Επιστολή 1000 Πανεπιστημιακών στην Κεραμέως: Εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί ξεκινάει μια γκρίζα εποχή για τα Πανεπιστήμια

Επιστολή 1000 Πανεπιστημιακών στην Κεραμέως: Εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί ξεκινάει μια γκρίζα εποχή για τα Πανεπιστήμια

Νομοσχέδιο ΑΕΙ: Απάντηση στην επιστολή που απηύθυνε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραµέως, στο σύνολο του διδακτικού προσωπικού στα ΑΕΙ με αφορμή το νέο νόμο πλαίσιοέστειλαν 1.000 πανεπιστημιακοί από τα ΑΕΙ της χώρας. Σε αυτή ζητούν "να αποσυρθούν όλες οι διατάξεις που υπονομεύουν το μέλλον της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης".

Με τις "δέσμες ρυθμίσεων"", όπως αναφέρουν στην επιστολή τους, "θα μειωθεί το μόνιμο προσωπικό των πανεπιστημίων σε όφελος διαφορετικών κατηγοριών διδασκόντων που θα προσλαμβάνονται για βραχεία παρουσία, ώστε να μην επενδύουν μακροπρόθεσμα στο πανεπιστήμιο". Επίσης, οι ρυθμίσεις "προβλέπουν ότι τα μεταπτυχιακά προγράμματα δεν χρηματοδοτούνται πλέον από το Υπουργείο Παιδείας και το διδακτικό έργο των μελών ΔΕΠ δεν τα περιλαμβάνει. Επομένως θα είναι αδύνατο να είναι βιώσιμα όσα μεταπτυχιακά δεν θα έχουν δίδακτρα".


Μεταξύ άλλων, υπερασπίζονται "την ακαδημαϊκή ελευθερία και το αυτοδιοίκητο" των πανεπιστημίων, διαφωνώντας με το να μη συμμετέχουν στην εκλογή πρυτάνεων/ισσών, κοσμητόρων/ισσών και αντιπρυτάνεων/ισσών και υποστηρίζουν ότι το νομσχέδιο "σχεδιάστηκε ερήμην και εναντίον της Ακαδημαϊκής Κοινότητας".

Εντωμεταξύ, κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε με ανακοίνωσή της ομόφωνα η ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού).

"Εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί, ξεκινάει μια γκρίζα εποχή για τα Πανεπιστήμια με επικράτηση μηχανισμών διαπλοκής, υπόγειες συνεννοήσεις συμφερόντων και ανταλλάγματα", αναφέρει η ΠΟΣΔΕΠ.

Ζητά, μεταξύ άλλων, να ξεκινήσει ένας διάλογος με χρονοδιάγραμμα, με όλους τους φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας, ενώ καλεί τους συλλόγους μελών ΔΕΠ των ιδρυμάτων, στην περίπτωση που προωθηθεί το νομοσχέδιο, να αποφασίσουν την προκήρυξη προειδοποιητικής απεργίας την ημέρα κατάθεσής του στη Βουλή, και "να προετοιμασθούν για την κλιμάκωση του αγώνα για να μην ψηφισθεί".

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr