Συζητείται το ενδεχόμενο φοίτησης Ουκρανών προσφύγων σε ελληνικά ΑΕΙ και δημόσια ΙΕΚ

Συζητείται το ενδεχόμενο φοίτησης Ουκρανών προσφύγων σε ελληνικά ΑΕΙ και δημόσια ΙΕΚ

Συζητήθηκε και η πιθανότητα συμμετοχής Ουκρανών αποφοίτων λυκείου σε δημόσια ΙΕΚ στη συνάντηση εργασίας Υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου με την Υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη και την Πρόξενο της Ουκρανίας Άννα Τισένκο.

Το ενδεχόμενο να φοιτήσουν σε ελληνικά ΑΕΙ οι Ουκρανοί πρόσφυγες αλλά και η συμμετοχή τους σε δημόσια ΙΕΚ συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, στη συνάντηση εργασίας που είχε ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος στις 27 Απριλίου με την Υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου αρμόδια για την Ένταξη Σοφία Βούλτεψη, την Πρόξενο της Ουκρανίας Άννα Τισένκο, την Αντιπρόεδρο του ΔΟΑΤΑΠ Μαρίζα Φουντοπούλου και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Παιδείας.

Ακολούθησε τα Φοιτητικά Νέα και στο Google News! Πατήστε εδώ.


Επίσης στη συνάντηση τέθηκε το ζήτημα του τρόπου εφαρμογής του καθεστώτος προσωρινής προστασίας και η Σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την αναγνώριση των προσόντων των ατόμων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας εξετάστηκαν τα εξής ζητήματα:

▪ Η πιθανότητα να παρακολουθήσουν οι Ουκρανοί φοιτητές μαθήματα σε ελληνικά ΑΕΙ και η δυνατότητα να πιστοποιηθεί ο βαθμός που θα πάρουν στις εξετάσεις και να σταλεί στα ουκρανικά ΑΕΙ από τα οποία προέρχονται.

▪ Η δυνατότητα αναγνώρισης εργασιακών δικαιωμάτων σε Ουκρανούς πολίτες που θα επιθυμήσουν να εργαστούν στην Ελλάδα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

▪ Η πιθανότητα συμμετοχής ουκρανών αποφοίτων λυκείου σε δημόσια ΙΕΚ.

Παράλληλα συζητήθηκε το θέμα βασικών γνώσεων ελληνικής γλώσσας που είναι απαραίτητες για όσους επιθυμούν να σπουδάσουν στην χώρα.

Τέλος, αποφασίστηκε η συνεργασία των 2 υπουργείων, του προξενείου της Ουκρανίας και του ΔΟΑΤΑΠ προκειμένου να γίνει άμεσα η διερεύνηση και καταγραφή των φοιτητών και εργαζομένων από την Ουκρανία που βρίσκονται στη χώρα υπό Καθεστώς Προσωρινής Προστασίας και επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους ή την εργασία τους στην Ελλάδα.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr