Διοικητικοί Πανεπιστημίων: Στάση εργασίας και κινητοποίηση την Παρασκευή στο Υπουργείο Παιδείας

Διοικητικοί Πανεπιστημίων: Στάση εργασίας και κινητοποίηση την Παρασκευή στο Υπουργείο Παιδείας

Πανελλαδική κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή 20 Μάη στη 13:00 οργανώνει η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ) απαιτώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους.

Προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή στην κινητοποίηση έχει προκηρυχθεί παναττική στάση εργασίας από τις 12 μ.μ. μέχρι τη λήξη του ωραρίου.


«Η επέκταση των "ελαστικών εργασιακών σχέσεων, η ανακύκλωση της ανεργίας, η ανάθεση σε εργολάβους διαφόρων τομέων των πανεπιστημίων (σίτιση, στέγαση, καθαριότητα), που καταδικάζουν τους εργαζόμενους σε μόνιμη ανασφάλεια, σε μια ζωή μισή, αποτελούν πολιτική επιλογή και της κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων κυβερνήσεων και βρίσκονται σε ευθυγράμμιση με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τονίζει η  ΟΔΠΤΕ.

Παράλληλα σημειώνει ότι «οι ελάχιστες προσλήψεις που πρόκειται να προκηρύξει η κυβέρνηση δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν τα κενά που έχουν προκύψει από τη μείωση του προσωπικού των πανεπιστημίων κατά περίπου 50% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας

«Σε κάθε ευκαιρία, αναδεικνύουμε αυτό που αποτελεί μια αναντίρρητη πραγματικότητα και για τους δικούς μας χώρους: Ότι οι συνάδελφοί μας συμβασιούχοι καλύπτουν κρίσιμες λειτουργικές ανάγκες στα πανεπιστήμια, αναπληρώνοντας σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Εργάζονται πλάι πλάι με τους μόνιμους και ΙΔΑΧ συναδέλφους, έχουν τα ίδια προσόντα και τις ίδιες υποχρεώσεις αλλά πολλές φορές δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα. Έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία, αλλά βρίσκονται συνεχώς με το άγχος της απόλυσης, της ανανέωσης της σύμβασης. Παρά τη σημαντική προσφορά τους, τους αρνούνται κατηγορηματικά το δίκαιο αίτημα για τη μονιμοποίησή τους, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, κρατώντας τους ομήρους για χρόνια», σημειώνει η ΟΔΠΤΕ και προσθέτει:

«Το σοβαρό πρόβλημα της υποστελέχωσης των πανεπιστημίων συνεχώς διογκώνεται, όπως συνολικά στο Δημόσιο, λόγω της πολιτικής παγώματος των προσλήψεων. Οι ελάχιστες προσλήψεις που πρόκειται να προκηρύξει η κυβέρνηση δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν τα κενά που έχουν προκύψει από τη μείωση του προσωπικού των πανεπιστημίων κατά περίπου 50% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η επέκταση των "ελαστικών εργασιακών σχέσεων, η ανακύκλωση της ανεργίας, η ανάθεση σε εργολάβους διαφόρων τομέων των πανεπιστημίων (σίτιση, στέγαση, καθαριότητα), που καταδικάζουν τους εργαζόμενους σε μόνιμη ανασφάλεια, σε μια ζωή μισή, αποτελούν πολιτική επιλογή και της κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων κυβερνήσεων και βρίσκονται σε ευθυγράμμιση με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπρόσθετα, η ολοένα μειούμενη κρατική χρηματοδότηση (και η σύνδεσή της με την "αξιολόγηση" των ιδρυμάτων) και η διατήρηση της υποστελέχωσης οδηγούν στον διακηρυγμένο στόχο τους για λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική πρέπει να δυναμώσει η πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Έχουμε μετρήσει αρκετά βήματα στην οργάνωση των συναδέλφων στους συλλόγους. Αυτό μας δίνει μεγαλύτερη δύναμη για να διεκδικήσουμε ενιαία και συνολικά τα δικαιώματά μας, όπως στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, τη μετατροπή των συμβάσεων, αλλά και μόνιμες προσλήψεις στο ύψος των πραγματικών αναγκών των ιδρυμάτων.

Πρέπει να γίνουμε περισσότεροι και πιο αποφασιστικά να αγωνιστούμε για τις διεκδικήσεις μας.

Διεκδικούμε:

Μετατροπή όλων των συμβάσεων των συμβασιούχων συναδέλφων μας σε αορίστου χρόνου.

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, στο ύψος των αναγκών.

Έξω οι εργολάβοι από τα πανεπιστήμια».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr