Ιρανή Καθηγήτρια η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το "βραβείο Νόμπελ" των Μαθηματικών

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Ιρανή Καθηγήτρια η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το "βραβείο Νόμπελ" των Μαθηματικών

Η Ιρανή Μάριαμ Μιρζακάνι, καθηγήτρια μαθηματικών στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ήταν ανάμεσα στους αποδέκτες του «βραβείου Νόμπελ» των μαθηματικών, όπως ανακοινώθηκε στο Διεθνές Συνέδριο Μαθηματικών στη Σεούλ. Το μετάλλιο Φιλντς απονέμεται κάθε τέσσερα χρόνια, σε μέχρι και τέσσερις εξέχοντες μαθηματικούς. Από το 1936 μέχρι σήμερα, όλοι οι νικητές ήταν άνδρες.

Η Μιρζακάνι ήταν ήδη γνωστή από το 1995, όταν ήταν και η πρώτη γυναίκα στο Ιράν που πέτυχε το απόλυτο σκορ στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα. Σήμερα μελετάει τη γεωμετρία αφηρημένων χώρων. Δυστυχώς, αυτή η νεαρή γυναίκα μαθηματικός διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού το 2013 και πέθανε στις 14 Ιουλίου 2017 σε ηλικία 40 ετών. Η κοινότητα των μαθηματικών έχασε ένα από τα πιο λαμπρά αστέρια, μια γυναίκα που μπορούσε να εμπνεύσει πολλούς ανθρώπους, ιδιαίτερα όλα τα κορίτσια, να ακολουθήσουν τα όνειρά τους για να πετύχουν. Αξίζει να αναφερθεί ότι το Διεθνές Συμβούλιο για την Επιστήμη κήρυξε τα γενέθλια της Maryam Mirzakhani, τις 12 Μαΐου, ως Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών στα Μαθηματικά για τη μνήμη της.

«H πλειονότητα των μαθηματικών δεν θα παράξει ποτέ κάτι τόσο καλό όσο που έκανε η Μιρζακάνι στη διδακτορική της εργασία» δήλωσε o Μπένσον Φαρμπ, μαθηματικός στο πανεπιστήμιο του Σικάγο. «Επιπλέον, μία από τις πρόσφατες εργασίες της για το πως σχετίζεται η δυναμική αφηρημένων επιφανειών με τα τραπέζια του μπιλιάρδου, αποτελεί ίσως το θεώρημα της δεκαετίας» συμπλήρωσε.

Πέρα από τη Μιρζακάνι, το βραβείο Φιλντς απονεμήθηκε επίσης στο Βραζιλιάνο μαθηματικό Αρτούρ Αβίλα του πανεπιστημίου Ντενί Ντιντερό του Παρισίου, για την έρευνα του στα χαοτικά συστήματα, στο Μαντζούλ Μπαργκάβα του πανεπιστημίου του Πρίνστον για τη συνεισφορά του στη θεωρία αριθμών και στο Μάρτιν Χέρερ, ειδικό στις μερικές διαφορικές εξισώσεις από το πανεπιστήμιο του Γουόρικ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.