Πανεπιστήμια Άνοιγμα: Τι είπε ο Υφυπ. Παιδείας - Πότε θα παρθεί η τελική απόφαση

Πανεπιστήμια Άνοιγμα: Τι είπε ο Υφυπ. Παιδείας Άγγελος Συρίγος

Άνοιγμα Πανεπιστημίων: Σχετικά με το εάν η λειτουργία στα Πανεπιστήμια της χώρας θα παραμείνει ίδια ο Υφυπουργός Παιδείας (αρμόδιος για τα ΑΕΙ) Άγγελος Συρίγος δήλωσε το Σαββατοκύριακο μιλώντας στο Open:

«Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα ως έχουν μέχρις στιγμής τουλάχιστον είναι ότι τα Πανεπιστήμια ανοίγουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου».


ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ | Άνοιγμα Πανεπιστημίων: Αύριο οι ανακοινώσεις Κεραμέως-Πλεύρη

Οι οριστικές αποφάσεις για τα Πανεπιστήμια και τα Σχολεία θα ληφθούν μέσα στην εβδομάδα. Συντονιστείτε στην σελίδα Φοιτητικά Νέα - Newsroom πατώντας εδώ, για να λάβετε ΠΡΩΤΟΙ σχετική ενημέρωση για τις οριστικές αποφάσεις!

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:

Άνοιγμα Πανεπιστημίων

Το μοντέλο που θα ανοίξουν σχολεία και Πανεπιστήμια μετά την διακοπή για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα αποφασίσει τα επόμενα 24ωρα η κυβέρνηση μετά τις εισηγήσεις των ειδικών που θα εξετάσουν όλα τα τελευταία δεδομένα από την μετάδοση της μετάλλαξης Ομικρον η οποία καλπάζει με εξωπραγματικό ρυθμό.

Πρόθεση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας είναι η εκπαιδευτική διαδικασία να εκκινήσει κανονικά όπως είναι προγραμματισμένο, δηλαδή στις 10 Ιανουαρίου, αν και ήδη ειδικοί εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις.

Ειδικά για τα Πανεπιστήμια πάντως υπάρχει σκέψη για εισήγηση παράτασης του ανοίγματος κατά μία εβδομάδα ή περισσότερο ή της τηλεκπαίδευσης προκειμένου να σωθεί το άνοιγμα των σχολείων. Επιχείρημα για την τηλεκπαίδευση είναι ότι τα κρούσματα κυρίως εντοπίζονται σε νέους οι οποίοι είναι και φοιτητές, οι οποίοι μάλιστα μετακινήθηκαν μέσα στις γιορτές από την πόλη που σπουδάζουν στις ιδιαίτερες πατρίδες του και ήρθαν σε επαφή με αρκετό κόσμο. Επίσης, μέτρα όπως αποστάσεις και αερισμός είναι δυσκολότερο να τηρηθούν στα αμφιθέατρα σε σχέση με τις μικρότερες αίθουσες των σχολείων. Από την άλλη υπάρχει η σκέψη πως το μέτρο της τηλεκπαίδευσης ίσως θεωρηθεί «τιμωρητικό» για τους φοιτητές οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό έχουν σπεύσει να εμβολιαστούν. Ωστόσο, τα ποσοστά εμβολιασμού στις ηλικίες των φοιτητών είναι πολύ υψηλά, οπότε το ενδεχόμενο τα Πανεπιστήμια να λειτουργήσουν κανονικά δεν πρέπει να αποκλειστεί.

Η εξίσωση λοιπόν για την εκπαίδευσης στη σκιά τη Ομικρον είναι δύσκολη, πολυσύνθετη ωστόσο θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις έγκαιρα για να ξέρουν μαθητές, γονείς και φοιτητές πώς θα κινηθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:

Τι ισχύει (μέχρι σήμερα) στα Πανεπιστήμια

Όλα όσα ισχύουν για τα Πανεπιστήμια και τις Βιβλιοθήκες μέχρι την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022 σύμφωνα με την τελευταία απόφαση της 29ης Δεκεμβρίου 2021.

Αποκλειστικά με τη φυσική παρουσία φοιτητών και διδασκόντων ξεκινούν (σύμφωνα με τα όσα ισχύουν μέχρι και σήμερα) τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022, τα μαθήματα στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση, η διδασκαλία μαθημάτων (υποχρεωτικών, υποχρεωτικής επιλογής ή ελεύθερης επιλογής), η διενέργεια σεμιναρίων, η αυτοτελής διδασκαλία μαθημάτων εμβάθυνσης σε μικρές ομάδες φοιτητών, οι εργαστηριακές ασκήσεις, οι κλινικές ασκήσεις και η πρακτική εξάσκηση φοιτητών πραγματοποιούνται υποχρεωτικά δια ζώσης.

Οι οριστικές αποφάσεις για τα Πανεπιστήμια θα ληφθούν μέσα στην εβδομάδα. Συντονιστείτε στην σελίδα Φοιτητικά Νέα - Newsroom πατώντας εδώ, για να λάβετε ΠΡΩΤΟΙ σχετική ενημέρωση!

Τα «Φοιτητικά Νέα» σας παρουσιάζουν όλα όσα ορίζει το τελευταίο ΦΕΚ για τη δια ζώσης λειτουργία των ΑΕΙ μέχρι την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022:

Δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ 6290/29-12-2021 "Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από την Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 06:00",  τα νέα μέτρα που ισχύουν για τα Πανεπιστήμια και τις Βιβλιοθήκες μέχρι 17 Ιανουαρίου 2022.

Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.)- Βιβλιοθήκες

Παραμένουν σε ισχύ, κατά το μέρος κατά το οποίο δεν αντίκεινται στις διατάξεις της παρούσας, ειδικές διατάξεις σύμφωνα με:

α) Την υπό στοιχεία 119847/ΓΔ6/23.9.2021 κοινή υπουργική απόφαση «Λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) και μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022» (Β’ 4406).

β) Κατά τη λειτουργία των υπηρεσιών των Α.Ε.Ι. εφαρμόζονται τα μέτρα που ισχύουν για τις δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις (σημεία 1 και 2).

γ) Οι ρυθμίσεις που αφορούν στη διεξαγωγή εξετάσεων με φυσική παρουσία εφαρμόζονται σε κάθε είδους εξετάσεις που διενεργούνται εντός των εγκαταστάσεων των Α.Ε.Ι., ανεξαρτήτως εάν το Α.Ε.Ι. έχει την επιμέλεια διεξαγωγής τους.

δ) Οι ρυθμίσεις του παρόντος ισχύουν και για τα Κολλέγια, καθώς και για τις Δημόσιες Σχολές Εμπορικού Ναυτικού.

- Η διεξαγωγή κάθε μορφής εκπαιδευτικής διαδικασίας στο πλαίσιο προγραμμάτων α΄, β΄ και γ΄ κύκλου σπουδών των Α.Ε.Ι., όπως η διδασκαλία μαθημάτων (υποχρεωτικών, υποχρεωτικής επιλογής ή ελεύθερης επιλογής), η διενέργεια σεμιναρίων, η αυτοτελής διδασκαλία μαθημάτων εμβάθυνσης σε μικρές ομάδες φοιτητών, οι εργαστηριακές ασκήσεις, οι κλινικές ασκήσεις και η πρακτική εξάσκηση φοιτητών πραγματοποιούνται υποχρεωτικά δια ζώσης και σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4009/2011 (Α΄ 195), του ν. 4485/2017 (Α΄ 114), του Εσωτερικού Κανονισμού κάθε Α.Ε.Ι. και του εγκεκριμένου Κανονισμού κάθε προγράμματος σπουδών, εφόσον υφίστανται, σύμφωνα με την υπό στοιχεία 119847/ΓΔ6/23.9.2021 κοινή υπουργική απόφαση «Λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) και μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021- 2022» (Β΄ 4406), όπως εκάστοτε ισχύει.

- Η οργάνωση και λειτουργία Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 30 του ν. 4485/2017 (Α΄ 114), καθώς και η οργάνωση και λειτουργία προγραμμάτων σπουδών με μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.) δεν θίγονται από τις διατάξεις του παρόντος, εφόσον η σχετική δυνατότητα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης έχει προβλεφθεί στην απόφαση ίδρυσης και τον ισχύοντα Κανονισμό κάθε προγράμματος σπουδών, σύμφωνα με την υπό στοιχεία 119847/ΓΔ6/23.9.2021 κοινή υπουργική απόφαση, όπως εκάστοτε ισχύει.

- Η πρακτική άσκηση σε φορείς του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα διεξάγεται με φυσική παρουσία των φοιτητών σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους κάθε προγράμματος σπουδών α΄ ή β΄ κύκλου και τον ισχύοντα Κανονισμό Πρακτικής Άσκησης φοιτητών του Α.Ε.Ι., εφόσον υφίσταται. Κατά τη διεξαγωγή της πρακτικής άσκησης εφαρμόζονται οι ειδικότερες ρυθμίσεις και τα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού που εκάστοτε ισχύουν για το προσωπικό που απασχολείται στον εκάστοτε φορέα που διεξάγεται η πρακτική άσκηση, σύμφωνα με την υπό στοιχεία 119847/ΓΔ6/23.9.2021 κοινή υπουργική απόφαση, όπως εκάστοτε ισχύει.

- Τα επιμορφωτικά προγράμματα που παρέχονται από τα Κέντρα Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) των Α.Ε.Ι. και λοιπά εκπαιδευτικά προγράμματα που διενεργούνται από τα Α.Ε.Ι. και τις επιμέρους ακαδημαϊκές μονάδες τους (π.χ. Διδασκαλεία) οργανώνονται είτε δια ζώσης είτε εξ αποστάσεως, σύμφωνα με το εκάστοτε κανονιστικό πλαίσιο διοργάνωσής τους, σύμφωνα με την υπό στοιχεία 119847/ΓΔ6/23.9.2021 κοινή υπουργική απόφαση, όπως εκάστοτε ισχύει.

- Κάθε είδους εκπαιδευτική, ερευνητική, διοικητική και άλλη λειτουργία των Α.Ε.Ι., καθώς και των επιμέρους μονάδων τους (Σχολές, Τμήματα, Εργαστήρια, Κλινικές, Μουσεία και διοικητικές υπηρεσίες) διεξάγεται κανονικά σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, τους ειδικότερους όρους που προβλέπονται στον Εσωτερικό Κανονισμό κάθε Α.Ε.Ι ή της επιμέρους μονάδας, καθώς και τα ειδικότερα μέτρα αποφυγής διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 που τίθενται στην παρούσα απόφαση, σύμφωνα με την υπό στοιχεία 119847/ΓΔ6/23.9.2021 κοινή υπουργική απόφαση, όπως εκάστοτε ισχύει.

- Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (φοιτητικά εστιατόρια, κυλικεία κ.λπ.), που βρίσκονται εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. λειτουργούν σύμφωνα με το άρθρο 7 της υπό στοιχεία 119847/ΓΔ6/23.9.2021 κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει.

- Στις φοιτητικές εστίες των Α.Ε.Ι. και του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. τηρούνται όλα τα αναγκαία μέτρα περιβαλλοντικής υγιεινής και καθαριότητας σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους τους και αυτές λειτουργούν σύμφωνα με το άρθρο 8 της υπό στοιχεία 119847/ΓΔ6/23.9.2021 κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει. x Τα φοιτητικά γυμναστήρια λειτουργούν σύμφωνα με το άρθρο 9 της υπό στοιχεία 119847/ΓΔ6/23.9.2021 κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει.

- Οι αίθουσες χρήσης πολυμέσων, τα φοιτητικά αναγνωστήρια, τα σπουδαστήρια, οι χώροι μελέτης φοιτητών, οι βιβλιοθήκες των Α.Ε.Ι. και τα μουσεία των Α.Ε.Ι. λειτουργούν σύμφωνα με το άρθρο 10 της υπό στοιχεία 119847/ΓΔ6/23.9.2021 κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει.

- Η συμμετοχή φυσικών προσώπων με φυσική παρουσία σε εξετάσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών κάθε κύκλου των Α.Ε.Ι. ή άλλων εξετάσεων που διεξάγονται εντός των χώρων των Α.Ε.Ι., ανεξαρτήτως αν τα Α.Ε.Ι. έχουν την επιμέλεια ή την ευθύνη διεξαγωγής τους, λαμβάνουν χώρα σύμφωνα με το άρθρο 11 της υπό στοιχεία 119847/ΓΔ6/23.9.2021 κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει.

- Οι τελετές αποφοίτησης διεξάγονται σύμφωνα με το άρθρο 12 της υπό στοιχεία 119847/ΓΔ6/23.9.2021 κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει, και τους κανόνες του Παραρτήματος 13 που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.

- Τα συνέδρια και οι ημερίδες διεξάγονται σύμφωνα με το άρθρο 12 της υπό στοιχεία 119847/ΓΔ6/23.9.2021 κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει, και τους κανόνες του Παραρτήματος 10 που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.

- Ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν ως αντικείμενο την ανταλλαγή ή μετακίνηση φοιτητών προγραμμάτων σπουδών των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, ερευνητών, καθώς και διδακτικού και λοιπού προσωπικού των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής προς το εξωτερικό, καθώς και προγράμματα που αφορούν στην ανταλλαγή ή την υποδοχή αλλοδαπών φοιτητών, ερευνητών, διδακτικού και λοιπού προσωπικού και επισκεπτών καθηγητών από Ιδρύματα της αλλοδαπής προς Α.Ε.Ι. της ημεδαπής υλοποιούνται σύμφωνα με το άρθρο 13 της υπό στοιχεία 119847/ΓΔ6/23.9.2021 κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει.

- Επιτρέπεται η διεξαγωγή εξετάσεων όλων των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας, για τις οποίες κρίνεται αναγκαία η φυσική παρουσία, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας και πρόληψης που αναφέρονται στην υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.55254/9.9.2021 κοινή υπουργική απόφαση (Β΄ 4187), όπως εκάστοτε ισχύει.

- Στις Δημόσιες Σχολές Μετεκπαίδευσης Κατάρτισης και Επιμόρφωσης Εμπορικού Ναυτικού δύναται να υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα και εξετάσεις πιστοποίησης και με εξ αποστάσεως μεθόδους.

Διά ζώσης λειτουργία των Πανεπιστημίων έως τις 17 Ιανουαρίου - Αυτή τη βδομάδα οι οριστικές αποφάσεις

Τοποθετείται σύστημα ελέγχου πρόσβασης (Access) σε κεντρικά Πανεπιστήμια

Κατεδαφίστηκε χώρος Σχολής του ΑΠΘ που τελούσε υπό κατάληψη για 34 χρόνια (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr