Η Κύπρος κατεξοχήν Πανεπιστημιακός προορισμός για σπουδές / Τι δείχνουν οι νέες πανεπιστημιακές κατατάξεις

Η Κύπρος ελκυστικός προορισμός για σπουδές

Τα τελευταία χρόνια, η Κύπρος προσελκύει ένα σημαντικό αριθμό φοιτητών. Ο σταθερά αυξανόμενος αριθμός φοιτητών που επιλέγουν πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Κύπρο, την έχει μετατρέψει σε έναν ελκυστικό προορισμό για πανεπιστημιακές Σπουδές. 

Τα κυπριακά πανεπιστήμια προσφέρουν υψηλό επίπεδο ποιότητας, καθώς τρία από αυτά αποδεδειγμένα ανήκουν στα καλύτερα στον κόσμο, όπως φανερώνουν τα πρόσφατα αποτελέσματα του δημοφιλούς Συστήματος Πανεπιστημιακής Κατάταξης, Times Higher Education World University Rankings (WUR) για το 2023. Οι κατατάξεις «Times Higher Education World University Rankings (WUR)» αποτελούν τη μεγαλύτερη και πιο πολυεπίπεδη κατάταξη Πανεπιστημίων παγκοσμίως, με εμπειρία πέντε δεκαετιών στο αντικείμενό τους. Αξιολογούν την επίδοση κάθε Πανεπιστημίου στους βασικούς πυλώνες της Διδασκαλίας, της Έρευνας, της Μεταφοράς της Γνώσης, καθώς και της Διεθνούς Εμβέλειας. Η διευρυμένη έκδοση του 2023 περιλαμβάνει 1,799 Πανεπιστήμια με αυξημένη ερευνητική δραστηριότητα, από σύνολο 25,000 και πλέον Πανεπιστημίων που λειτουργούν παγκοσμίως, τα οποία πληρούν τα απαιτητικά κριτήρια της κατάταξης και που έλαβαν μέρος στη διαδικασία της αξιολόγησης. Ας πάρουμε για παράδειγμα το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, που καταγράφει μία ιδιαίτερα ανοδική πορεία στην κατάταξη αυτή. Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας συγκαταλέγεται φέτος ανάμεσα στα 501-600 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως, δηλαδή στο 2% των καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου. Αντίστοιχα, τοποθετείται 157ο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 2ο στην Κύπρο και 4ο σε Κύπρο και Ελλάδα. Η άνοδος αυτή είναι άκρως ενθαρυντική και τιμητική για την χώρα μας, καθώς έχει επιτευχθεί μέσα σε μόλις 3 χρόνια!


Συγκριτικά με τις περασμένες χρονιές:

Στο τομέα Διεθνοποίησης, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κατέχει την 47η θέση παγκοσμίως, σύμφωνα με την ίδια κατάταξη. Η κατάταξη σε αυτόν τον σημαντικότατο τομέα αποτελεί απόδειξη της καινοτόμου στρατηγικής του Πανεπιστημίου για διεθνοποίηση και ιδιαίτερα της αξιοσημείωτης επιτυχίας του στην προσφορά διασυνοριακής εκπαίδευσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας φιλοξενεί περισσότερους από 14,000 φοιτητές και φοιτήτριες (εξ αποστάσεως και δια ζώσης), οι οποίοι προέρχονται από περισσότερες από 100 χώρες. Πρόκειται επομένως για, το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στη νότια Ευρώπη με κύρια γλώσσα διδασκαλίας την αγγλική, καθώς και το μεγαλύτερο εκτός Ελλάδας με γλώσσα διδασκαλίας την ελληνική. Επίσης, μια σημαντική μερίδα των φοιτητών του Πανεπιστημίου προέρχονται από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, προσθέτοντας στον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του και αντανακλώντας την εξέλιξή του. 

Επί μέρους κατατάξεις

Tα αποτελέσματα της ετήσιας κατάταξης του Times Higher Education (THE) World University Rankings by Subject 2023 ενισχύουν τη θέση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διεθνώς στον τομέα των Επιχειρήσεων και Οικονομικών, και στον τομέα της Εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κατατάσσεται μεταξύ των 151–175 καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως στον τομέα των Επιχειρήσεων και Οικονομικών, και μεταξύ των 176–200 καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως στον τομέα της Εκπαίδευσης.

Κατ’ αναλογία, η κατάταξη τοποθετεί, για άλλη μια φορά, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ως το 1ο πανεπιστήμιο σε Κύπρο και Ελλάδα, και 35ο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον τομέα των Επιχειρήσεων και Οικονομικών. Στον τομέα της Εκπαίδευσης, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας τοποθετείται ως το 1ο πανεπιστήμιο σε Κύπρο και Ελλάδα (μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου), και 40ο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τα φετινά αποτελέσματα της κατάταξης, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κατατάσσεται επίσης ανάμεσα στα:

• Κορυφαία 251–300 πανεπιστήμια στον κόσμο, στον τομέα της Ψυχολογίας
• Κορυφαία 501–600 πανεπιστήμια στον κόσμο, στον τομέα της Κλινικής και Υγείας
• Κορυφαία 501–600 πανεπιστήμια στον κόσμο, στον τομέα των Κοινωνικών Επιστημών.

Εξίσου σημαντικά αποτελέσματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η κατάταξη είναι η τελευταία μίας σειράς από διακρίσεις για το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας από τον οργανισμό Times Higher Education, με κύρια την κατάταξή του ανάμεσα στα 501-600 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως στην κατάταξη World University Rankings 2023.

Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κατατάχθηκε:

• 179ο παγκοσμίως ανάμεσα στα «Νέα» πανεπιστήμια, δηλαδή αυτά που έχουν λιγότερα από 50 χρόνια λειτουργίας (THE Young University Rankings 2022)
• 122ο παγκοσμίως ανάμεσα στα πανεπιστήμια χωρών ή περιοχών που ταξινομούνται από τον Όμιλο FTSE του Χρηματιστηρίου Αξιών του Λονδίνου ως αναδυόμενες οικονομίες (THE Emerging Economies Rankings 2022)
• 36ο παγκοσμίως στη σημαντικότατη κατηγορία της Ποιοτικής Εκπαίδευσης (THE Impact Rankings 2022).

Όπως προείπαμε, η Κύπρος διαθέτει πανεπιστήμια που προσφέρουν υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκή ποιότητα και ολοκληρωμένη φοιτητική εμπειρία, στα πρότυπα του εξωτερικού. Εκτός από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, αλλά και το ΤΕΠΑΚ συμπεριλαμβάνονται ανάμεσα στα κορυφαία στον κόσμο, στην ίδια κατάταξη.

Είναι γεγονός ότι η γειτονική μας χώρα προσφέρει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, ολοκληρωμένη φοιτητική εμπειρία, μαζί και με την επιλογή για μερική φοίτηση σε άλλη χώρα του εξωτερικού μέσω του προγράμματος Erasmus+. Προσφέρει όμως επίσης προσιτά δίδακτρα, συνολικά χαμηλότερο κόστος φοίτησης σε σχέση με άλλες χώρες και υψηλά επίπεδα ασφάλειας για τους κατοίκους της.

Η νέα πανεπιστημιακή κατάταξη του Times Higher Education, που είναι και η πιο δημοφιλής, επιβεβαιώνει ότι η Κύπρος είναι ελκυστικός πανεπιστημιακός προορισμός και ότι δεν έχει τίποτε να λιγότερο από άλλους, κατεξοχήν πανεπιστημιακούς προορισμούς, όπως το ΗΒ, η Ολλανδία, η Ελλάδα κ.α. Το UNIC αποτελεί απλώς τρανή απόδειξη της ελκυστικότητας της Κύπρου, όπως φαίνεται και μέσα από την εκπληκτική άνοδό του στην τελευταία κατάταξη, στα 501-600 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο.

Σκέφτεσαι ακόμη ποιο Πανεπιστήμιο να επιλέξεις για τις Σπουδές σου; Τελικά, με τί κριτήρια θα επιλέξεις; Πώς θα σου φαινόταν, αν μεταξύ των ακαδημαϊκών διδασκόντων του Πανεπιστημίου σου βρίσκονταν 7 επιστήμονες (δες περισσότερα στοιχεία πιο κάτω) που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τους 100.000 κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως και στο 2% των κορυφαίων ερευνητών του επιστημονικού τους πεδίου, με βάση κατάταξη δημοσιευμένη από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Stanford, στις ΗΠΑ; Τα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, που βρίσκονται στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίως, με βάση το επιστημονικό πεδίο και το έργο τους, για το 2022, είναι οι ακόλουθοι (με αλφαβητική σειρά):

Καθηγητής Δημήτρης Βρόντης, 
Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων

Καθηγητής Χρίστος Γεωργάλας, 
Ιατρική Σχολή

Καθηγητής Michael Davidson, 
Ιατρική Σχολή

Καθηγητής Δημήτρης Δρικάκης, 
Ιατρική Σχολή & Σχολή Επιστημών και Μηχανικής

Καθηγητής Σπύρος Μακριδάκης, 
Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων

Καθηγητής Αντρέας Νικολαΐδης, 

Ιατρική Σχολή

Καθηγητής Mark Sullman, 
Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών

Σε αυτό το σημείο, μπορείς να ανακαλύψεις την άποψη ξένων φοιτητών που έχουν επιλέξει την Κύπρο για τις Σπουδές τους. Η σειρά «Student Matters/Students Matter» είναι μια πρόσφατη ιδέα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για να δώσει την ευκαιρία σε φοιτητές, από διαφορετικές ηπείρους στον κόσμο, να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να περιγράψουν πώς είναι να είσαι φοιτητής/-τρια στην Κύπρο.

Μην το σκέφτεσαι.
Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
Σπούδασε στην Κύπρο.
 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr