Η Κεραμέως για τις διεθνείς πανεπιστημιακές συνεργασίες και το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα

Η Κεραμέως για τις διεθνείς πανεπιστημιακές συνεργασίες και το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα

Για την πρωτοβουλία ότι παιδιά από την Ελλάδα θα μπορούν να πάνε να σπουδάσουν στο εξωτερικό μίλησε η Νίκη Κεραμέως.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μίλησε στο «MEGA» για τα πανεπιστήμια και τις διεθνείς συνεργασίες με κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού, αλλά και για το φοιτητικό και στεγαστικό επίδομα.

Ακολούθησε τα Φοιτητικά Νέα και στο Google News! Πατήστε εδώ.


«Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι τα ελληνικά πανεπιστήμια»

«Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να ενισχύσουν την εξωστρέφεια των ελληνικών πανεπιστημίων μας. Πιστεύουμε ότι έχουμε εξαιρετικά πανεπιστήμια, εξαιρετικούς φοιτητές και ερευνητές και αυτό που δεν είχαμε, στον βαθμό που θα μπορούσαμε να τα έχουμε, είναι η θέση των πανεπιστήμιων στον διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη.

Αυτή την προσπάθεια την ξεκινήσαμε το 2019, έναν μήνα μετά τις εκλογές με συμμαχίες εντός και εκτός Ε.Ε. πριν από 2 βδομάδες είχαμε 30 κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια, όπως το Γέιλ, το Χάρβαρντ, το Πρίνστον, το Μπέρκλεϊ τα οποία ήρθαν στην Ελλάδα να συνεργαστούν μαζί μας. Να προγραμματίσουν κοινά προγράμματα σπουδών που θα οδηγούν σε δυο πτυχία. Να προγραμματίσουν καλοκαιρινά, αγγλόφωνα προγράμματα.

Σχετικά με το περιεχόμενο της επίσκεψης των αμερικανικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, η υπουργός Παιδείας έκανε τις εξής διευκρινίσεις:

«Φοιτητής του ΕΚΠΑ θα μπορεί να πάει για ένα ή δύο εξάμηνα στο Γέιλ χωρίς δίδακτρα. Αυτό είναι το καταλυτικό στοιχείο.

Στο Γέιλ τα δίδακτρα μπορεί να αγγίζουν και τις 70.000 ευρώ τον χρόνο. Άρα είναι απλησίαστο για την συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών μας. Η επιλογή θα γίνεται και από τα δύο πανεπιστήμια, τα οποία θα βάζουν ακαδημαϊκά και άλλα κριτήρια»,

»Το Κολούμπια, επέλεξε τη χώρα μας για να δημιουργήσει ένα διεθνές κέντρο εκπαίδευσης. Επέλεξε την Ελλάδα, γιατί βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειας για διεθνοποίηση σε ακαδημαϊκό επίπεδο»,

»Ένα τρίτο στοιχείο είναι ότι μόλις λίγες αφού είχαν φύγει οι Αμερικανοί από τη χώρα μας, οι ΗΠΑ δημοσίευσαν στοιχεία που δείχνουν ότι στις προτιμήσεις των Αμερικανών φοιτητών που πάνε να σπουδάσουν εκτός Αμερικής, η Ελλάδα έχει ανέβει στην 9η θέση παγκοσμίως. Είναι πρωτοφανές αυτό, σημαίνει πολλά, γιατί οι δικοί μας φοιτητές θα έχουν έκθεση και διάδραση με φοιτητές και καθηγητές από όλον τον κόσμο, χωρίς να χρειαστεί να μεταναστεύσουν. Θα μπορούν να συμμετέχουν σε πολλά προγράμματα».

«Οι καθηγητές μας θα έρθουν σε μία ώσμωση με εξαιρετικούς καθηγητές από το εξωτερικό»

Για το ακαδημαϊκό προσωπικό τόνισε πως, «οι καθηγητές μας θα έρθουν σε μία ώσμωση με εξαιρετικούς καθηγητές από το εξωτερικό. Τα πανεπιστήμιά μας, θα ανέβουν κατάταξη, θα ανέβουν στον διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη. Και μία άλλη παράμετρος, όχι αμελητέα, θα έρθουν πολύ σημαντικά έσοδα στα πανεπιστήμιά μας.

Το αγγλόφωνο πρόγραμμα, η αγγλόφωνη ιατρική που πλέον λειτουργεί στο ΑΠΘ θα έχει έσοδα για το πανεπιστήμιο, μόνο από την πρώτη «φουρνιά», πάω από 4 εκατομμύρια ευρώ».

Μεταξύ άλλων η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε στα στεγαστικά και φοιτητικά επιδόματα και στις εξελίξεις γύρω από το εν λόγω ζήτημα.

«Μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο, το φοιτητικό επίδομα ήταν 1.000 ευρώ κατά έτος. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε στην ΔΕΘ μία σημαντική αύξηση, η οποία ισχύει αναδρομικά πλέον από πέρσι. Τώρα που πληρώνεται το φοιτητικό επίδομα για πέρσι, πληρώνεται προσαυξημένο κατά 50%, για όλους τους δικαιούχους. Στα 2.000 ευρώ ανέρχεται το ποσό εάν δύο φοιτητές επιλέξουν να συγκατοικήσουν», υπογράμμισε.

«Δεν πιστεύω ότι με παρακολουθούσε η κυβέρνηση»

Τέλος, η κ. Κεραμέως τοποθετήθηκε για το ζήτημα των παρακολουθήσεων.

«Δεν πιστεύω ότι με παρακολουθούσε η κυβέρνηση και δεν έχω την παραμικρή ένδειξη ότι συνέβαινε κάτι τέτοιο. Είναι η Τρίτη εβδομάδα που έχουμε δημοσιεύματα με ολόκληρες λίστες, με μία συκοφαντία κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης και είναι η 3η βδομάδα που δεν έχουμε κανένα στοιχείο. Διάβασα το δημοσίευμα που είχε το όνομα μου και με αφορούσε, και δεν είδα κανένα στοιχείο. Ελευθέρα του τύπου έχουμε, ο καθένας γράφει ό,τι θέλει, είναι όμως αδιανόητο να κατηγορείται ο πρωθυπουργός ης χώρας, με μία τέτοια κατηγορία και εδώ και 3 βδομάδες να μην έχουμε το παραμικρό στοιχείο τεκμηρίωσης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Δείτε καλά τη λίστα. Η Λίστα αυτή έχει συνεργάτες του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, έχει τους υπουργούς του, έχει τους στενότερους συνεργάτες του, δεν έχει όμως αντιπάλους εξουσίας. Δεν έχω την παραμικρή ένδειξη ότι κάτι τέτοιο συνέβαινε», είπε κλείνοντας η κ. Κεραμέως.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr