Τι είναι η επί πτυχίω εξεταστική

Τι είναι η επί πτυχίω εξεταστική

Εξεταστική Φοιτητών: Μετά από πολλά ερωτήματα αναγνωστών τα «Φοιτητικά Νέα» σας πληροφορούν πως η εμβόλιμη εξεταστική ή αλλιώς πτυχιακή εξεταστική / επί πτυχίω εξεταστική είναι η εξεταστική (μικρής περιόδου) που δίνουν οι φοιτητές από το 8ο εξάμηνο και πάνω για τετραετές πρόγραμμα σπουδών (δλδ οι επί πτυχίω φοιτητές) αμέσως μετά το τέλος των Εξεταστικών Χειμερινού και Εαρινού Εξαμήνου.

Τα «Φοιτητικά Νέα» σας ενημερώνουν ότι σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, οι φοιτητές που περάτωσαν την κανονική φοίτηση, η οποία ισούται με τον ελάχιστο αριθμό των αναγκαίων για την απονομή του τίτλου σπουδών εξαμήνων, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών, έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν στην εξεταστική περίοδο του χειμερινού και του εαρινού εξαμήνου κάθε ακαδημαϊκού έτους σε όλα τα μαθήματα που οφείλουν, ανεξάρτητα εάν αυτά διδάσκονται σε χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο.


Πιο αναλυτικά, το 2017 το Υπουργείο Παιδείας ρύθμισε θεσμοθετώντας μόνιμα την διπλή εξεταστική των φοιτητών όμως με την προϋπόθεση ότι η κάθε Σχολή και συγκεκριμένα το κάθε Τμήμα μέσα από την συνέλευση των καθηγητών (δηλαδή την Γενική Συνέλευση Τμήματος) να αποφασίζει για την διεξαγωγή ή όχι της εξεταστικής αυτής.

Όπως αναφέρουν φοιτητές στα «Φοιτητικά Νέα» στις περισσότερες Σχολές η δυνατότητα αυτή δεν δίνεται πλέον στους φοιτητές και προσπαθούν μέσα από τα όργανα των φοιτητικών τους συλλόγων να πιέσουν για την επαναφορά της εμβόλιμης εξεταστικής.

Τι ορίζει η τελευταία διάταξη για την διπλή εξεταστική των φοιτητών:

«3. Οι φοιτητές που περάτωσαν την κανονική φοίτηση, η οποία ισούται με τον ελάχιστο αριθμό των αναγκαίων για την απονομή του τίτλου σπουδών εξαμήνων, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών, έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν στην εξεταστική περίοδο του χειμερινού και του εαρινού εξαμήνου κάθε ακαδημαϊκού έτους σε όλα τα μαθήματα που οφείλουν, ανεξάρτητα εάν αυτά διδάσκονται σε χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο, έπειτα από απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος ή της Σχολής του Α.Ε.Ι.».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr