Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια

«Εμείς θέλουμε μια καθαρή λύση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι την εμπορευματοποίηση, που υπονομεύει και ένα σοβαρό μη κρατικό μη κερδοσκοπικό και εν τέλει και το δημόσιο πανεπιστήμιο», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Κάλεσμα στους πολίτες να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, για να αναλάβει το κόμμα του το ρόλο της ισχυρής αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απευθύνει ο Νίκος Ανδρουλάκης εν’ όψει της μάχης των ευρωεκλογών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στο «Mega» αναφέρθηκε τόσο στα θέματα της οικονομίας, της υγείας, αλλά και της εκπαίδευσης

Ανοίγοντας τη συζήτηση για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πήρε αποστάσεις από την επικοινωνιακή μανιχαϊστική προσέγγιση μεγάλων μεταρρυθμίσεων φέρνοντας το παράδειγμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

«Πριν από δύο χρόνια μας ρωτούσαν αν είμαστε υπέρ ή κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας, υπονοώντας αν είμαστε υπέρ ή κατά του μπάχαλου που υπάρχει στα πανεπιστήμια σε θέματα ανομίας. Απαντούσαμε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ανομία στα πανεπιστήμια, αλλά η λύση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, που προτείνει η κυβέρνηση, είναι της πλάκας και δεν θα προσφέρει τίποτα, όπως και αποδείχτηκε», ανέφερε.

Εξήγησε γιατί το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο Πιερρακάκη. «Δεν απαγορεύουμε. Ρυθμίζουμε. Αυτό είναι η Σοσιαλδημοκρατία, δεν απαγορεύει, ρυθμίζει. Τι ρυθμίζει; Να υπάρχει ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο. Σε όλη την Ευρώπη το 85-90% των φοιτητών σπουδάζουν σε δημόσια πανεπιστήμια. Πρέπει να το ενισχύσουμε με πόρους, εξοπλισμό, προσωπικό και έρευνα. Παράλληλα, να υπάρξουν κάποια μη κρατικά μη κερδοσκοπικά – και το υπογραμμίζω – με ακαδημαϊκά, οικονομικά και γεωγραφικά κριτήρια. Με το κυβερνητικό νομοσχέδιο θα έρθουν όλα τα μη κρατικά κερδοσκοπικά, -γιατί αυτό κάνουν με το franchising – στο Λεκανοπέδιο. Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη προχθές να δηλώνει πως αν δεν βγάλουν κάποια πανεπιστήμια καλούς γιατρούς, αυτοί δεν θα βρουν δουλειά. Μα, σοβαρά; Δηλαδή η αγορά θα ρυθμίσει το ακαδημαϊκό επίπεδο; Εμείς λέμε Ενιαία Αρχή Αξιολόγησης και για το δημόσιο και για το μη κρατικό. Εν ολίγοις, τον νόμο δεν θα τον ψηφίσουμε, γιατί θέλουμε μια καθαρή λύση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι την εμπορευματοποίηση, που υπονομεύει και ένα σοβαρό μη κρατικό μη κερδοσκοπικό και εν τέλει και το δημόσιο πανεπιστήμιο», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης. 

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί τη δεύτερη θέση και όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό, εκφράζει την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα και υποστηρίζει ότι την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε περιδίνηση το κόμμα του ασκεί μαχητική αντιπολίτευση με συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Μιλώντας στο Mega σήμερα το πρωί απάντησε στο σχόλιο ότι «ο κόσμος λέει ότι δεν υπάρχει αντιπολίτευση» πως «δεν υπάρχει αξιωματική αντιπολίτευση». Εμείς -συνέχισε- κάνουμε συνεχώς προτάσεις και δεν περιγράφουμε μόνο τα προβλήματα. «Και στο θέμα της κατοικίας, του αγροτικού ζητήματος, και του κόστους ζωής και της ακρίβειας, έχουμε καταθέσει συγκροτημένες προτάσεις τις οποίες η ΝΔ, σε καμία περίπτωση δεν θέλει να υλοποιήσει γιατί έχει άλλη ιδεολογία και άλλες προτεραιότητες», υπογράμμισε και αναφερόμενος στην εικόνα των δημοσκοπήσεων μίλησε για την ασσυμετρία στο πολιτικό σύστημα αυτή τη στιγμή. «Καλώ τον ελληνικό λαό να έρθει στις ευρωπαϊκές εκλογές να απαντήσει σε αυτή την ασυμμετρία και να μας δώσει τη δύναμη όχι μόνο να είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση, έτσι ώστε να μπει ένας φραγμός στις επιπολαιότητες, στις αστοχίες και στις λανθασμένες πολιτικές της ΝΔ. Είναι κρίσιμο και για την ποιότητα της δημοκρατίας μας και για την εύρυθμη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, το ΠΑΣΟΚ να είναι πολύ ισχυρό στις επόμενες ευρωεκλογές», σημείωσε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

Όσον αφορά στο ποσοστό και τον πήχη που θέτει προς τις ευρωεκλογές επανέλαβε ότι «δεν έχει ταβάνι η προσπάθειά μας, όσο πιο ισχυρό είναι το ΠΑΣΟΚ τόσο υπάρχει μεγαλύτερο εμπόδιο στην κυβέρνηση και στον κ. Μητσοτάκη». Στη συνέχεια έκανε αναλυτική αναφορά στο αγροτικό ζήτημα: «Επειδή το αγροτικό είναι κορυφαίο ζήτημα των ημερών εμείς, να πω, έχουμε ένα όραμα για την ανάπτυξη της Ελλάδος. Το σχέδιό μας εμπλέκει τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση και τον τουρισμό ως έναν ενιαίο πυλώνα παράγωγης και εξωστρέφειας. Δεν μπορεί να έρχονται 35-40 εκ. τουρίστες τον χρόνο και σχεδόν όλοι να μην καταναλώνουν εγχώρια καταναλωτικά προϊόντα. Το αποτέλεσμα είναι από 6 δισεκατομμύρια εισαγωγές τροφίμων τα προηγούμενα χρόνια να έχουμε φτάσει στα 10 δισεκατομμύρια. Δηλαδή έρχονται πολλοί κι δεν καταναλώνουν παρά ελάχιστα έως καθόλου, ελληνικά προϊόντα. Αυτό είναι μια αποτυχία του παραγωγικού μοντέλου της χώρας».

Που οφείλεται αυτό;

«Οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει ένα σχέδιο, δεν υπάρχει διασύνδεση αυτών των τομέων και δεν υπάρχει κόστος παραγωγής για τον αγρότη που να τον κάνει ανταγωνιστικό. Για την κυβέρνηση ό,τι και να πούμε «είναι πανευρωπαϊκό». Καταρχάς οι αγρότες των μεγάλων χωρών αντιδρούν γιατί το «πρασίνισμα» της αγροτικής ανάπτυξης κάνει αγρανάπαυση το 4% κλήρων άνω 100 στρεμμάτων. Εκεί επειδή έχουν μεγάλους κλήρους, τους πλήττει. Εμάς αυτό το πρασίνισμα μας πλήττει πάρα πολύ λίγο. Η αποτυχία είναι στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στον ΕΛΓΑ. Στον ΟΠΕΚΕΠΕ λόγω ΚΑΠ και στον ΕΛΓΑ σε ζητήματα αποζημιώσεων για φυσικές καταστροφές. Το πρόβλημα είναι πέρα από τους άνωθεν τομείς, το ότι σε θέματα οικολογικών σχημάτων, τα χρήματα αντί να τα πάρουν τον Δεκέμβριο και τα παίρνουν το Πάσχα είναι αποτυχία της κυβέρνησης. Γι΄αυτό έδιωξε και τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο πυρήνας του προβλήματος είναι το κόστος παραγωγής που έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια κατά 25%, το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη. Πρέπει να καταργήσουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:

«Δεύτερον, η πράσινη μετάβαση πρέπει να βάλει προτεραιότητα τον αγρότη, τον κτηνοτρόφο, τους συνεταιρισμούς γιατί αν αυτοί μπουν στο δίκτυο κατά προτεραιότητα θα έχουν 10-15 χρόνια φθηνή ενέργεια, ότι και να γίνει σε χώρες που παράγουν ενέργεια και επηρεάζονται οι τιμές. Ο κ. Μητσοτάκης υπηρετεί την ολιγαρχία. Οι παραγωγοί πρέπει να είναι οι προτεραιότητα στην παράγωγη ενέργειας. Πρέπει να επενδύσουμε στο δίκτυο. Είναι μεγάλο θέμα ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα»,

Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είπε μεταξύ άλλων: «Ένας πρωθυπουργός που στην συνέντευξή του προχθές το βράδυ είπε ότι τα δύσκολα της ακρίβειας είναι πίσω, είναι ένας πρωθυπουργός που είναι μακριά από την πραγματικότητα που βιώνει ο ελληνικός λαός. Ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός εικονικής πραγματικότητας, είναι μόνο για την επικοινωνία». Τι προτείνει το ΠΑΣΟΚ; «Οι προτάσεις μας είναι πρώτον η μείωση στον ΦΠΑ στα βασικά αγαθά. Για να περάσει η τιμή στα βασικά αγαθά θέλει πολλαπλάσιους ελέγχους από αυτούς που συμβαίνουν σήμερα και πολλαπλάσια πρόστιμα. Τα πρόστιμα είναι ένα χάδι για επιχειρήσεις και τράπεζες. Εμείς φέραμε πρόταση νόμου να γίνει ενιαία αρχή καταναλωτών, όλες οι ενώσεις να γίνουν ένα πράγμα ισχυρό και να κάνουν καμπάνιες ενάντια στις πολυεθνικές που κερδοσκοπούν», απάντησε σχετικά με την αναχαίτιση της ακρίβειας ενώ για το ζήτημα της Υγείας και δη των απογευματινών χειρουργείων υποστήριξε:

«Τα απογευματινά χειρουργεία είναι έργο ΠΑΣΟΚ που δεν υλοποιήθηκε. Στο πρόγραμμά μας υπάρχει το ολοήμερο χειρουργείο. Είμαστε θετικοί αλλά εδώ βάζω ένα ερώτημα: πως μπορείς, με τις ελλείψεις του προσωπικού που υπάρχουν σήμερα, να κάνεις ένα επιτυχημένο θεσμό ολοήμερων και απογευματινών χειρουργείων. Τι θέλει να κάνει ο κ. Γεωργιάδης; Να καταργούνται τα πρωινά χειρουργεία για να κάνουμε απογευματινά; Το πρόβλημα του προσωπικού εδώ είναι τεράστιο. Λείπουν αναισθησιολόγοι, υπάρχουν χιλιάδες χειρουργεία σε αναμονή. Ως ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουμε πως για να πετύχει το ολοήμερο χειρουργείο χρειάζονται γενναίες παρεμβάσεις με προσωπικό στο ΕΣΥ. Επίσης προτείνουμε να μπει ένα ενδεικτικό κόστος, να μην είναι όλο στον ασθενή. Αυτό έλεγε ο Αλέκος Παπαδόπουλος; Δείτε τι χρήματα ζητούσε τότε και τι χρήματα ζητάει τώρα η κυβέρνηση.

Έχουμε καταλάβει ως κοινωνία, ότι ήταν επί ΣΥΡΙΖΑ ο 3ος λαός από τους 27 της Ευρώπης σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας; Επί ΝΔ γίνεται 2ος αντίστοιχα. Αν συνεχίζει ο κ. Γεωργιάδης την ίδια λογική, θα είμαστε πρωταθλητές στο κόστος ιδιωτικών δαπανών υγείας πανευρωπαϊκά σε λίγα χρόνια. τα χρήματα μπορούν να βρεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Να βρει περισσότερα. Το Ταμείο Ανάκαμψης 32 δισεκ. έπρεπε να είναι ο βασικός μοχλός για δίκτυα πράσινης μετάβασης, για υγεια, για παιδεία και ψηφιακή σύνδεση. Θα το φέρω στη Βουλή το Ταμείο Ανάκαμψης τις επόμενες εβδομάδες. Εύχομαι οι επόμενες κυβερνήσεις μετά τον κ. Μητσοτάκη να έχουν την ευκαιρία για ένα Ταμείο Ανάκαμψης για να κάνουν αυτά που δεν έκανε ο ίδιος. Δεν μπορείς να μην βλέπεις ότι αυτό που συμβαίνει στο ΕΣΥ είναι κατάρρευση; δεν έπρεπε να πάρουν απόφαση για τα βαρέα και ανθυγιεινά; Είμαστε υπέρ των απογευματινών χειρουργείων αλλά με προσωπικό».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.