Α. Συρίγος και Ε. Βενιζέλος στην εκδήλωση της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για τον Πόλεμο στην Ουκρανία

Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: "Ο Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Παραβίαση της Εθνικής Κυριαρχίας και οι Οικονομικές Κυρώσεις"

Διαδικτυακή επιστημονική εκδήλωση της Νομικής Σχολής του Παν. Λευκωσίας, με τους Ε. Βενιζέλο, Α.Μ. Συρίγο, Δρ Κ. Χρυσοστομίδη, Α. Μανιτάκη

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο πόλεμος που επακολούθησε μας αναγκάζει να ξανασκεφτούμε τις θεμελιώδεις έννοιες και αρχές που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις και την οργάνωση των κρατών, όπως είναι η κρατική-εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα των χωρών. Το καινοφανές του πολέμου είναι ότι η παραβίαση των συνόρων προκάλεσε ως αντίποινα την επιβολή πρωτοφανών οικονομικών κυρώσεων. Οι οικονομικές κυρώσεις είχαν αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία. Η «εδαφική επικράτεια» βρίσκεται για πρώτη φορά αντιμέτωπη με την «οικονομική» και «ψηφιακή επικράτεια», που δεν γνωρίζουν σύνορα, διότι είναι «παγκοσμιοποιημένες ή πλανητικές». Υπερβαίνουν τις «εδαφικές επικράτειες». Πόσο επικαθορίζουν τα όρια και την ισχύ της εθνικής κυριαρχίας; Αυτό φαίνεται να είναι ένα από τα πολλά διακυβεύματα του πολέμου αυτού.  

Ακολούθησε τα Φοιτητικά Νέα και στο Viber! Πατήστε εδώ για να μπείτε στην ομάδα μας! Ακόμη, μην ξεχνάς να επισκέπτεσαι καθημερινά τα Φοιτητικά Νέα πατώντας www.foititikanea.gr για να μην σου ξεφεύγει κανένα νέο.


Με βάση τα ως άνω δεδομένα, την Παρασκευή, 6 Μαΐου 2022 μεταξύ 19.00 – 20.30, η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διοργανώνει διαδικτυακή επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Ο Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Παραβίαση της Εθνικής Κυριαρχίας και οι Οικονομικές Κυρώσεις». Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της σειράς webinars «Σύγχρονα Θέματα Δικαιοσύνης» (Επεισόδιο 21) και πρόκειται να μεταδοθεί ζωντανά μέσω της Σελίδας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στο Facebook.

Συζητούν:

Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, ΑΠΘ

Άγγελος Μ. Συρίγος, Αν. Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου & Εξωτερικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων

Δρ Κύπρος Χρυσοστομίδης, Δικηγόρος, πρώην Υπουργός της Κυπριακής Δημοκρατίας

Συντονίζει:

Αντώνης Μανιτάκης, Καθηγητής, Επικεφαλής Επιστημονικού Συμβουλίου, Νομική Σχολή Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr