Κεραμέως: Εξαιρετικό το πρόγραμμα της αγγλόφωνης ιατρικής

Κεραμέως: Εξαιρετικό το πρόγραμμα της αγγλόφωνης ιατρικής

Αγγλόφωνα προπτυχιακά: Αυτό που ήταν απλησίαστο για το 99% των φοιτητών της χώρας τώρα γίνεται απτό» δήλωσε για τις συμπράξεις ελληνικών και αμερικανικών πανεπιστημίων η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως φιλοξενούμενη σε εκπομπή της ΕΡΤ.

Η αρμόδια υπουργός αναφέρθηκε στα 30 κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια που έρχονται στην Ελλάδα και τις δυνατότητες που θα έχουν πλέον οι Έλληνες φοιτητές να φοιτήσουν στα επίλεκτα αυτά πανεπιστημιακά ιδρύματα του κόσμου με χαμηλά ή καθόλου δίδακτρα.

Ακολούθησε τα Φοιτητικά Νέα και στο Google News! Πατήστε εδώ.


«Την τελευταία εβδομάδα έχουμε το προνόμιο να έχουμε στη χώρα μας τριάντα κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια όπως το Χάρβαρντ, το Γέιλ, Το Πρίνστον, το Μπέρκλεϊ, το Τζον Χόπκινς» δήλωσε η κ. Κεραμέως αναφορικά με τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα της αγγλόφωνης ιατρικής ανέφερε τα όσα της μετέφερε μια Αμερικανίδα που συμμετείχε στη Σύνοδο του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, λέγοντας ότι της είπε ότι η ιατρική Θεσσαλονίκης είναι μια εξαιρετική σχολή με πολύ πιο φτηνά δίδακτρα από ότι στις ΗΠΑ. «Η χώρα μας μπορεί να προσελκύει φοιτητές από όλο τον κόσμο», συμπλήρωσε λέγοντας ότι η πρώτη φουρνιά των ξένων φοιτητών στο ΑΠΘ θα αποφέρει έσοδα 4 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας για το ΔΟΑΤΑΠ και τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι έχουν αλλάξει τα πράγματα σε σχέση με το ΔΙΚΑΤΣΑ.

Για τους φοιτητές που έχουν λάβει ακαδημαϊκή εκπαίδευση είπε ότι δεν θα καταθέτουν πια αίτηση αλλά μέσω του ψηφιακού μητρώου που υπάρχει, το πανεπιστήμιο που θέλεις να κάνεις τις μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές θα αντλεί τις πληροφορίες που θέλει.

«Αν το πανεπιστήμιο από το οποίο προέρχεσαι είναι αναγνωρισμένο πας κατευθείαν. Μπαίνει τέλος στην ταλαιπωρία του κόσμου. Όσον αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα η αναγνώριση θα γίνεται γρηγορότερα», σημείωσε.

Ανοιχτοί ορίζοντες για τα πανεπιστήμιά μας

Σχολιάζοντας τις συμπράξεις ελληνικών και αμερικανικών πανεπιστημίων τόνισε ότι με αυτό τον τρόπο «ανοίγουμε τις πόρτες μας στον κόσμο και η χώρα μας γίνεται φάρος εκπαίδευσης».

«Το Columbia (Κολούμπια) ανακοίνωσε ότι ιδρύει διεθνές κέντρο εκπαίδευσης στην Αθήνα» συμπλήρωσε η κ. Κεραμέως επισημαίνοντας ότι η έλευση των εκπροσώπων των αμερικανικών πανεπιστημίων είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ σε οποιαδήποτε χώρα. «Αυτή είναι η πραγματική Ελλάδα, η Ελλάδα που αξίζουμε και που πρέπει να δώσουμε στα παιδιά μας» είπε.

Όπως είπε στο Ταμείο Ανάκαμψης υπάρχουν 60 εκατ. ευρώ για επισκέπτες καθηγητές και ερευνητές. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του λεγόμενου “brain gain“, πώς θα γίνει ο επαναπατρισμός των λαμπρών μυαλών που έχουν φύγει στο εξωτερικό».

Η κ. Κεραμέως αποκάλυψε ότι στο υπουργείο Παιδείας δουλεύουν τρία χρόνια για τις συμπράξεις μεταξύ πανεπιστημίων. «Δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να κάνουν διπλά πτυχία, ξενόγλωσσα, καλοκαιρινά, χειμερινά… Υπάρχει πλέον το νομικό πλαίσιο και απόλυτη ελευθερία στα πανεπιστήμια μας να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα» υποστήριξε η υπουργός.

Μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι στο υπουργείο Παιδείας «δίνουμε χρηματοδοτικά εργαλεία στα πανεπιστήμιά μας για να αξιοποιήσουν αυτές τις δυνατότητες».

Πρόσθεσε ότι «έχουμε αξιοποιήσει πολιτικό κεφάλαιο για να ανοίξουμε διάπλατες τις πόρτες της επικοινωνίας. Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας των ΗΠΑ ήρθε μόνο γι’ αυτό το πρόγραμμα. Υπάρχει βούληση και των δύο χωρών να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια».

Όπως είπε η έλευση των 30 πανεπιστημίων είναι η μεγαλύτερη σε όλο τον κόσμο. «Επέλεξαν την Ελλάδα για να κάνουν αυτή την αποστολή», προσέθεσε.

«Η μεγάλη εικόνα είναι αυτή που βλέπουν τα αμερικανικά πανεπιστήμια. Δεν θα είχαν λόγο τα αμερικανικά πανεπιστήμια να έρθουν εδώ αν δεν είχαμε εξαιρετικά πανεπιστήμια, εξαιρετικούς φοιτητές, εξαιρετικούς καθηγητές και πάρα πολλές δυνατότητες ανοιχτές για τη σύναψη συνεργασιών» είπε η υπουργός.

Περιγράφοντας τι έγινε κατά την επίσκεψη της αμερικανικής αντιπροσωπίας αποκάλυψε ότι «επισκέφθηκαν και τα 24 πανεπιστήμια της χώρας, συναντήθηκαν, συζήτησαν συναδέλφους τους, είδαν φοιτητές, είδαν καθηγητές, ερευνητές, πέρασαν μια γεμάτη εβδομάδα σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας».

Απαντώντας για το τι της μετέφεραν οι ίδιοι αποκάλυψε ότι δήλωσαν ενθουσιασμένοι.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr