Υφ. Παιδείας: Το σκεπτικό για να μην χαθεί η εξεταστική των φοιτητών (ΤΙ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ)

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Υφ. Παιδείας: Η πρόβλεψη για να μην χαθεί η εξεταστική των φοιτητών

Επιστολές Φοιτητών: Τι εξετάζει Υπουργείο Παιδείας μετά τις έντονες ανησυχίες των φοιτητών ενόψει της εξεταστικής του Χειμερινού Εξαμήνου 2021-2022.

Το ενδεχόμενο ώστε το κάθε τμήμα ξεχωριστά να έχει την δυνατότητα να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία σε κάποιον φοιτητή που έχει νοσήσει και δεν πήγε να γράψει το μάθημα, δήλωσε ο υφ. Παιδείας Α. Συρίγος, μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1.

Στα ερωτήματα προς τον Υφυπουργό Παιδείας γιατί για τους φοιτητές δεν υπάρχουν μέτρα προστασίας και γιατί να μην γίνονται self test και στους φοιτητές ο κ. Συρίγος ανέφερε:

«Ας δούμε ποια είναι η διαφορά μεταξύ σχολείων και πανεπιστημίων. Τα πανεπιστήμια ολοκληρώνουν αυτές τις ημέρες το ακαδημαϊκό εξάμηνο και μπαίνουμε στην εξεταστική περίοδο η οποία κρατάει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Δεν υπάρχει δηλαδή το ίδιο πρόβλημα της καθημερινής συναθροίσεως όπως υπάρχει στα σχολεία. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι εν αντιθέσει με τους μαθητές στα δημοτικά όπου ο εμβολιασμός είναι γύρο στο 3% οι φοιτητές είναι εμβολιασμένοι περίπου στο 84%.

»Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν. Απλώς τα συμπτώματα είναι εξαιρετικά ήπια σε περίπτωση νοσήσεως κατά κανόνα χωρίς να αποκλείονται εξαιρέσεις, είπε.

Στο ερώτημα για το τι θα γίνει στην περίπτωση που ένας φοιτητής νοσήσει κατά την περίοδο των εξετάσεων ο υφυπουργός Παιδείας δήλωσε: «Αυτό είναι το κρίσιμο σημείο που μας ενδιαφέρει. Μπαίνουμε σε μια εξεταστική περίοδο στην οποία αποστάσεις μέσα στις αίθουσες εκ των πραγμάτων τηρούνται. Εκείνο που πρέπει να προβλέψουμε και αυτό θα κάνουμε σήμερα για τη Δευτέρα είναι τι θα γίνει σε περίπτωση που κάποιος απουσιάσει από το πανεπιστήμιο για αντικειμενικούς λόγους. Εδώ θα δούμε αν μπορέσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε κάθε Τμήμα να μπορεί ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων να δώσει και μία δεύτερη ευκαιρία σε αυτούς που έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει αυτές τις ημέρες. Εκ των πραγμάτων αυτό θα γίνει όταν ο φοιτητής διαγνωστεί θετικός. Το κρίσιμο σημείο είναι να δοθεί η δυνατότητα σε κάποιον που έχει νοσήσει να μην χάσει την εξεταστική».

Πρόσθεσε: «Θα δούμε καταρχάς πως μπορεί αυτό να αντιμετωπιστεί. Υπάρχει η πλατφόρμα edupass, θα δούμε ποιες είναι οι δυνατότητες για να μπορεί κάθε Τμήμα να ξέρει ανά μάθημα πόσοι είναι αυτοί που νοσούν και αντίστοιχα το Τμήμα να αποφασίσει. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να δώσουμε τη δυνατότητα μόνο σε εκείνους που έχουν νοσήσει να δώσουν εξετάσεις και να μην γίνει μια δεύτερη εξεταστική στο επόμενο χρονικό διάστημα καπάκι με την πρώτη. Για αυτό τον λόγο χρησιμοποιούμε τα εργαλεία που προσφέρει η πληροφορική. Το edupass που μας δίνει τη δυνατότητα να ξέρουμε πόσοι νοσούν. Πρέπει να είμαστε 100% βέβαιοι ότι το ξέρουμε ανά μάθημα και ανά τμήμα και από εκεί και πέρα από την ώρα που θα έχουμε αυτή τη δυνατότητα θα μπορούμε στη συνέχεια να δώσουμε σε κάθε τμήμα την πρωτοβουλία να αποφασίσει εκείνο για το πως θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα ανά περίπτωση».

Γιατί δεν έχουν δοθεί self test και στους φοιτητές

Στο ερώτημα για το εάν δεν θα ήταν προτιμότερο να είχαν δοθεί self test και στους φοιτητές, έτσι ώστε το Υπουργείο Παιδείας να έχει μια εικόνα. Δηλαδή αν αυτό που γινόταν με τους μαθητές γινόταν και με τους φοιτητές κυριακή βράδυ θα είχε το Υπουργείο μια εικόνα για το πόσοι από τους φοιτητές νοσούν, ο υφυπουργός είπε:

«Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου που διαρκεί η εξεταστική, ένας φοιτητής θα δώσει μάξιμουμ 9 μαθήματα. Δεν είναι η κατάσταση όπως στα σχολεία που είναι ο ένας δίπλα στον άλλον καθημερινώς επί πολλές ώρες. Μέσα στην αίθουσα θα είναι για δύο ώρες, με αποστάσεις ο ένας από τον άλλο για λόγους αντικειμενικούς.

»Θα δούμε τις επόμενες ημέρες για το πως θα εξελιχθεί η πανδημία, το παρακολουθούμε το θέμα αλλά η βασική μας έγνοια αυτή τη στιγμή είναι να μην χαθεί για κάποιους που θα νοσήσουν η εξεταστική περίοδος, τόνισε.

Στην τοποθέτηση ότι εντός των αμφιθεάτρων δεν είναι τόσο ιδανική η κατάσταση όπως περιγράφεται ο κύριος Συρίγος σχολίασε λέγοντας: «Στην περίοδο των εξετάσεων για λόγους αντικειμενικούς για να μην γίνεται αντιγραφή εκ των πραγμάτων υπάρχουν αποστάσεις μεταξύ των φοιτητών». Για την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου που επιστρέφουν οι φοιτητές στα πανεπιστήμια για να ολοκληρώσουν τις 13 εβδομάδες διδασκαλίας ο υφυπουργός λέει ότι «για κάποια πανεπιστήμια η επόμενη εβδομάδα είναι και η τελευταία του εξαμήνου ενώ μετά ακολουθεί μία “νεκρή εβδομάδα” και αρχίζει ακολούθως η εξεταστική. Είναι και θέμα των πανεπιστημίων από ένα σημείο και μετά, δηλαδή κάποια πανεπιστήμια μπορούν να δουν τι μπορεί να γίνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, πότε θα αρχίσει η εξεταστική. Έχουν το περιθώριο εκ του νόμου να αποφασίσουν και να κρίνουν το πως θα γίνουν αυτά τα πράγματα. Δεν μπορεί να έχετε το Υπουργείο και να πει πόσες αίθουσες θα χρησιμοποιηθούν ή τι ακριβώς θα γίνει».

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.