Σε εξέλιξη η 99η Σύνοδος Πρυτάνεων
Ξεκίνησαν οι εργασίες της 99ης Συνόδου Πρυτάνεων που φιλοξενείται στα Ιωάννινα. Η Σύνοδος διεξάγεται με υβριδικό τρόπο, δηλαδή δια ζώσης και ηλεκτρονικά ενώ την Πέμπτη, τελευταία ημέρα των εργασιών, θα παραβρεθεί η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
Μεταξύ άλλων τα θέματα που απασχολούν τους Πρυτάνεις της χώρας σχετίζονται με τα ανοιχτά ακαδημαϊκά ζητήματα, την υποχρηματοδότηση των Πανεπιστημίων, ενώ αναμένεται να κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση για την ενίσχυση των υποδομών με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Δείτε εδώ αναλυτικά όλα τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Πρυτάνεων και το Πρόγραμμα.
Το αναλυτικό πρόγραμμα της 99ης Συνόδου Πρυτάνεων
Μείζον ζήτημα είναι η υποστελέχωση καθώς μέλη ΔΕΠ που συνταξιοδοτούνται δεν αναπληρώνονται άμεσα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κενά.
Πέρα από αυτά, επί τάπητος βρίσκεται ο αριθμός εισαγωγής φοιτητών για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά καθώς αναζητείται τρόπος για την ενίσχυση των περιφερειακών πανεπιστημίων ενώ συζήτηση θα γίνει και για την ελάχιστη βάση εισαγωγής.
Οι Πρυτάνεις αναμένουν από την Υπουργό την παρουσία της πρότασης για την διοίκηση των Πανεπιστημίων που έχει κατατεθεί από τον Φεβρουάριο στο γραφείο του Πρωθυπουργού.
Όπως προκύπτει η επανασύσταση των Συμβουλίων Διοίκησης συναντά αντιδράσεις εντός του χώρου της Νέας Δημοκρατίας με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να μην έχει βρεθεί λύση και ως εκ τούτου να αποφεύγονται οι ανακοινώσεις.
Παράλληλα φαίνεται ότι έχει παγώσει από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης η διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων για συγχωνεύσεις ή και καταργήσεις τμημάτων ανά την χώρα καθώς πλέον υπολογίζεται και το πολιτικό κόστος.
Αυτά είναι από τα πλέον σοβαρά θέματα για τα οποία αναμένεται τοποθέτηση της Υπουργού στη Σύνοδο των Ιωαννίνων.
Η κατάταξη
Ωστόσο, ενδιαφέρουσα ήταν η χθεσινή Σύνοδος των αντιπρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων, καθώς σε αυτήν παραβρέθηκε και συμμετείχε ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης Περικλής Μήτκας. Οι προτάσεις της ΕΘΑΕ πριν από δύο περίπου μήνες για την κατάταξη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, με βάση διαφορετικά κριτήρια, δεν είχαν γίνει αποδεκτές από πολλά ιδρύματα, μεταξύ αυτών και από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που είχε αντιδράσει έντονα και είχε ζητήσει να επανεξεταστεί από την αρχή η μοριοδότηση. Το ίδιο αίτημα επανέλαβε χθες και ο αντιπρύτανης Μηνάς Πασχόπουλος τονίζοντας, ότι η ΕΘΑΕ έχει αποδεχθεί, ότι υπήρξε λανθασμένος υπολογισμός του αλγορίθμου που χρησιμοποιήθηκε και πως θα το διορθώσει.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΕΘΑΕ κ. Μήτκας στις δικές του δηλώσεις δεν αποδέχθηκε, ότι η Επιτροπή έκανε κάποιο λάθος, σημείωσε όμως, ότι η κατάταξη δεν ήταν αξιολογικού τύπου, αλλά με βάση τη μοριοδότηση. Έτσι, παρέπεμψε σε νέα μοριοδότηση, επομένως και σε νέα κατάταξη των πανεπιστημίων που θα γίνει σύντομα, αφού ληφθούν υπόψιν μάλιστα και κάποιοι νέοι ποιοτικοί δείκτες, που δεν είχαν συνυπολογιστεί το προηγούμενο διάστημα.
«Δεν έγιναν λάθη, αλλά το σύστημα εξελίσσεται και θα εφαρμοστούν κάποιοι γνωστοί δείκτες που δεν τους εφαρμόσαμε στην προηγούμενη μοριοδότηση», ανέφερε ο κ. Μήτκας.
Ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης
Ερωτηθείς σχετικά με τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη, ο κ. Μήτκας τόνισε, ότι η ΕΘΑΕ θα τοποθετηθεί και θα εισηγηθεί εφόσον κάτι τέτοιο της ζητηθεί από το υπουργείο Παιδείας, λαμβάνοντας όμως υπόψιν και τις εισηγήσεις και προτάσεις των πανεπιστημίων της χώρας. «Η Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση στα πανεπιστήμια, την καταγράφει και των κωδικοποιεί, περιμένοντας και τα πανεπιστήμια να εισάγουν όλα τα δεδομένα που διαθέτουν στο πληροφοριακό σύστημα. Από εκεί και ύστερα όμως, λαμβάνουμε υπόψιν και μία σειρά άλλων παραμέτρων, όπως είναι, οι διεθνείς τάσεις, οι μετρήσεις και τα στατιστικά του ΙΟΒΕ, της ΕΛΣΤΑΤ, η απορρόφηση των πτυχιούχων στην αγορά εργασίας, η δημοφιλία των σχολών και πολλά άλλα ακόμη», ανέφερε ο κ. Μήτκας.
Ο αντιπρύτανης κ. Πασχόπουλος από την πλευρά του ανέφερε ωστόσο, πως για τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη, τα πανεπιστήμια περιμένουν από το υπουργείο να ξεκινήσει έναν ουσιαστικό διάλογο, για το ποια Τμήματα θα πρέπει να συγχωνευτούν ή να απορροφηθούν ή και να καταργηθούν.
«Δεχόμαστε να ξεκινήσει ο διάλογος για τα ακαδημαϊκά κριτήρια, αλλά δε δεχόμαστε καμία απόφαση συγχώνευσης ή τοποθέτησης Τμήματος, που δε βασίζεται σε ακαδημαϊκά κριτήρια», ανέφερε ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Οι Εστίες της Δομπόλη
Τέλος, στη διάρκεια της χθεσινής Συνόδου των αντιπρυτάνεων, στελέχη του ΙΝΕΔΙΒΜ ανακοίνωσαν, πως ξεκίνησε ήδη η εκπόνηση της μελέτης αναβάθμισης της παλιάς φοιτητικής Εστίας στη Δομπόλη.
Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.
Με πληροφορίες από epiruspost & epirusonline