Σε αναζήτηση ιδίων πόρων, προκειμένου να καλύψουν το έλλειμμα από την κρατική χρηματοδότηση, βρίσκονται πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών υπάρχουν προτάσεις για τη δημιουργία επώνυμων εδρών με χορηγίες από ιδιώτες, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας γίνεται άνοιγμα προς τον επιχειρηματικό κόσμο μέσω συνεργασιών με ιδιωτικές εταιρείες, ενώ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης δημιουργείται αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα που θα λειτουργεί με δίδακτρα για αλλοδαπούς, εκτός της Ε.Ε., φοιτητές. Ανάλογες κινήσεις γίνονται και στα ΤΕΙ. Στο ΤΕΙ Αθήνας, για παράδειγμα, βρίσκονται στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνίας φραντσάιζ με το πανεπιστήμιο LPU στις Φιλιππίνες, ενώ στο ΤΕΙ Πειραιά η διοίκηση προσπαθεί να βρει έσοδα μέσα από την υλοποίηση σεμιναρίων και την εκπόνηση μελετών.
Αρκούν οι προσπάθειες αυτές για να μη βρεθούν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ μπροστά σε οικονομικό αδιέξοδο; «Χωρίς πρόσθετους κρατικούς πόρους κινδυνεύουμε με 'λουκέτο'», τονίζουν οι διοικήσεις των ιδρυμάτων, εκπέμποντας «σήμα κινδύνου» για τη βιωσιμότητά τους από τον Σεπτέμβριο.
Πανεπιστήμιο Αθηνών
Εδρες με χορηγίες
Με ανάπτυξη των ερευνητικών προγραμμάτων, αλλά και με χορηγίες από ιδιώτες για τη δημιουργία επώνυμων εδρών θα επιχειρήσει η διοίκηση του Πανεπιστημίου Αθηνών να αυξήσει τα έσοδα του ιδρύματος.
«Κάθε πρόταση για τη δημιουργία επώνυμων εδρών θα εξεταστεί με βάση ακαδημαϊκά κριτήρια από το συλλογικό όργανο του ιδρύματος που είναι η Σύγκλητος», αναφέρει στην «ΗτΣ» ο νέος πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Θάνος Δημόπουλος. Ήδη, υπάρχουν πέντε προτάσεις από ιδιώτες για τη δημιουργία επώνυμων εδρών και τη χρηματοδότηση της μισθοδοσίας των καθηγητών, ενώ ακόμη δύο βρίσκονται «στα σκαριά».
Παράλληλα, οι πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ θα εξοικονομήσουν πόρους από τη μείωση των ανελαστικών δαπανών, όπως είναι η κατανάλωση ρεύματος. Στο πλαίσιο αυτό, όπως μας λέει ο κ. Δημόπουλος, θα γίνει προσπάθεια όλα τα κτίρια του ιδρύματος να συνδεθούν με φυσικό αέριο.
Την ίδια ώρα, προχωρεί η καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μελετάται ποια κτίρια θα μπορούσαν να πωληθούν, ενοικιαστούν ή χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του ιδρύματος, αφού αρκετά από αυτά παραμένουν αναξιοποίητα.
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Προπτυχιακά με δίδακτρα
Μέσα από διεθνείς συνεργασίες και προγράμματα σπουδών για αλλοδαπούς φοιτητές προσπαθεί η διοίκηση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης να ενισχύσει τα οικονομικά του ιδρύματος. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον πρύτανη του ιδρύματος κ. Αθανάσιο Καραμπίνη, έχει ήδη αποφασιστεί η δημιουργία αγγλόφωνου προπτυχιακού προγράμματος ελληνικών κλασικών σπουδών το οποίο θα λειτουργεί με δίδακτρα και θα απευθύνεται σε αλλοδαπούς φοιτητές από χώρες εκτός της E.E. Επίσης, προσφάτως υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας του ΔΠΘ με πανεπιστήμια της Κίνας.
ΤΕΙ Αθήνας
Franchise στις Φιλιππίνες
«Παράρτημα» στις Φιλιππίνες ετοιμάζεται να ανοίξει το ΤΕΙ Αθήνας εάν ευοδωθούν μέσα από τη σύναψη συμφωνίας φραντσάιζ με το πανεπιστήμιο Lyceum Of The Philippines University (LPU) στη Μανίλα. Αυτό σημαίνει ότι το LPU θα δίνει στους αποφοίτους ακριβώς τους ίδιους τίτλους σπουδών που απονέμει στους φοιτητές του το ΤΕΙ Αθήνας.
