Εαρινό Εξάμηνο: Πώς θα λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια και πως θα γίνουν τα μαθήματα

Εαρινό Εξάμηνο: Πώς θα λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια και πως θα γίνουν τα μαθήματα

Η εξεταστική περίοδος του Χειμερινού Εξαμήνου ολοκληρώνεται και το Εαρινό Εξάμηνο να ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα στα περισσότερα Ιδρύματα. Η απόφαση που ορίζει πως θα ξεκινήσει το Εαρινό Εξάμηνο και για το πως θα πραγματοποιηθούν τα μαθήματα των φοιτητών.

Δημοσιεύθηκε (το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022) στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία ορίζει τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 για ΑΕΙ, ΙΕΚ, ΣΔΕ, Κολλέγια, Φροντιστήρια και ΚΞΓ για το διάστημα από τη Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 6:00 έως και την Τρίτη, 8 Μαρτίου 2022 και ώρα 6:00.


AEI

Η διεξαγωγή κάθε μορφής εκπαιδευτικής διαδικασίας στο πλαίσιο προγραμμάτων α ́, β ́ και γ ́ κύκλου σπουδών των Α.Ε.Ι., όπως η διδασκαλία μαθημάτων (υποχρεωτικών, υποχρεωτικής επιλογής ή ελεύθερης επιλογής), η διενέργεια σεμιναρίων, η αυτοτελής διδασκαλία μαθημάτων εμβάθυνσης σε μικρές ομάδες φοιτητών, οι εργαστηριακές ασκήσεις, οι κλινικές ασκήσεις και η πρακτική εξάσκηση φοιτητών πραγματοποιούνται υποχρεωτικά δια ζώσης και σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4009/2011 (Α ́ 195), του ν. 4485/2017 (Α ́ 114), του Εσωτερικού Κανονισμού κάθε Α.Ε.Ι. και του εγκεκριμένου Κανονισμού κάθε προγράμματος σπουδών, εφόσον υφίστανται, σύμφωνα με την υπό στοιχεία 119847/ΓΔ6/23.9.2021 κοινή υπουργική απόφαση «Λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) και μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021- 2022» (Β ́ 4406), όπως εκάστοτε ισχύει.

Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών

Η οργάνωση και λειτουργία Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 30 του ν. 4485/2017 (Α ́ 114), καθώς και η οργάνωση και λειτουργία προγραμμάτων σπουδών με μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.) δεν θίγονται από τις διατάξεις του παρόντος, εφόσον η σχετική δυνατότητα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης έχει προβλεφθεί στην απόφαση ίδρυσης και τον ισχύοντα Κανονισμό κάθε προγράμματος σπουδών, σύμφωνα με την υπό στοιχεία 119847/ΓΔ6/23.9.2021 κοινή υπουργική απόφαση, όπως εκάστοτε ισχύει.

Πρακτική άσκηση

Η πρακτική άσκηση σε φορείς του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα διεξάγεται με φυσική παρουσία των φοιτητών σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους κάθε προγράμματος σπουδών α ́ ή β ́ κύκλου και τον ισχύοντα Κανονισμό Πρακτικής Άσκησης φοιτητών του Α.Ε.Ι., εφόσον υφίσταται.

Στις περιπτώσεις, στις οποίες ο φορέας υποδοχής υιοθετεί  παράλληλα, ως ειδική μορφή απασχόλησης και την εξ αποστάσεως παροχή εξαρτημένης εργασίας του εργαζόμενου με τη χρήση της τηλεργασίας, τότε και εφόσον η φύση της πρακτικής άσκησης το επιτρέπει και συναινεί ο υπεύθυνος πρακτικής άσκησης του προγράμματος σπουδών, η πρακτική άσκηση δύναται να διενεργείται και εξ αποστάσεως.

Στην περίπτωση, κατά την οποία μέρος της πρακτικής άσκησης έχει πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, αυτή θεωρείται πλήρως διεκπεραιωθείσα και αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη. Κατά τη διεξαγωγή της πρακτικής άσκησης εφαρμόζονται οι ειδικότερες ρυθμίσεις και τα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 που εκάστοτε ισχύουν για το προσωπικό που απασχολείται στον εκάστοτε φορέα που διεξάγεται η πρακτική άσκηση, σύμφωνα με την υπό στοιχεία 119847/ΓΔ6/23.9.2021 κοινή υπουργική απόφαση, όπως εκάστοτε ισχύει.

Επιμορφωτικά προγράμματα των ΚΕΔΙΒΙΜ

Τα επιμορφωτικά προγράμματα που παρέχονται από τα Κέντρα Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) των Α.Ε.Ι. και λοιπά εκπαιδευτικά προγράμματα που διενεργούνται από τα Α.Ε.Ι. και τις επιμέρους ακαδημαϊκές μονάδες τους (π.χ. Διδασκαλεία) οργανώνονται είτε δια ζώσης είτε εξ αποστάσεως, σύμφωνα με το εκάστοτε κανονιστικό πλαίσιο διοργάνωσής τους, σύμφωνα με την υπό στοιχεία 119847/ΓΔ6/23.9.2021 κοινή υπουργική απόφαση, όπως εκάστοτε ισχύει.

Εκπαιδευτική, ερευνητική, διοικητική και άλλη λειτουργία των Α.Ε.Ι.

Κάθε είδους εκπαιδευτική, ερευνητική, διοικητική και άλλη λειτουργία των Α.Ε.Ι., καθώς και των επιμέρους μονάδων τους (Σχολές, Τμήματα, Εργαστήρια, Κλινικές, Μουσεία και διοικητικές υπηρεσίες) διεξάγεται κανονικά σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, τους ειδικότερους όρους που προβλέπονται στον Εσωτερικό Κανονισμό κάθε Α.Ε.Ι ή της επιμέρους μονάδας, καθώς και τα ειδικότερα μέτρα αποφυγής διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 που τίθενται στην παρούσα απόφαση, σύμφωνα με την υπό στοιχεία 119847/ΓΔ6/23.9.2021 κοινή υπουργική απόφαση, όπως εκάστοτε ισχύει.

Φοιτητικά εστιατόρια, κυλικεία κ.λπ.

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (φοιτητικά εστιατόρια, κυλικεία κ.λπ.), που βρίσκονται εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. λειτουργούν σύμφωνα με το άρθρο 7 της υπό στοιχεία 119847/ΓΔ6/23.9.2021 κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει.

Φοιτητικές εστίες

Στις φοιτητικές εστίες των Α.Ε.Ι. και του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. τηρούνται όλα τα αναγκαία μέτρα περιβαλλοντικής υγιεινής και καθαριότητας σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους τους και αυτές λειτουργούν σύμφωνα με το άρθρο 8 της υπό στοιχεία 119847/ΓΔ6/23.9.2021 κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει.

Φοιτητικά γυμναστήρια

Τα φοιτητικά γυμναστήρια λειτουργούν σύμφωνα με το άρθρο 9 της υπό στοιχεία 119847/ΓΔ6/23.9.2021 κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει.

Φοιτητικά αναγνωστήρια

Οι αίθουσες χρήσης πολυμέσων, τα φοιτητικά αναγνωστήρια, τα σπουδαστήρια, οι χώροι μελέτης φοιτητών, οι βιβλιοθήκες των Α.Ε.Ι. και τα μουσεία των Α.Ε.Ι. λειτουργούν σύμφωνα με το άρθρο 10 της υπό στοιχεία 119847/ΓΔ6/23.9.2021 κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει.

Εξετάσεις ΑΕΙ

Η συμμετοχή φυσικών προσώπων με φυσική παρουσία σε εξετάσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών κάθε κύκλου των Α.Ε.Ι. ή άλλων εξετάσεων που διεξάγονται εντός των χώρων των Α.Ε.Ι., ανεξαρτήτως αν τα Α.Ε.Ι. έχουν την επιμέλεια ή την ευθύνη διεξαγωγής τους, λαμβάνουν χώρα σύμφωνα με το άρθρο 11 της υπό στοιχεία 119847/ΓΔ6/23.9.2021 κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει.

Τελετές αποφοίτησης

Οι τελετές αποφοίτησης διεξάγονται σύμφωνα με το άρθρο 12 της υπό στοιχεία 119847/ΓΔ6/23.9.2021 κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει, και τους κανόνες του Παραρτήματος 13 που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.

Συνέδρια και ημερίδες

Τα συνέδρια και οι ημερίδες διεξάγονται σύμφωνα με το άρθρο 12 της υπό στοιχεία 119847/ΓΔ6/23.9.2021 κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει, και τους κανόνες του Παραρτήματος 10 που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.

Ευρωπαϊκά προγράμματα

Ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν ως αντικείμενο την ανταλλαγή ή μετακίνηση φοιτητών προγραμμάτων σπουδών των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, ερευνητών, καθώς και διδακτικού και λοιπού προσωπικού των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής προς το εξωτερικό, καθώς και προγράμματα που αφορούν στην ανταλλαγή ή την υποδοχή αλλοδαπών φοιτητών, ερευνητών, διδακτικού και λοιπού προσωπικού και επισκεπτών καθηγητών από Ιδρύματα της αλλοδαπής προς Α.Ε.Ι. της ημεδαπής υλοποιούνται σύμφωνα με το άρθρο 13 της υπό στοιχεία   
119847/ΓΔ6/23.9.2021 κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει.

