Κύμα καταλήψεων σε πανεπιστήμια και δημόσια κτίρια - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια

Περίπου τριάντα άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο αιφνιδίασαν τους αστυνομικούς της Βουλής και εισήλθαν στον φυλασσόμενο υπαίθριο χώρο, φτάνοντας μέχρι την πλαϊνή είσοδο, όπου πέταξαν φεϊγβολάν και ανάρτησαν πανό. Παρέμειναν για περίπου δέκα λεπτά, όπου φώναξαν συνθήματα υπέρ των απεργών πείνας και κατά των φυλακών τύπου Γ' και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Η αστυνομία προσήγαγε 16 άνδρες και 5 γυναίκες, αλλά αργά το απόγευμα αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα διατάραξης της οικιακής ειρήνης.

Την ίδια στιγμή, η κατάληψη στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ συνεχίζεται για τέταρτη μέρα. Χθες το πρωί, η εικόνα στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών ήταν η πραγματοποίηση δύο διαφορετικών συγκεντρώσεων από αντιεξουσιαστές και πανεπιστημιακούς αλλά και ένα παρ' ολίγον επεισόδιο.


Καθηγητές

Οι πρυτανικές Αρχές μαζί με καθηγητές που είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του πρύτανη για συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια ενάντια στη συνέχιση της κατάληψης έφτασαν στο ίδιο σημείο όπου ήταν οι αντιεξουσιαστές. Μόλις έγιναν αντιληπτοί από τους καταληψίες υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν με συνθήματα και ύβρεις σε βάρος τους, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Τελικά η συγκέντρωση των πανεπιστημιακών μεταφέρθηκε στην πλατεία Κοραή. Το γεγονός αυτό, ωστόσο, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις. «Αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι ο χώρος του πανεπιστημίου τους ανήκει. Μας απώθησαν καθυβρίζοντάς μας και μας ανάγκασαν να κάνουμε τη συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή», τονίζει το μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος του ΕΚΠΑ, Ευγενία Μπουρνόβα. Πρόσθεσε πως πρέπει να μπει ένα τέλος στην κόντρα που έχουν οι ανοίξει οι αναρχικές - παραβατικές ομάδες με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν είναι δυνατόν να εγκαλούνται οι πανεπιστημιακοί επειδή δεν αποχωρούν οι καταληψίες. Η διοίκηση του ιδρύματος έκανε ό,τι έπρεπε από την πρώτη στιγμή της κατάληψης», συμπλήρωσε.

Στο θέμα αναφέρθηκε και το μέλος της Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακών Δασκάλων, Στάθης Ευσταθόπουλος, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «ομάδα των ?αντιεξουσιαστών? ενισχυμένη και πολλαπλασιασμένη απώθησε βίαια και προπηλάκισε σωματικά και λεκτικά περίπου 100 καθηγητές του ΕΚΠΑ. Ηδη η κατάληψη επεκτάθηκε και στο ΑΠΘ. Αύριο τι θα γίνει; Υπάρχει τέλος στον κατήφορο; Τι λένε ο υπουργός Παιδείας και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη;».

Στη Θεσσαλονίκη, οι αντιεξουσιαστές σχεδίαζαν να καταλάβουν τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης ή αυτά του ραδιοσταθμού «Στο Κόκκινο», αλλά, λόγω της ισχυρής αστυνομικής παρουσίας έξω απ΄ αυτά, κατέληξαν στο ΑΠΘ - όπως οι ίδιοι κατήγγειλαν.

Ομάδα περίπου 50 ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου εμφανίστηκε στο Κτίριο Διοίκησης του Αριστοτελείου στις 12 το μεσημέρι και πραγματοποίησε κατάληψη σε ένδειξη αλληλεγγύης στους φυλακισμένους απεργούς πείνας, ενώ κρέμασε πανό στην εξωτερική όψη του κτιρίου.

Η ομάδα των καταληψιών παρέμεινε στο ισόγειο του κτιρίου ως αργά το απόγευμα, όταν ξεκίνησε από το σημείο αυτό πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Η διοίκηση του ΑΠΘ αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως «για ακόμη μία φορά το Πανεπιστήμιο χρησιμοποιείται για θέματα που δεν έχουν καμία σχέση με αυτό».

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr