Προχωρούν σε νέες Γενικές Συνελεύσεις οι Φ.Σ. / Εν αναμονή των αποφάσεων για τη συνέχιση ή μη των καταλήψεων

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Προχωρούν σε νέες Γενικές Συνελεύσεις οι Φ.Σ. / Εν αναμονή των αποφάσεων για τη συνέχιση ή μη των καταλήψεων

Ανακοίνωση του Πανελλαδικού Συντονισμού Φοιτητικών Συλλόγων

Ο αγώνας μας για σύγχρονες, ποιοτικές αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές συνεχίζεται! Το δίκιο θα νικήσει!» τονίζεται σε ανακοίνωση του Πανελλαδικού Συντονισμού Φοιτητικών Συλλόγων.

«Οι φοιτητικοί σύλλογοι χρειάζεται άμεσα να οργανώσουν την συλλογική δράση με συζήτηση σε κάθε έτος και τμήμα, με αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με πανελλαδικά συντονισμένες δράσεις» σημειώνεται και συνεχίζουν: 

  • Με νέες Γενικές Συνελεύσεις για να αποφασίσουμε την συνέχεια του αγώνα μας.
  • Με νέα συλλαλητήρια και κινητοποιήσεις.
  • Με πανελλαδική Μέρα Δράσης για την δωρεάν φοιτητική μέριμνα το επόμενο διάστημα.
  • Με κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες σε διοικήσεις και ΕΛΚΕ των Ιδρυμάτων σε όλη τη χώρα.
  • Απαντάμε σε κάθε απόπειρα τρομοκράτησης και καταστολής του αγώνα των φοιτητών.
  • Εκφράζουμε την εναντίωσή μας στην εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο, εκφράζουμε αλληλεγγύη μας στον λαό της Παλαιστίνης καθώς και στους φαντάρους που διαμαρτύρονται.
  • Προετοιμάζουμε τη συμμετοχή μας στην νέα πανελλαδική απεργία στις 17 Απρίλη μαζί με τους εργαζόμενους και το λαό.

Θα ακολουθήσει νέο άρθρο στο foititikanea.gr για τη λίστα των Γ.Σ. των Φ.Σ. και τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων / Καταλήψεις για την εβδομάδα 11/03 έως 17/03/2024. Συντονιστείτε για την άμεση ενημέρωσή σας στο VIBER πατώντας εδώ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Εδώ και δύο μήνες δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες δίνουμε έναν δίκαιο και περήφανο αγώνα για τις σπουδές και το μέλλον μας, ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Βουλιάξαμε την Αθήνα στο τεράστιο πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο στις 8 Μάρτη και αποδείξαμε ότι η πλειοψηφία των φοιτητών και του ελληνικού λαού έχει καταδικάσει και απορρίψει το αντιδραστικό νομοσχέδιο.

Όλη η εκπαιδευτική κοινότητα, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, πανεπιστημιακοί, ερευνητές, οι εργαζόμενοι των ΑΕΙ έδωσαν μαζί μας τον αγώνα, διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους. Η κυβερνητική πολιτική ηττήθηκε σε όλους τους χώρους της εκπαίδευσης.

Χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους με τα σωματεία τους, τους αγρότες, τους ανθρώπους όλων των ηλικιών που εξέφρασαν με κάθε τρόπο την συμπαράστασή τους, ακυρώνοντας κάθε σχέδιο της κυβέρνησης και διάφορων “λαγών” να καλλιεργήσουν τον “κοινωνικό αυτοματισμό” εναντίον μας. Η πάλη μας για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους χωρίς αποκλεισμούς και πτυχία με αξία είναι υπόθεση όλου του λαού!

Η κοινή πάλη των φοιτητών με τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους επαγγελματίες, όλο το λαό είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε για να φρενάρουμε και να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική που “εκτροχιάζει” τις σπουδές μας, την εργασιακή μας προοπτική, το εισόδημα των οικογενειών μας, που επιλέγει να ξοδεύει δισ. ευρώ για τους πολέμους των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, για να στέλνει φρεγάτα στην εμπόλεμη ζώνη στην Ερυθρά Θάλασσα ενώ για τις δικές μας ανάγκες “δεν υπάρχουν λεφτά”. Οι συγκλονιστικές απεργιακές συγκεντρώσεις στις 28/2 – ημέρα που συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη –έστειλαν μήνυμα πως δεν θα επιτρέψουμε τη συγκάλυψη του εγκλήματος, ούτε την συνέχιση της πολιτικής που οδηγεί στα “επόμενα Τέμπη”.

Οι φοιτητές δείξαμε τη δύναμη μας!

Μέσα από τους Φοιτητικούς μας Συλλόγους, με μαζικές δημοκρατικές διαδικασίες, με την αγωνιστική μας αδιαλλαξία, καταφέραμε να υψωθεί ένα πανελλαδικό, οργανωμένο κίνημα που αντιπαρατέθηκε με την πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης μέσα από τον “ενιαίο χώρο ανώτατης εκπαίδευσης”.