«Το πανεπιστήμιο των Φιλιππίνων ενδιαφέρεται να ακολουθήσει τα δικά μας προγράμματα σπουδών, που αφορούν κυρίως στα επαγγέλματα υγείας και την πληροφορική. Εφόσον προχωρήσει η συμφωνία, το LPU θα υφίσταται αυστηρό έλεγχο από το ΤΕΙ Αθήνας ώστε να διασφαλιστεί η παρεχόμενη ποιότητα των σπουδών» αναφέρει στην «ΗτΣ» ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας κ. Μιχάλης Μπρατάκος.
Πάντως, οι προσπάθειες των ιδρυμάτων να αντλήσουν πόρους πέρα από την κρατική χρηματοδότηση συναντούν συχνά τις αντιδράσεις μερίδας φοιτητών. Για αυτόν τον λόγο, στο ΤΕΙ Αθήνας δεν προχώρησε η πρόταση για δημιουργία ενός «ηλεκτρονικού κουμπαρά», όπου ιδιώτες θα μπορούσαν να προσφέρουν δωρεές.
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
«Άνοιγμα» στις επιχειρήσεις
Συνεργασίες με επιχειρήσεις, που μελλοντικά θα μπορέσουν να οδηγήσουν και στη χρηματοδότηση εδρών, κάνει η διοίκηση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Όπως αναφέρει ο πρύτανης του ΟΠΑ κ. Κωνσταντίνος Γάτσιος, «η στρατηγική του ιδρύματος είναι να αναπτύσσουμε συνεργασίες με επιχειρήσεις, να μαθαίνουν το έργο μας και να μας εμπιστεύονται. Όλο αυτό, θα γεννήσει και άλλες συνεργασίες, όπως τη χρηματοδότηση εδρών, την ανέγερση ενός κτιρίου ή την ανακαίνιση μιας παλιάς αίθουσας».
Παράλληλα, στο ΟΠΑ υπάρχουν ήδη ιδιωτικές εταιρείες που προσφέρουν υποτροφίες σε φοιτητές μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών.
ΤΕΙ Πειραιά
Σεμινάρια και έρευνες
Χωρίς τα έσοδα από τα μεταπτυχιακά προγράμματα και τις συνεργασίες με ιδιωτικές εταιρείες με την υλοποίηση σεμιναρίων και την εκπόνηση μελετών, η λειτουργία του ΤΕΙ Πειραιά θα ήταν αδύνατη.
Από αυτές τις δράσεις, το ετήσιο κέρδος ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο ευρώ, όταν η κρατική χρηματοδότηση για τις λειτουργικές δαπάνες ήταν 3,8 εκατ. ευρώ το 2014 έναντι 15,1 εκατ. ευρώ το 2009. Για το 2015, το ΤΕΙ Πειραιά καλείται να επιβιώσει με 2,8 εκατ. ευρώ.
«Αυτό που μας δίνεται δεν είναι χρηματοδότηση. Μπορούμε να το πούμε μικρή βοήθεια ή ελεημοσύνη. Σε λίγο η πολιτεία θα μας ζητάει να την πληρώνουμε για να λειτουργούμε», σημειώνει στην «ΗτΣ» ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά κ. Λάζαρος Βρυζίδης. Όπως επισημαίνει, το ΤΕΙ Πειραιά αδυνατεί να συντάξει προϋπολογισμό για το 2015 με βάση τις οδηγίες που έχουν δοθεί από τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας, με αποτέλεσμα η λειτουργία του να βρίσκεται στον «αέρα».
«Δύο φορές ο προηγούμενος υπουργός Παιδείας μάς επέστρεψε τον προϋπολογισμό και μία ο νυν υπουργός, χωρίς έστω να μας καλέσει για να ακούσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Χωρίς προϋπολογισμό δεν θα μπορούμε να φτιάξουμε τα προγράμματα σπουδών μας και να πληρώσουμε τους διδάσκοντες. Από τον Σεπτέμβριο δεν θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε», προειδοποιεί ο κ. Βρυζίδης.