Τη Δευτέρα ξεκινούν τις «σπουδές» τους τα 400 άτομα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας

Τη Δευτέρα ξεκινούν τις «σπουδές» τους τα 400 άτομα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Τη Δευτέρα εκκινεί η εκπαίδευση για τους πρώτους 400 πανεπιστημιακούς αστυνομικούς, οι οποίοι εν συνεχεία σταδιακά θα ενταχθούν στα Πανεπιστήμια.

Αυτό δήλωσε μιλώντας στο 1ο Πρόγραμμα της ΕΡΑ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, στέλνοντας ταυτοχρόνως το μήνυμα, «για εμάς το πολιτικό κόστος δεν προσμετράται όταν πρόκειται να λάβουμε μία απόφαση που είναι υπέρ του δημόσιου συμφέροντος». Στο θέμα της πανδημίας και των διαφορετικών απόψεων που έχουν διατυπωθεί, ο υπουργός Επικρατείας παρενέβη ξεκαθαρίζοντας: «Η κυβέρνηση εκφράζεται δια του κυβερνητικού εκπροσώπου», επιπλέον «ουδέποτε τέθηκε θέμα αναστολής της κυρωτικής διαδικασίας για την υποχρεωτικότητα και ουδέποτε τέθηκε θέμα παράτασης».

Ακολούθησε τα Φοιτητικά Νέα και στο Google News! Πατήστε εδώ.


Αναλυτικά και ξεκινώντας από το θέμα της σημερινής επικαιρότητας, «τα φαινόμενα βίας που εμφανίζονται στα Πανεπιστήμια, και εμφανίζονται δυστυχώς διαχρονικά, είναι μια βαθύτατη παθολογία του ακαδημαϊκού χώρου, την οποία η παρούσα διακυβέρνηση ανέλαβε από την πρώτη μέρα να μπορέσει να περιορίσει σταδιακώς», παρατήρησε εισαγωγικώς ο υπουργός εξειδικεύοντας στη συνέχεια.

«Έγιναν πολλές και σημαντικές δράσεις: η πρώτη και βασική, ήταν η κατάργηση αυτού του κακώς εννοούμενου ασύλου, το οποίο δεν διασφάλιζε καμία ελευθερία έκφρασης, αλλά, αντίθετα, αποτελούσε ουσιαστικά έναν άτυπο θεσμικό υποδοχέα για την οποιαδήποτε μορφή βιαιοπραγίας. Καταργήθηκε, εφαρμόσθηκε (…) Βεβαίως απαιτείται και η σύμπραξη των πρυτανικών αρχών, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει συνέργεια Πολιτείας και Πανεπιστημίων. Με τη σύμπραξη των πρυτανικών αρχών χρονίζοντα ζητήματα βλέπουμε να επιλύονται δραστικά».

Στο σημείο αυτό επικαλέστηκε μάλιστα το «χαρακτηριστικό» παράδειγμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου «είχαμε καταλήψεις επί δεκαετίες, οι οποίες τώρα πλέον παύουν να υφίστανται. Είναι πολύ σημαντικό να αποδίδεται ο πανεπιστημιακός χώρος στους φυσικούς κατόχους που είναι το εκπαιδευτικό προσωπικό και κυρίως οι φοιτητές».

Επόμενη δράση ήταν η «σημαντική νομοθεσία που έθετε το πλαίσιο της ασφάλειας εντός των Πανεπιστημίων. Στο πλαίσιο αυτό αναλήφθηκαν δράσεις, οι οποίες απαιτούν και μια δράση εκ μέρους των πανεπιστημιακών αρχών όπως είναι κατεξοχήν τα σχέδια ασφαλείας που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε Πανεπιστήμιο, και βεβαίως η πανεπιστημιακή αστυνομία, η οποία έχει ψηφιστεί».

Ειδικά για το ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι «έγιναν όλα τα αναγκαία στάδια όπως έπρεπε. Η πρόσληψη ειδικών φρουρών που αφορούν τα πανεπιστήμια δεν είναι μια απλή διαδικασία, έγινε μέσω του ΑΣΕΠ. Είναι μια σχετικώς σύνθετη άσκηση, υπό την έννοια ότι θα πρέπει να επιλέγονται άνθρωποι, οι οποίοι πέρα από τις επιχειρησιακές τους ικανότητες , οφείλουν να έχουν και ένα υψηλό μορφωτικό επίπεδο διότι βρίσκονται μέσα σε ένα χώρο διανόησης, όπως επίσης απαιτείται και μια ενσυναίσθηση του χώρου. Αυτό συνέβη, ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες, ολοκληρώθηκαν οι ψυχομετρικές δοκιμασίες και τη Δευτέρα εκκινεί η εκπαίδευσή, η οποία θα γίνει στην Κομοτηνή, για τους πρώτους 400 πανεπιστημιακούς αστυνομικούς», έκανε γνωστό ο Γ. Γεραπετρίτης και συμπλήρωσε:

«Είναι μια εκπαίδευση ειδικού τύπου, είναι η πρώτη φορά που εγκαθιδρύεται ένα τέτοιο σώμα, πολύ ειδικού σκοπού, χωρίς τον κλασικό οπλισμό, χρειάζεται να έχουν και άλλες δεξιότητες. Μετά την ολοκλήρωση αυτής της πολύ ειδικής εκπαίδευσης, σταδιακώς θα ενταχθούν στα Πανεπιστήμιά μας (…) για πρώτη φορά υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαχείριση του παθολογικού φαινομένου της βίας στα πανεπιστήμια».

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση, αναγνώρισε ότι το μέτρο αυτό «έχει μια σοβαρή πολιτική διακινδύνευση, αλλά οι πολίτες έχουν καταλάβει ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν φείδεται προσπαθειών ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους. Για εμάς το πολιτικό κόστος δεν προσμετράται όταν πρόκειται να λάβουμε μία απόφαση που είναι υπέρ του δημόσιου συμφέροντος. Δεν λέω ότι είναι μια λύση που αποτελεί θέσφατο, μακάρι να μπορούσε να αυτορρυθμίζεται το Πανεπιστήμιο κατά τρόπο που να μην χρειάζεται οποιαδήποτε κρατική ρύθμιση (…) θα κριθεί από την εφαρμογή και την αποτελεσματικότητα».

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, «η μακροχρόνια αδράνεια δεν ωφέλησε, διότι όλο το διάστημα των δεκαετιών από τη Μεταπολίτευση, υπήρχαν τα εργαλεία να περιορισθεί το φαινόμενο, πλην όμως δεν είχαμε καμία απολύτως πρόοδο. Αντιθέτως, είχαμε μια σαφέστατη καταπίεση από μειοψηφίες απέναντι στην πλειοψηφία των φοιτητών που ήθελαν να έχουν ένα δικό τους πανεπιστημιακό χώρο, ένα χώρο στον οποίο θα κυκλοφορούν ελεύθερα η γνώση και η μάθηση. Δεν ανακαλύψαμε τον τροχό, ό,τι φέραμε είναι καλές πρακτικές που ισχύουν στα μεγαλύτερα και καλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα του κόσμου, προσαρμοσμένα στην ελληνική πραγματικότητα. Αν μη τι άλλο, θα πρέπει όλοι να δώσουμε μια ευκαιρία στο νέο πλαίσιο φύλαξης και ασφάλειας, θέλουμε ένα Πανεπιστήμιο αντάξιο της ποιότητας των φοιτητών του», δήλωσε κλείνοντας την απάντησή του στο εν λόγω θέμα.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr