Μπαίνει το καλοκαίρι η Πανεπιστημιακή Αστυνομία σε 3 μεγάλα ΑΕΙ / Τουρνικέ στις εισόδους

Μπαίνει το καλοκαίρι η Πανεπιστημιακή Αστυνομία σε 3 μεγάλα ΑΕΙ / Τουρνικέ στις εισόδους για τους φοιτητές

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Με τον τρόπο αυτό η παρουσία των μελών της πανεπιστημιακής αστυνομίας θα είναι πιο λειτουργική και αποτελεσματική, αφού στα μεμονωμένα κτίρια των ΑΕΙ είναι εύκολο να κληθεί η ΕΛ.ΑΣ. για παράνομες πράξεις που διενεργούνται μέσα στα ιδρύματα. Ουσιαστικά, ο σχεδιασμός αυτός αφήνει «εκτός» τα κτίρια του ΕΜΠ στο κέντρο της Αθήνας, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το κτίριο της Νομικής Σχολής Αθηνών. Το σύστημα της ελεγχόμενης εισόδου στα ΑΕΙ αναμένει την έγκριση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Ηδη, τα ΑΕΙ έχουν καταθέσει τα σχέδια ασφαλείας τους βάσει των οποίων θα τοποθετηθούν τα τουρνικέ και θα εγκατασταθούν τα μέλη της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, τα μέλη Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) της Ελληνικής Αστυνομίας θα περιπολούν μέσα στα μεγάλα κάμπους του Πανεπιστημίου Αθηνών στου Ζωγράφου, στην Πολυτεχνειούπολη του ΕΜΠ επίσης στην περιοχή του Ζωγράφου και στο κάμπους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ο ρόλος των αστυνομικών θα είναι να επεμβαίνουν στις περιπτώσεις εγκλημάτων όπως κλοπές, ληστείες, διακίνηση ναρκωτικών κ.ά. Η παρουσία τους μέσα στις μεγάλες εκτάσεις των κάμπους κρίνεται απαραίτητη. Από την άλλη, ο σχεδιασμός αποκλείει τα πανεπιστημιακά κτίρια του κέντρου της Αθήνας, καθώς στην περίπτωσή τους είναι εύκολο να κληθεί και να επέμβει γρήγορα η αστυνομία. Ενδεικτική είναι, όπως ανέφερε στην «Καθημερινή» κυβερνητικό στέλεχος, η επέμβαση της αστυνομίας στις περιπτώσεις που εξωπανεπιστημιακοί επιχείρησαν καταστροφές μέσα στο ΟΠΑ. Τα «στέκια»-κατειλημμένοι χώροι από εξωπανεπιστημιακούς, άλλωστε, στα ΑΕΙ έχουν εξαλειφθεί με παρέμβαση της αστυνομίας την τελευταία διετία (π.χ. σε κτίριο Γκίνη ΕΜΠ, κτίριο Βανκούβερ ΟΠΑ, Φαρμακευτική ΑΠΘ). Να διευκρινισθεί ότι τα «στέκια» διαφοροποιούνται από τους χώρους που έχουν παραχωρηθεί από το ίδρυμα σε φοιτητικές παρατάξεις. Με την παρουσία των ΟΠΠΙ μόνο μέσα στα κάμπους, ξεπερνιέται ο σκόπελος των αντιδράσεων από φοιτητές για την παρουσία των ΟΠΠΙ μέσα σε πανεπιστημιακό χώρο.


Που θα τοποθετηθούν τα σώματα «τουρνικέ»

Τα μέλη των ΟΠΠΙ θα εγκατασταθούν στα ιδρύματα μέσα στο καλοκαίρι, αφού ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους, όπως προβλέπεται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Την ίδια περίοδο αναμένεται να τοποθετηθούν τα τουρνικέ στα κτίρια των ΑΕΙ για τον έλεγχο της εισόδου. Τα μηχανήματα θα τοποθετηθούν στις εισόδους των κτιρίων με βάση τα σχέδια ασφαλείας που έχουν καταθέσει τα ΑΕΙ. Από το υπουργείο Παιδείας τα σχέδια των ΑΕΙ κρίθηκαν άρτια, έστω και αν κάποια ξεχωρίζουν για τη λεπτομέρειά τους, όπως αυτό ΑΕΙ της Δυτικής Ελλάδας.

Για την είσοδό τους οι φοιτητές θα χρησιμοποιούν τις φοιτητικές τους ταυτότητες, οι οποίες από φέτος διατίθενται σε ψηφιακή μορφή.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr