Μητσοτάκης: Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν λειτούργησε όπως ακριβώς θα ήθελα

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Μητσοτάκης: Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία  δεν λειτούργησε όπως ακριβώς θα ήθελα

"Σίγουρα η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν λειτούργησε όπως ακριβώς θα ήθελα Η πανεπιστημιακή αστυνομία θα προχωρήσει με έναν κάπως διαφορετικό χαρακτήρα. Ημιλειτούργησε. Από την άλλη πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τα φαινόμενα βίας στα πανεπιστήμια έχουν περιοριστεί σημαντικά. Στις περιπτώσεις βαριάς παραβατικότητας το πρόβλημα δεν θα το λύσει η πανεπιστημιακή αστυνομία. Η κανονική αστυνομία παρενέβη στη φοιτητική εστία του Ζωγράφου και βρήκε μέσα κανονικούς εγκληματίες Ενοπλους. Η πανεπιστημιακή αστυνομία θα προχωρήσει με έναν κάπως διαφορετικό χαρακτήρα. Θα εγγυάται με την παρουσία της την ασφάλεια των φοιτητριών και των φοιτητών θα προλαμβάνει παρενοχλήσεις κακοποιήσεις βιασμούς. Κάτι όχι ευρέως γνωστό είναι ότι στην πανεπιστημιακή αστυνομία υπηρετούν πολλές γυναίκες".

Τα παραπάνω δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη η οποία δημοσιεύεται σήμερα στα ΝΕΑ, ενώ σημειώνει:

Ακαδημαϊκός Χάρτης Πανεπιστημίων:
Τα ίδια τα πανεπιστήμια πρέπει να δουν πολύ καθαρά ποια τμήματα ποιες ειδικότητες έχουν ανταπόκριση στην κοινωνία.

Πανεπιστημιακή Αστυνομία:
Σίγουρα η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν λειτούργησε όπως ακριβώς θα ήθελα. Η πανεπιστημιακή αστυνομία θα προχωρήσει με έναν κάπως διαφορετικό χαρακτήρα. Ημιλειτούργησε. Από την άλλη πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τα φαινόμενα βίας στα πανεπιστήμια έχουν περιοριστεί σημαντικά. Στις περιπτώσεις βαριάς παραβατικότητας το πρόβλημα δεν θα το λύσει η πανεπιστημιακή αστυνομία. Τις καταλήψεις τις εκκένωσε η κανονική αστυνομία. Η κανονική αστυνομία παρενέβη στη φοιτητική εστία του Ζωγράφου και βρήκε μέσα κανονικούς εγκληματίες Ενοπλους. Η πανεπιστημιακή αστυνομία θα προχωρήσει με έναν κάπως διαφορετικό χαρακτήρα. Θα εγγυάται με την παρουσία της την ασφάλεια των φοιτητριών και των φοιτητών θα προλαμβάνει παρενοχλήσεις κακοποιήσεις βιασμούς. Κάτι όχι ευρέως γνωστό είναι ότι στην πανεπιστημιακή αστυνομία υπηρετούν πολλές γυναίκες.

Φοιτητικές Εστίες:
Οι εστίες βρίσκονται γενικά σε τραγική κατάσταση.

Αναλυτικά όλα όσα δήλωσε

Δημοσιογράφος: Δεν συμφωνείτε ότι στην εκπαίδευση έχουν καθυστερήσει οι αναγκαίες επαναστατικές μεταρρυθμίσεις; Δεν είναι επείγον να αναβαθμιστούν τα τεχνικά και Επαγγελματικά Λύκεια; Να αλλάξουν το ταχύτερο τα βιβλία σε Δημοτικό Γυμνάσιο Λύκειο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με νόμο που ψηφίσαμε φεύγουμε πλέον από το ένα βιβλίο για κάθε μάθημα .Οι δάσκαλοι μπορούν να χρησιμοποιούν πολλά συγγράμματα .Εξοπλίζουμε όλα μας τα σχολεία με διδακτικούς πίνακες. Αναμορφώνουμε 165 προγράμματα σπουδών. Χαίρομαι διαπιστώνοντας ότι η μεγάλη πλειονότητά των εκπαιδευτικών έχει αγκαλιάσει αυτές τις πρωτοβουλίες .Χθες ήμουν στους Αρκιούς. Ενα σχολείο. Ενας μαθητής. Μία δασκάλα. Η οποία ζήτησε να παραμείνει και την επόμενη χρονιά διότι έχει χτίσει μια σχέση με το παιδί. Δεν είναι πολύ συγκινητικό;

Δημοσιογράφος: Επιτρέψτε μου να σας πω και εγώ μία ιστορία μελαγχολική. Τρώγοντας τις προάλλες σε μια πιτσαρία στο Παγκράτι έπιασα την κουβέντα με έναν σερβιτόρο και έμαθα ότι είναι καθηγητής Πληροφορικής στο Δημόσιο. Ο μισθός του λιγότερο από χίλια ευρώ καθαρά τον αναγκάζει να δουλεύει στο εστιατόριο για να συμπληρώνει. Αναρωτιέμαι με τι δυνάμεις πηγαίνει κάθε πρωί στο σχολείο; Το ίδιο θα αναρωτιόμουν εάν έκανε τα απογεύματα ιδιαίτερα μαθήματα τα οποία θα πλήρωναν οι γονείς των μαθητών από το υστέρημα τους.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στο λύκειο οδεύοντας προς τις Πανελλαδικές Εξετάσεις σχεδόν όλα τα παιδιά αναζητούν φροντιστηριακή υποστήριξη. Πρόκειται για μεγάλο δομικό πρόβλημα. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή εύκολη απάντηση στο πώς μπορούμε να αναβαθμίσουμε ουσιαστικά το Λύκειο κρατώντας ταυτόχρονα και τον θεσμό των Πανελλαδικών στον οποίο εγώ επιμένω πάρα πολύ. Παρά το πρόσθετο κόστος για τις οικογένειες οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι ένας αδιάβλητος αξιοκρατικός και αποτελεσματικός μηχανισμός ένας ιμάντας κοινωνυχής κινητικότητας. Τα παιδιά που πετυχαίνουν που αριστεύουν προέρχονται από όλα τα στρώματα της κοινωνίας Παιδιά από οικονομικά αδύναμες οικογένειες μπαίνουν σε πολύ καλές σχολές και αποκτούν προοπτική για ένα λαμπρό μέλλον. Στο εξωτερικό δεν είναι έτσι πλέον. Στην Αμερική τα κορυφαία πανεπιστήμια ουσιαστικά αναπαράγουν τις ελίτ.

Δημοσιογράφος: Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση παρατηρώ ότι υπάρχουν σχολές διαφορετικών ταχυτήτων. Στο ένα άκρο οι Ιατρικές τα Πολυτεχνεία οι Νομικές το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στο άλλο κάποια τμήματα που προσφέρουν πενιχρότατες ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης. Ή αναγκάζουν τους πτυχιούχους τους να προσβλέπουν αποκλειστικά σε πρόσληψη στο Δημόσιο θα συνεχίσουν να αποφοιτούν από το ελληνικό πανεπιστήμιο εκατοντάδες θεολόγοι κάθε χρόνο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σίγουρα η ελάχιστη βάση εισαγωγής η οποία ήταν ένα δύσκολο μέτρο με την έννοια ότι κάπως περιόρισε την εισαγωγή στα πανεπιστήμια έκανε ένα φιλτράρισμα μεταξύ των καλών τμημάτων και εκείνων όπου τα παιδιά έμπαιναν μόνο και μόνο για να νιώθουν ότι πέτυχαν κάπου Συχνά έφταναν είκοσι πέντε χρονών και βρίσκονταν σε μια μετέωρη κατάσταση. Νομίζω ότι τα ίδια τα πανεπιστήμια πρέπει να δουν πολύ καθαρά ποια τμήματα ποιες ειδικότητες έχουν ανταπόκριση στην κοινωνία. Τα ΑΕΙ μας ανοίγονται και στον κόσμο και στην αγορά. Κάνουν πολλές συνεργασίες με ξένα πανεπιστήμια λειτουργούν ξενόγλωσσα τμήματα. Πολλά περιφερειακά πανεπιστήμια πρωτοπορούν σε αυτό .Πήγα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και έπαθα πλάκα. Δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ένα καλό πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Τόσο ακαδημαϊκά όσο και ως campus.

Δημοσιογράφος: Η επίδοση της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 21ης Μαίου στις ηλικίες 17-24 υπήρξε απροσδόκητα καλή. Οι νέοι σάς εμπιστεύονται θα προχωρήσετε την πανεπιστημιακή αστυνομία;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σίγουρα η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν λειτούργησε όπως ακριβώς θα ήθελα.

Δημοσιογράφος: Μα δεν λειτούργησε καν.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ημιλειτούργησε. Από την άλλη πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τα φαινόμενα βίας στα πανεπιστήμια έχουν περιοριστεί σημαντικά. Στις περιπτώσεις βαριάς παραβατικότητας το πρόβλημα δεν θα το λύσει η πανεπιστημιακή αστυνομία. Τις καταλήψεις τις εκκένωσε η κανονική αστυνομία. Η κανονική αστυνομία παρενέβη στη φοιτητική εστία του Ζωγράφου και βρήκε μέσα κανονικούς εγκληματίες Ενοπλους. Η πανεπιστημιακή αστυνομία θα προχωρήσει με έναν κάπως διαφορετικό χαρακτήρα. Θα εγγυάται με την παρουσία της την ασφάλεια των φοιτητριών και των φοιτητών θα προλαμβάνει παρενοχλήσεις κακοποιήσεις βιασμούς. Κάτι όχι ευρέως γνωστό είναι ότι στην πανεπιστημιακή αστυνομία υπηρετούν πολλές γυναίκες.

Δημοσιογράφος: Οι εστίες θα αναβαθμιστούν;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι εστίες βρίσκονται γενικά σε τραγική κατάσταση. Εχουμε προχωρήσει σε μια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για να οικοδομήσουμε σχεδόν 10.000 νέες φοιτητικές εστίες.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.