Σχολές Αστυνομίας

Επιτρέπεται η διεξαγωγή εξετάσεων όλων των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας, για τις οποίες κρίνεται αναγκαία η φυσική παρουσία, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας και πρόληψης που αναφέρονται στην υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.55254/9.9.2021 κοινή υπουργική απόφαση (Β ́ 4187), όπως εκάστοτε ισχύει.

Σχολές Μετεκπαίδευσης Κατάρτισης και Επιμόρφωσης Εμπορικού Ναυτικού

Στις Δημόσιες Σχολές Μετεκπαίδευσης Κατάρτισης και Επιμόρφωσης Εμπορικού Ναυτικού δύναται να υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα και εξετάσεις πιστοποίησης και με εξ αποστάσεως μεθόδους.

*Οι ρυθμίσεις του παρόντος ισχύουν και για τα Κολλέγια, καθώς και για τις Δημόσιες Σχολές Εμπορικού Ναυτικού.

ΙΕΚ

Διά ζώσης λειτουργία των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) με φυσική παρουσία καταρτιζόμενων και εκπαιδευτών, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας και πρόληψης που ορίζονται στην υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.55254/9.9.2021 κοινή υπουργική απόφαση, όπως εκάστοτε ισχύει.

Μαθητεία

Παρακολούθηση με φυσική παρουσία των μαθητευόμενων και του εκπαιδευτικού και διδακτικού προσωπικού του Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας ΕΠΑ.Λ., σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας και πρόληψης που ορίζονται στην υπό στοιχεία   Δ1α/ΓΠ.οικ.55254/9.9.2021 κοινή υπουργική απόφαση, όπως εκάστοτε ισχύει.

Διενέργεια πρακτικής άσκησης/μαθητείας των καταρτιζόμενων των Ι.Ε.Κ. και των μαθητευόμενων του Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας ΕΠΑ.Λ., σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας και πρόληψης που ορίζονται στην υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.55254/9.9.2021 κοινή υπουργική απόφαση, όπως εκάστοτε ισχύει.

Κέντρα Διά Βίου Μάθησης

Διά ζώσης λειτουργία των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) και διενέργεια πρακτικής άσκησης με φυσική παρουσία εκπαιδευόμενων, εκπαιδευτών, εκπαιδευτικού και διδακτικού προσωπικού, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας και πρόληψης που ορίζονται στην υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.55254/9.9.2021 κοινή υπουργική απόφαση, όπως εκάστοτε ισχύει.

Σχολή Αστυφυλάκων

Δια ζώσης εκπαίδευση των Δοκίμων Αστυφυλάκων και των Συνοριακών Φυλάκων Ορισμένου Χρόνου στη Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας, τηρουμένων των μέτρων προστασίας της υγείας και αποφυγής διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

Φροντιστήρια -ΚΞΓ

Για τη συμμετοχή στο μάθημα, όλοι/όλες οιμαθητές/τριες και οι υποψήφιοι/ες των φροντιστηρίων/κέντρων ξένων γλωσσών επιδεικνύουν στον υπεύθυνο του φροντιστηρίου/κέντρου ξένων γλωσσών, βεβαίωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) που διενεργείται δύο (2) φορές την εβδομάδα.

Οι εκπαιδευτικοί των φροντιστηρίων/κέντρων ξένων γλωσσών που προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης, επιδεικνύουν στον υπεύθυνο του φροντιστηρίου/κέντρου ξένων γλωσσών βεβαίωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) που διενεργείται δύο (2) φορές την εβδομάδα.

Οι εκπαιδευτικοί των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών, που δεν προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης, επιδεικνύουν στον υπεύθυνο του φροντιστηρίου/κέντρου ξένων γλωσσών, βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR) που διενεργείται δύο (2) φορές την εβδομάδα με δαπάνη τους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του Κεφαλαίου Α’ του άρθρου 3 της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.55254/9.9.2021 κοινής υπουργικής απόφασης (Β’ 4187), όπως εκάστοτε ισχύει.

Για το λοιπό προσωπικό των φροντιστηρίων/κέντρων ξένων γλωσσών εφαρμόζεται αντιστοίχως ό,τι ισχύει κάθε φορά στον ιδιωτικό τομέα.

Δομές εντός των Καταστημάτων Κράτησης

Λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών διαδικασιών που πραγματοποιούνται σε δομές εντός των Καταστημάτων Κράτησης, με φυσική παρουσία των εκπαιδευόμενων/καταρτιζόμενων και των εκπαιδευτών, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας και πρόληψης που ορίζονται στην υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.55254/9.9.2021 κοινή υπουργική απόφαση, όπως εκάστοτε ισχύει.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα. 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr