Πανεπιστήμια: Οι Καθηγητές για τις σκέψεις - προτάσεις της Υπουργού Παιδείας για τα ΑΕΙ

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Πανεπιστήμια: Οι Καθηγητές για τις σκέψεις - προτάσεις της Υπουργού Παιδείας για τα ΑΕΙ

Οι θέσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ)

Η ΕΓ συζήτησε τις σκέψεις για ένα επικείμενο νομοσχέδιο που παρουσίασε η υπουργός κ. Κεραμέως, κατά τη συνάντηση που είχε μαζί της στις 18-3-2022, καθώς και τις πληροφορίες που κυκλοφορούν στον τύπο ως προς τις προθέσεις του υπουργείου για νομοθετικές παρεμβάσεις και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα.

Η ΠΟΣΔΕΠ επαναλαμβάνει ότι οι αλλαγές στην εκπαίδευση πρέπει να εντάσσονται σε μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και να διασφαλίζονται με συγκλίσεις και συναινέσεις. Ελπίζει δε ότι η θέση αυτή δεν αντιμετωπίζεται και από το υπουργείο ως κατάλληλη μόνο για πρωταπριλιάτικο αστείο.

Η ΕΓ θεωρεί ότι δεν έχει νόημα να τοποθετηθεί επί γενικών διατυπώσεων, οι οποίες κατά την εξειδίκευση μπορεί να προσδώσουν διαφορετικό χαρακτήρα στη νομοθετική ρύθμιση, ή επί λεπτομερειών που δεν έχουν θέση σε ένα «νόμο-πλαίσιο». Αυτό που χρειάζεται το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι η συνολική αντιμετώπιση των θεσμικών θεμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης μέσω ενός νόμου που θα αποτελεί γενικό πλαίσιο για τη λειτουργία των ιδρυμάτων, ενώ τα ιδρύματα θα το εξειδικεύουν με τους οργανισμούς και τους εσωτερικούς κανονισμούς τους.

Ζητά να διεξαχθεί διάλογος επί συγκεκριμένων διατάξεων, ιδίως εκείνων των ρυθμίσεων για τις οποίες το υπουργείο δεν έχει καταλήξει και εξετάζει διαφορετικά ενδεχόμενα. Καλεί επομένως το υπουργείο να δώσει στη δημοσιότητα το κείμενο του σχεδίου νόμου που έχει ετοιμάσει, για ανοικτή και ευρεία διαβούλευση με την ακαδημαϊκή κοινότητα και με χρονοδιαγράμματα που να μην είναι απαγορευτικά για τη διεξαγωγή ουσιαστικού διαλόγου, όπως αυτά που δηλώνει μέχρι σήμερα.

Η ΕΓ επισημαίνει ότι οι βελτιώσεις ή αλλαγές που εξαγγέλλονται δεν δίνουν ουσιαστικές απαντήσεις και λύσεις στα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο, όπως ενδεικτικά παρουσιάζονται ακολούθως:

  • Αλλεπάλληλες τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο
  • Έλλειψη υποδομών και χρόνια υποχρηματοδότηση
  • Ανεπαρκής στελέχωση και αποψίλωση των Πανεπιστημίων από διδακτικό και λοιπό προσωπικό.
  • Απαράδεκτο επίπεδο αποδοχών και μεγάλο ποσοστό διδασκόντων με προσωρινή απασχόληση.
  • Καθυστερήσεις στην κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων
  • Ανεπάρκεια μέτρων φοιτητικής μέριμνας (υποτροφίες, εστίες κλπ.).

Η ΠΟΣΔΕΠ απαιτεί την ουσιαστική αντιμετώπιση των ανωτέρω θεμάτων, παραπέμπει για πιο εξειδικευμένες προτάσεις στις αποφάσεις [1] και τις άλλες θέσεις που καταγράφηκαν [2] στο πρόσφατο συνέδριο της Ομοσπονδίας (17-18/12/2021), και περιμένει από το υπουργείο να αναλάβει πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο Πρόεδρος
Ιωάννης Νηματούδης
Καθηγητής

Ο Γραμματέας Γιώργος
Λιτσαρδάκης
Καθηγητής

[1]

[2]

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.