψή του στο πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο της περιοδείας του στις ΗΠΑ.
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στη διάρκεια της περιοδείας του στις ΗΠΑ επισκέφθηκε το πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη, οι φοιτητές του οποίου -καθώς και δεκάδων άλλων πανεπιστημίων σε όλες τις ΗΠΑ- πραγματοποιούν κατάληψη ενάντια στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού και τη συνεργασία των ιδρυμάτων τους με το κράτος του Ισραήλ, αντιμετωπίζοντας διώξεις και καταστολή.
Φοιτητές του ΑΠΘ στηρίζουν τις διαμαρτυρίες-καταλήψεις των συμφοιτητών τους σε Columbia, στο Yale
Ο Δ. Κουτσούμπας έκανε την εξής δήλωση: «Βρισκόμαστε εδώ στο Columbia, για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους φοιτητές και τις φοιτήτριες που αγωνίζονται για λευτεριά στην Παλαιστίνη, για να σταματήσει αυτός ο βάρβαρος, άδικος πόλεμος, η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού. Έχει μετατραπεί, στην ουσία, σε μία μεγάλη φοιτητική εξέγερση που αγκαλιάζει ήδη δεκάδες πανεπιστήμια σε όλες τις ΗΠΑ και χιλιάδες φοιτητές βρίσκονται στους δρόμους αλληλέγγυοι, επίσης, στην Ευρώπη.
Στην Ελλάδα, σήμερα, γίνεται μεγάλη διαδήλωση φοιτητικών συλλόγων έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία σε συμπαράσταση στους συμφοιτητές τους εδώ στη Νέα Υόρκη, ενάντια στην καταστολή και τον αυταρχισμό που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση, για να καταστείλει αυτές τις δίκαιες κινητοποιήσεις. Και φυσικά απαιτούμε εδώ και τώρα να σταματήσει αυτός ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή συνολικότερα, ειδικά στη Γάζα, στην Παλαιστίνη, να σταματήσει η κατοχή παλαιστινιακών εδαφών από το κράτος του Ισραήλ. Για λευτεριά στην Παλαιστίνη, στα σύνορα του 1967 και όλα τα αιτήματα που βάζει η παλαιστινιακή κοινότητα, η παλαιστινιακή αρχή σε όλο τον κόσμο.
Βρισκόμαστε εδώ στη Ν. Υόρκη, στην καρδιά των ΗΠΑ, και βρισκόμαστε στο πλευρό των φοιτητών και των αγωνιζόμενων εργαζομένων. Ήδη είδαμε δημοσκοπήσεις και μετρήσεις που δείχνουν τεράστια άνοδο στη συμπαράσταση του αμερικάνικου λαού υπέρ της Παλαιστίνης σε σχέση με πριν μερικά χρόνια, για αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη και βεβαίως καταγγελία της δολοφονίας που διαπράττει το κράτος – δολοφόνος του Ισραήλ».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν εντυπωσιάζει η μαζικότητα των κινητοποιήσεων, ο Δ. Κουτσούμπας επισήμανε: «Είναι πολύ σημαντικό αυτό, δεν μας εκπλήσσει, μας συναρπάζει. Θεωρούμε ότι έτσι προχωράει η ιστορία, έτσι θα κατορθώσουμε να σταματήσουμε τον πόλεμο και να ξεκινήσει μία άλλη κοινωνία, μια ζωή ευτυχισμένη χωρίς θανάτους αμάχων, χωρίς θανάτους παιδιών, χωρίς σφαγές συνανθρώπων μας».
Καταλήψεις σε Columbia και Yale! Συλλήψεις φοιτητών και διαδικτυακά μαθήματα
Μεγάλη αναταραχή επικρατεί σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ με αφορμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Καταλήψεις σε Columbia και Yale, αλλά και παρέμβαση της αστυνομίας για πρώτη φορά μετά το 1968!
Στο Columbia οι κινητοποιήσεις έχουν πάρει μεγάλη έκταση, με καταλήψεις των campus αλλά και με μεγάλες διαδηλώσεις στην πόλη της Νέας Υόρκης.
Βασικός λόγος διαμαρτυρίας η χρηματοδότηση του Ισραήλ που συνεχίζει τις επιθέσεις στη Γάζα. Οι φοιτητές έχουν κατασκηνώσει στο campus όπου βλέπει κανείς παντού παλαιστινιακές σημαίες.
Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι είχαν διαμαρτυρηθεί στην πανεπιστημιούπολη του Γέιλ, μεταξύ των οποίων και απεργοί πείνας, απαιτώντας από το πανεπιστήμιο να αποεπενδύσει από κατασκευαστές στρατιωτικών όπλων και άλλες εταιρείες με δεσμούς με το Ισραήλ. Το Γέιλ δήλωσε ότι ζήτησε επανειλημμένα από τους φοιτητές να αποχωρήσουν και τους προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου και πειθαρχικά μέτρα εάν δεν το έκαναν.
Και στο κέντρο του Μανχάταν, η αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Υπήρξαν αναφορές για αστυνομικούς που έκαναν χρήση σπρέι πιπεριού καθώς οι διαδηλωτές προσπάθησαν να εμποδίσουν ένα λεωφορείο της αστυνομίας να φύγει από το σημείο με τους φοιτητές που είχαν συλληφθεί, ενώ περισσότερα από 100 άτομα συνελήφθησαν.
Οι αστυνομικοί μπήκαν σε καμπ κοντά στο πανεπιστήμιο λίγο μετά το σούρουπο. Εκεί, επίσης, εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν αψηφήσει τις προειδοποιήσεις του πανεπιστημίου ότι θα αντιμετώπιζαν συνέπειες αν δεν εκκενώσουν την πλατεία.
Ο εκπρόσωπος του NYU, John Beckman, σε δήλωσή του ανέφερε ότι «υπήρξαν εκφοβιστικά συνθήματα και αναφέρθηκαν αρκετά αντισημιτικά περιστατικά».
Οι καθηγητές του NYU έγραψαν ανοιχτή επιστολή που υπογράφεται από την εκτελεστική επιτροπή της Αμερικανικής Ένωσης Καθηγητών Πανεπιστημίου (AAUP) στο πανεπιστήμιο, αρνούμενοι ότι οποιοσδήποτε διαδηλωτής που συνδέεται με το NYU είχε εμπλακεί σε αντισημιτισμό ή εκφοβισμό άλλων μέσω της διαδήλωσης.
Στην επιστολή καταγγέλλονται οι σκληρές τακτικές της αστυνομίας και οι περιορισμοί στον αριθμό των φοιτητών ή των καθηγητών του NYU που μπορούσαν να συμμετάσχουν στον καταυλισμό διαμαρτυρίας μετά την τοποθέτηση ενός φράγματος, ενώ αναφέρεται ότι όσοι συμμετείχαν ήταν δυνατοί αλλά ειρηνικοί και ότι «σε καμία στιγμή κανείς στην πλατεία [χώρος του καταυλισμού] δεν ήταν είτε βίαιος είτε αντισημιτικός σε λόγο ή συμπεριφορά».
Η επιστολή ανέφερε: «Ο σκοπός της διαμαρτυρίας ήταν να εκφράσει την υποστήριξή του στον παλαιστινιακό λαό στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη» και κατηγορούσε το NYU ότι είναι συνένοχο «στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού» και «στην επένδυση του NYU στην κατασκευή όπλων που διευκολύνει την εν λόγω γενοκτονία».
Η διοίκηση του Columbia αποφάσισε να διατάξει την παρέμβαση της αστυνομίας για πρώτη φορά μετά το 1968 και υπάρχουν πληροφορίες για τη σύλληψη 108 φοιτητών, που απειλούνται με οριστική αποβολή. Παρόλα αυτά, ακόμα το πανεπιστήμιο υπολειτουργεί και τα μαθήματα γίνονται διαδικτυακά, καθώς οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται.
Τη σκυτάλη των διαδηλώσεων πήρε το Yale όπου και πάλι υπήρξε παρέμβαση της αστυνομίας και έγιναν 47 συλλήψεις.
Το κίνημα, πάντως, έχει εξαπλωθεί και εκδηλώσεις γίνονται σε αρκετά ακόμα πανεπιστήμια. Φοιτητές σε Berkeley, Boston University, MIT, University of California κα. διαμαρτύρονται για όσα διαδραματίζονται στη Μέση Ανατολή, αλλά και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ βοηθούν οικονομικά το Ισραήλ.