Τι ζήτησαν οι Πρυτάνεις από τον Πιερρακάκη

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Τι ζήτησαν οι Πρυτάνεις από τον Πιερρακάκη

Μια σειρά αιτημάτων, με σημαντικότερα την τροποποιήσεις του νόμου Κεραμέως για τα ΑΕΙ ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκάλεσε με την εκλογή Συμβουλίων Διοίκησης στα ιδρύματα αλλά και την άμεση πρόσληψη διδασκόντων και διοικητικού προσωπικού καθώς τα ΑΕΙ «αδειάζουν» λόγω συνταξιοδοτήσεων, έθεσαν οι πρυτάνεις των ιδρυμάτων στον Κυριάκο Πιερρακάκη κατά τη λήξη της Συνόδου τους στην Καστοριά, την περασμένη Παρασκευή. 

Συγκεκριμένα, η Σύνοδος των Πρυτάνεων σηματοδότησε την πρώτη συνάντηση του νέου Υπουργού με τους/τις Πρυτάνεις και την αναλυτική του ενημέρωση για τρέχοντα και πάγια προβλήματα των ελληνικών ΑΕΙ, μεταξύ των οποίων και ζητήματα που έχουν προκύψει από την εφαρμογή του νέου νόμου.

Ο Υπουργός τόνισε την ανάγκη συνεργασίας και διαλόγου με τα Πανεπιστήμια για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη επίλυση των προβλημάτων και δεσμεύτηκε να εξετάσει όλες τις προτάσεις που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη των Πανεπιστημίων.

Επιβεβαίωσε ότι το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα και θα ενισχυθεί με στοχευμένες πολιτικές. Συγκεκριμένα, με βάση τις προτάσεις της Συνόδου, ο Υπουργός κάλεσε σε συνεργασία για την απλοποίηση των διαδικασιών στους ΕΛΚΕ και τη μείωση εν γένει της γραφειοκρατίας ενώ δεσμεύτηκε για τη χορήγηση της εθνικής χρηματοδότησης σε ερευνητικά ανταγωνιστικά έργα (matching funds).

Η Σύνοδος αναλαμβάνει να συνεργαστεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επανενεργοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ με προτεραιότητα το πρόγραμμα πρόσληψης διδασκόντων για απόκτηση ακαδημαϊκής εμπειρίας.

Η Σύνοδος έθεσε ως επιτακτικό πρόβλημα την υποστελέχωση των Πανεπιστημίων σε διοικητικό και διδακτικό προσωπικό και ζήτησε την αναπλήρωση των θέσεων μελών ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΕΠ, ΕΤΕΠ και Διοικητικού Προσωπικού που κενώνονται λόγω συνταξιοδοτήσεων κλπ.

Επίσης, πρωταρχικής προτεραιότητας θεωρεί την έγκριση νέων Οργανισμών των Πανεπιστημίων ώστε να αναβαθμιστεί και εκσυγχρονιστεί η λειτουργία τους. Τέλος, ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ).

Ο Πιερρακάκης στην 103η Σύνοδο Πρυτάνεων / Τι δρομολογεί το Υπουργείο Παιδείας

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.