Πιερρακάκης: ΕΒΕ Πανελλαδικών και στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Πιερρακάκης για ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Οι υποψήφιοι φοιτητές θα πρέπει να έχουν πιάσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στις Πανελλαδικές

Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, νομοσχέδιο που έχει επίσημο τίτλο "Ενίσχυση Δημοσίου Πανεπιστημίου– Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων", παρουσίασε νωρίτερα σήμερα Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ο υπουργός παρουσίασε τις βασικές διατάξεις για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα και διευκρίνισε το πώς θα γίνεται η εισαγωγή στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Εξήγησε λοιπόν ότι για να υπάρχει ένα καθεστώς ισονομίας ανάμεσα σε δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια όσον αφορά στην εισαγωγή των Ελλήνων φοιτητών, θα πρέπει οι υποψήφιοι για τα μη κρατικά ΑΕΙ, να έχουν "πιάσει" την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του πεδίου τους κατά τις πανελλαδικές εξετάσεις. (Προσοχή του πεδίου και όχι του τμήματος). Δεν χρειάζονται εξετάσεις όσοι έχουν τελειώσει το International Baccalaureate.

Με άλλα λόγια και όσοι επιθυμούν να σπουδάσουν στα μη κρατικά πανεπιστήμια θα πρέπει να μετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και να πιάσουν έναν μίνιμουμ βαθμό, συν τις άλλες προϋποθέσεις που θα θέτει το ίδιο το πανεπιστήμιο. 

Οι αιτήσεις για τα μη κρατικά πανεπιστήμια από τον Σεπτέμβριο του 2025

Όπως σημείωσε ακόμα ο κ. Πιερρακάκης, τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα αρχίσουν να δέχονται αιτήσεις φοιτητών από το Σεπτέμβριο του 2025, ενώ σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις του Υπουργείου με γνωστά ξένα πανεπιστήμια, τα οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ιδρύσουν παραρτήματα στην Ελλάδα.

Για τη λειτουργία των μη κρατικών ΑΕΙ απαιτούνται εγγυητικές επιστολές 500.000 και τουλάχιστον τρεις σχολές. Αυτό δεν θα ισχύσει για τα 20 κορυφαία πανεπιστήμια του πλανήτη που θα μπορούν να λειτουργήσουν παράρτημα στην Ελλάδα, έστω και με μια μοναδική σχολή.

"Με αυστηρά κριτήρια θα προχωρήσουμε στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, όπως αρμόζει στη χώρα. Η συνταγματική λογική λέει ότι η χώρα δύναται να προβεί στην ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ" τόνισε ο κ. Πιερρακάκης. Επίσης δήλωσε ότι οι τίτλοι σπουδών θα σφραγίζονται από το υπουργείο Παιδείας και δεν θα χρειάζεται αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ (το παλιό ΔΙΚΑΤΣΑ).

Ο υπουργός δήλωσε ακόμα ότι θα αυτονομηθεί το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και θα αποκτήσει σύστημα διακυβέρνησης όπως και όλα τα υπόλοιπα δημόσια πανεπιστήμια. Επίσης τόνισε ότι θα υπάρχουν κοινά μεταπτυχιακά των δημοσίων πανεπιστημίων με ξένα πανεπιστήμια.

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι χαιρετίζει την ομόφωνη απόφαση στη Συνόδου των Πρυτάνεων για ψηφιακή εξεταστική, ενώ ανέφερε ότι ο νόμος είναι νόμος:

"Κάντε όση κριτική θέλετε, άλλα να μην ζημιωθούν οι φοιτητές από αυτό" είπε. Ανέφερε ότι θα υπάρχουν αυστηρά κριτήρια της ΕΘΑΑΕ για ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων, τα οποία θα ισχύουν και για ίδρυση νέου τμήματος από ΑΕΙ.

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα για το εθνικό απολυτήριο ο κ. Πιερρακάκης απάντησε ότι δεν είναι ώρα για να ανοίξει αυτή η συζήτηση:

"Είναι στις προθέσεις μας, αλλά όχι τώρα".

Αυτό είναι το πρώτο μη κρατικό πανεπιστήμιο που θα ιδρυθεί στην Ελλάδα

Το πρώτο παράρτημα ξένου ΑΕΙ που θα ιδρυθεί στην Ελλάδα θα είναι κυπριακό, το campus θα είναι στο Ελληνικό και η σχολή θα είναι Ιατρική.

Το επίσημο όνομα του πανεπιστημίου θα είναι University of Nicosia και θα είναι μια συνεργασία του ιδιωτικού Πανεπιστημίου της Λευκωσίας του Ομίλου EDEX και της επιχείρησης HHG συμφερόντων του CVC Capital που είναι ο ιδιοκτήτης των νοσοκομείων Υγεία και Μετροπόλιταν και θεωρείται ως ο μεγαλύτερος ιδιώτης ιδιοκτήτης νοσοκομείων στην Ελλάδα. Οι εταίροι έχουν αγοράσει ήδη έκταση στο Ελληνικό επιφάνειας άνω των 8.000 τμ όπου θα στεγαστούν οι εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου.

Το πότε θα ξεκινήσει να λειτουργεί η Σχολή και πότε θα ξεκινήσουν τα μαθήματα θα εξαρτηθεί από το πότε θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Στο πανεπιστήμιο της Λευκωσίας φοιτούν ήδη πολλοί Ελληνες φοιτητές.

Η παρουσίαση του Σχεδίου Νόμου για τα «Ιδιωτικά Πανεπιστήμια»

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.