Αμφισβητήσαμε την κυρίαρχη αντίληψη που εμφανίζει ως “δεδομένο και αυτονόητο” το να χρυσοπληρώνουν οι γονείς μας φροντιστήρια, νοίκια, δίδακτρα, την πολιτική που αντιμετωπίζει τις σπουδές ως εμπόρευμα, για να πάρουμε ένα πτυχίο ή μεταπτυχιακό στην κατ’ όνομα “δημόσια-δωρεάν” εκπαίδευση, αντίληψη που τελικά καλλιεργεί κλίμα αποδοχής και των ιδιωτικών ΑΕΙ. Αμφισβητήσαμε την πολιτική που αντιμετωπίζει τις σπουδές μας ως εμπόρευμα, εμάς τους φοιτητές ως πελάτες και τα δημόσια πανεπιστήμια ως κερδοφόρες επιχειρήσεις, που μας θέλει με κόπους και θυσίες για χρόνια στο σχολείο μπας και ξεπεράσουμε τον κόλαφο της ΕΒΕ, να σπουδάζουμε και να εργαζόμαστε παράλληλα σε ένα πανεπιστήμιο για να βγούμε και να μην έχουμε εξασφαλισμένη δουλειά. Αποδείξαμε πως η “συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα” στην Υγεία, στα σχολεία, στις μεταφορές οδήγησε στην υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών, όπως επιβεβαιώνεται με το “νόμιμο φακελάκι” για τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων.

Κάναμε πρώτο θέμα τις διεκδικήσεις μας για πραγματικά δωρεάν σπουδές, επαρκή κρατική χρηματοδότηση και στελέχωση, με σύγχρονες υποδομές και φοιτητικές εστίες, σύγχρονα προγράμματα σπουδών, πτυχία με αξία και όχι με τιμή, δουλειά με δικαιώματα στο αντικείμενο που σπουδάζουμε. Γκρεμίσαμε την κυβερνητική προπαγάνδα και το σχέδιο συκοφάντησης του αγώνα μας. Δεν λυγίσαμε από την επιχείρηση τρομοκράτησης και κρατικής καταστολής, τις εισαγγελικές παρεμβάσεις και τις απειλές. Διαψεύσαμε όσους έλεγαν πως η κυβέρνηση είναι «παντοδύναμη» και μας έκαναν κηρύγματα υποταγής. Τώρα, τίποτα δεν είναι όπως πριν. Είμαστε πιο πολλοί, πιο δυνατοί και πιο αποφασισμένοι να παλέψουμε για τις σπουδές που μας αξίζουν! Η κυβέρνηση στριμώχθηκε, η πολιτική της καταδικάστηκε από την πλειοψηφία της νεολαίας.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στη Βουλή, όμως καταψηφίστηκε στα αμφιθέατρα!

Η κυβέρνηση της ΝΔ, έχοντας την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, την στήριξη του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων και των ιδιοκτητών κολεγίων, ακολουθώντας τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πλήρη αναγνώριση των ιδιωτικών κολεγίων και πανεπιστημίων, επέλεξε να γίνει ο νεκροθάφτης της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, κόντρα στη θέληση της νεολαίας και τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Ενώ ξεδιάντροπα κατηγορούσε τους φοιτητές ως “εγκληματίες” και τους αγώνες μας ως “παράνομους”, η ίδια δεν δίστασε να παραβιάσει ακόμα και το άρθρο 16 του Συντάγματος, επιβεβαιώνοντας πως ό,τι υπηρετεί τα κέρδη των λίγων θεωρείται “νόμιμο” και ό,τι υπερασπίζεται τα δικαιώματα των πολλών “παράνομο”.

Ψήφισε το νομοσχέδιο, αξιοποιώντας την βολική για την ίδια στάση των ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ που ως κυβερνήσεις υπονόμευσαν το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, γενίκευσαν τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, αναγνώρισαν επαγγελματικά τα ιδιωτικά κολέγια και τελικά έστρωσαν το έδαφος στη ΝΔ για να ιδρύσει ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η συμφωνία του ΠΑΣΟΚ και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην αναθεώρηση του άρθρου 16 σηματοδοτεί το επόμενο βήμα στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της Παιδείας.

Ο αγώνας συνεχίζεται! Η νίκη θα είναι των φοιτητών!

Κάθε φοιτητής και φοιτήτρια που συναντηθήκαμε στις κινητοποιήσεις, που διαφωνεί με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που θέλει ένα καλό δημόσιο πανεπιστήμιο και ένα πτυχίο με αξία έχει θέση στον αγώνα!

Γιατί τα δικαιώματα κατακτιούνται με αγώνες, σε σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων. Έτσι κέρδισαν οι φοιτητές πριν από εμάς, όσα σήμερα επιχειρούν να μας αφαιρέσουν. Έχουμε χρέος να τα διαφυλάξουμε και να τα διευρύνουμε με βάση τις σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες.

Γιατί τα αιτήματά μας είναι δίκαια και η διεκδίκησή τους είναι μονόδρομος για να καταφέρουμε να σπουδάσουμε και να ανταμειφθούν οι κόποι μας.

Γιατί το επόμενο βήμα είναι η πλήρης λειτουργία των δημόσιων Πανεπιστημίων με ιδιωτικο-οικονομικούς όρους. Ήδη το ζούμε σε πολλές πλευρές της λειτουργίας των Ιδρυμάτων μας όπως με τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά. Δεν είναι τυχαίο ότι το Υπουργείο Παιδείας ζητά την υπογραφή businessplan με κάθε δημόσιο ΑΕΙ, ακριβώς όπως κάνουν οι εταιρίες!

Γιατί συλλογικά και οργανωμένα μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στην εφαρμογή διατάξεων ψηφισμένων νόμων όπως κάναμε με την πανεπιστημιακή αστυνομία αλλά και τώρα στην προώθηση των σχεδίων ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Έτσι και τώρα μπορούμε να μπλοκάρουμε μέτρα όπως την επιβολή διδάκτρων στα δημόσια προπτυχιακά προγράμματα σπουδών αρχικά για αλλοδαπούς φοιτητές, που στην ουσία προετοιμάζει τη γενίκευσή τους.

Γιατί η επίθεση στις σπουδές μας θα συνεχισθεί και πρέπει να την αποκρούσουμε. Το Υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει πώς μέσα στο 2024 θα κυρώσει τη Σύμβαση της Λισαβόνας της ΕΕ για την πλήρη ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση των ιδιωτικών κολεγίων. Αυτό σημαίνει ότι τα 32 ιδιωτικά κολέγια θα γίνουν αυτόματα “πανεπιστήμια”! Θα φέρει επίσης συγχωνεύσεις-κλείσιμο του 5% των Τμημάτων των δημόσιων ΑΕΙ, την απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία των καθηγητικών σχολών, νέους αντιδραστικούς εσωτερικούς κανονισμούς στις εστίες που γενικεύουν τα χαράτσια και τις εξώσεις φοιτητών.

Γιατί δεν αποδεχόμαστε το μέλλον των χαμηλών μισθών, της δουλειάς με ελαστικές συνθήκες εργασίας, με πτυχία που είτε μας στέλνουν στη μετανάστευση, είτε στην ετεροαπασχόληση , είτε στην ανεργία.

Για όλους αυτούς τους λόγους χρειάζεται ακόμα πιο μαζική συμμετοχή των φοιτητών στη συλλογική διεκδίκηση. Να μαζικοποιηθούν κι άλλο οι Φοιτητικοί Σύλλογοι και ο πανελλαδικός τους συντονισμός. Να βελτιωθούν οι όροι διεξαγωγής των Γενικών Συνελεύσεων με την ενεργητική συμμετοχή όλων των φοιτητών.

Όλα τα όργανα των Φοιτητικών Συλλόγων, όπως και τα Διοικητικά Συμβούλια να γίνουν η φωνή των φοιτητών κι όχι χειροκροτητές της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.

Γνωρίζουμε πως ο αγώνας που δίνουμε απαιτεί αντοχή και διάρκεια, έχει στόχο και προοπτική το Πανεπιστήμιο που συμβαδίζει με τις δυνατότητες της εποχής μας και τις κοινωνικές ανάγκες. Για αυτό και ο αγώνας μας δεν ξεκίνησε χθες ούτε θα τελειώσει αύριο. Θα συνεχίζεται με όλες τις μορφές και αιτήματα, μέσα από μικρές και μεγάλες μάχες, αντλώντας δύναμη από το δίκιο μας και από κάθε νέα και νέο που δεν συμβιβάζεται. Διαχρονικά πολλοί επιχείρησαν να “ξεμπερδέψουν” με το φοιτητικό κίνημα αλλά δεν τα κατάφεραν. Παραλάβαμε την αγωνιστική σκυτάλη από τις προηγούμενες γενιές και θα την παραδώσουμε στις επόμενες, περήφανοι για τους αγώνες μας και σίγουροι ότι η νίκη θα είναι των φοιτητών!

Διεκδικούμε:

Αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές.

Να μην εφαρμοστεί ο νόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι των κυβερνήσεων. Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16.

Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις ανάγκες των φοιτητών και των ιδρυμάτων σε καθηγητές, προσωπικό, υποδομές.

Δωρεάν φοιτητική μέριμνα (στέγαση, σίτιση, μεταφορά, αναλώσιμα, βιβλία κτλ) για όλους και όλες. Ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών στην ευθύνη του κράτους χωρίς ΣΔΙΤ και νοίκια.

Πτυχίο με κατοχυρωμένα όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα! Μόνη προϋπόθεση το πτυχίο για την άσκηση του επαγγέλματος. Όχι στην απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία.

Όχι στην ισοτίμηση των πτυχίων μας με τα κολέγια. Όχι στην κύρωση της σύμβασης της Λισαβόνας της ΕΕ.

Εμβόλιμη εξεταστική για όλους τους φοιτητές σε όλα τα Τμήματα που η κυβέρνηση και οι διοικήσεις επιχείρησαν να εργαλειοποιήσουν την εξεταστική για να σταματήσουν οι αγώνες των φοιτητών».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.