17 Μαρτίου: Πανελλαδική Ημέρα Δράσης στην Έρευνα & Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

17 Μαρτίου: Πανελλαδική Ημέρα Δράσης στην Έρευνα & Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Σειρά δράσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο διοργανώνει το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Ημέρας Δράσης την Πέμπτη 17 Μαρτίου.

«Στις 17 Μάρτη, ερχόμαστε ενωμένοι/ες φέρνοντας στην επιφάνεια την γαλαρία των άμισθων, υποαμοιβόμενων, ανασφάλιστων συναδέλφων και συναδελφισσών σε όλη την Ελλάδα. Καλούμε συλλόγους και σωματεία εργαζομένων να στηρίξουν τον αγώνα μας!», αναφέρει το σωματείο.


Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Στα χρόνια της κρίσης, τα Πανεπιστήμια και οι Ερευνητικοί Φορείς υποχρηματοδοτούνται, το μόνιμο προσωπικό μειώνεται και οι εργασιακές συνθήκες για το ερευνητικό δυναμικό που παράγει τη νέα γνώση και έρευνα εντός πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων ελαστικοποιούνται συνεχώς. Η μαύρη εργασία, η εργασιακή επισφάλεια, η έντονη κινητικότητα και εξάρτηση από την προκήρυξη νέων προγραμμάτων σκιαγραφούν την καθημερινότητα της πλειοψηφίας των εργαζομένων σε Έρευνα και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι ποικίλες σχέσεις εργασίας που συστηματικά αποκρύπτουν σχέση εξαρτημένης εργασίας, η απουσία ασφάλισης, τα υψηλά ποσοστά άμισθης εργασίας και οι διαφορετικές ταχύτητες εργαζομένων καθιστούσαν τον εργασιακό κλάδο της έρευνας για πολύ καιρό μη αναγνωρίσιμο. Την ίδια στιγμή η Έρευνα-Καινοτομία παρουσιάζεται ως κρίσιμη για την ανάκαμψη της οικονομίας. Τέλος, πολλές πτυχές αυτής της εργασιακής εκμετάλλευσης, θεσμοποιούνται περαιτέρω  με το νόμο Χατζηδάκη. 

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, με διαφορετικούς ρόλους (ΥΔ, postdoc, τεχνικό προσωπικό, συμβασιούχοι σε project, έκτακτο διδακτικό προσωπικό κ.α.) και εργασιακές σχέσεις (συμβασιούχοι, υπότροφοι, ”μπλοκάκια”, αμισθί) συμμετείχαν ενεργά στις διαδικασίες συγκρότησης ενός Πανελλαδικού Σωματείου που εκπροσωπεί το σύνολο των εργαζομένων στον Κλάδο. Βασικοί στόχοι του Σωματείου μας είναι: (α) η διεκδίκηση αξιοπρεπών όρων, συνθηκών και αμοιβών, στο ύψος των πραγματικών αναγκών που θα κατοχυρώνονται από μια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) και (β) η ενεργή συμμετοχή στη διαμόρφωση του πλαισίου διεξαγωγής της έρευνας με βάση τις κοινωνικές ανάγκες. Αυτή η ζωτικής σημασίας απαίτηση, περνάει μέσα από τη μαζικοποίηση του Σωματείου και διεύρυνση της αγωνιστικής του δράσης!

Στις 17 Μάρτη, ερχόμαστε ενωμένοι/ες φέρνοντας στην επιφάνεια την γαλαρία των άμισθων, υποαμοιβόμενων, ανασφάλιστων συναδέλφων και συναδελφισσών σε όλη την Ελλάδα. Καλούμε συλλόγους και σωματεία εργαζομένων να στηρίξουν τον αγώνα μας! 

Καλούμε σε συνέντευξη Τύπου, Πέμπτη 17Μ στις 20:00 στον προαύλιο χώρο της Ν.Ο.Π.Ε

Πρόγραμμα δράσεων:

  • ΑΘΗΝΑ

18.30: Συγκέντρωση και πολύμορφες δράσεις έξω από το Υπουργείο Εργασίας στην Σταδίου

20.00: Συνέντευξη Τύπου στη ΝΟΠΕ & Bar οικονομικής ενίσχυσης του Σωματείου

  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

17.30: Ανοιχτή συζήτηση για τις εργασιακές συνθήκες στην έρευνα

  • ΠΑΤΡΑ

11.00: Παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία

  • ΗΡΑΚΛΕΙΟ

11.00-14.00: Στάση εργασίας του Συλλόγου Ερευνητών/Ερευνητριών και Εργαζομένων στην Έρευνα Ηρακλείου

12.00: Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΙΤΕ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr