Σαρηγιάννης: Εγκληματικό λάθος να γίνουν δια ζώσης οι εξετάσεις στα Πανεπιστήμια - Γενικό lockdown από 3 Ιανουαρίου και για ένα μήνα

Σαρηγιάννης (Καθηγητής ΑΠΘ): Εγκληματικό λάθος να γίνουν δια ζώσης οι εξετάσεις στα Πανεπιστήμια - Γενικό lockdown από 3 Ιανουαρίου και για ένα μήνα

Εξεταστική Φοιτητών: Ξεκάθαρος για γενικό lockdown είναι ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρρηγιάννης. Τονίζει ότι αν επιβληθεί 3 Ιανουαρίου θα κρατήσει ένα μήνα. Αν καθυστερήσουμε και πάμε σε lockdown από 16 Ιανουαρίου, τότε το lockdown θα κρατήσει μέχρι το Μάρτιο. Τι λέει για την εξεαστική του Χειμερινού Εξαμήνου στα Πανεπιστήμια της χώρας.

Τη βεβαιότητά του ότι η χώρα δεν θα αποφύγει το καθολικό lockdown εξαιτίας της δυναμικής που αναπτύσσει η μετάλλαξη Όμικρον του κορoνοϊού εξέφρασε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος από την αρχή της πανδημίας προβλέπει τις εξελίξεις με βάση πολυπαραγοντικά μαθηματικά μοντέλα και αλγόριθμους. Μάλιστα, η σχετική έκθεση προς το Μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι έτοιμη το αργότερο μέχρι την Παρασκευή, ενδεχομένως, όμως, να έχει αποσταλεί από τον ίδιο και αύριο Πέμπτη.


Όπως δήλωσε ο κ. Σαρηγιάννης σήμερα το πρωί στον 102 FM της ΕΡΤ-3, όλα τα στοιχεία συγκλίνουν ότι το πρόβλημα θα έρθει πολύ γρήγορα και θα είναι πολύ μεγάλο.

«Εάν υπάρξει καθολικό lockdown από τις 3 Ιανουαρίου θα διαρκέσει έναν μήνα, εάν φτάσουμε στις 16 του μηνός, όταν υπολογίζουμε ότι τα κρούσματα θα είναι και πάλι 6.000 ημερησίως, τότε θα πάει μέχρι τον Μάρτιο» είπε χαρακτηριστικά –και πολύ συγκεκριμένα-, τονίζοντας παράλληλα ότι μιλάει με μεγάλη βεβαιότητα.

«Μέχρι την Πρωτοχρονιά η μετάλλαξη Όμικρον θα αντιπροσωπεύει άνω του 50% των κρουσμάτων στη χώρα μας», επισήμανε, διευκρινίζοντας ότι ήδη η αποκλιμάκωση στα κρούσματα και τις νοσηλείες που παρατηρήσαμε το τελευταίο διάστημα από χθες δείχνει τάσεις αντιστροφής. Όπως εκτίμησε το πρόβλημα θα είναι σε πρώτη φάση μεγάλο στη Λάρισα, στα Χανιά, στη Σητεία και στην Αθήνα, κάτι που θα επιταχύνει την εξάπλωση της Όμικρον.

Να μην γίνουν δια ζώσης οι εξετάσεις στα ΑΕΙ

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι δεν πρέπει να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου και ταυτόχρονα αποκάλυψε ότι σε πολλά ιδιωτικά σχολεία έχουν ήδη ξεκινήσει και πάλι τις δοκιμές για τηλεκπαίδευση. Στο ίδιο πνεύμα υπογράμμισε ότι θα ήταν εγκληματικό λάθος να γίνουν δια ζώσης οι εξετάσεις του α΄ εξαμήνου στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Σχετικό άρθρο: Παρέμβαση Φοιτητή Νομικής ΔΠΘ: Όχι στη διακοπή της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας στα Πανεπιστήμια

Τα δύο νέα μέτρα που έρχονται το νέο έτος αν ξεφύγει η κατάσταση με την πανδημία

Σημειώνεται ότι χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε – μιλώντας στο υπουργικό Συμβούλιο – και στα μέτρα που θα εξεταστούν με το νέο έτος ανάλογα και με την επιδημιολογική κατάσταση.

«Η δεύτερη φάση της άμυνας μας αφορά τις πρώτες εβδομάδες του 2022. Και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας έχουμε στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών, όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και την διασκέδαση. Όχι, πάντως, αναστολή της λειτουργίας των σχολείων. Όλα όμως, το τονίζω αυτό, θα κριθούν από τα τότε δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί».

Για ότι νεότερο θα υπάρξει σχετική ενημέρωση στα «Φοιτητικά Νέα». Συντονιστείτε στην σελίδα Φοιτητικά Νέα - Newsroom πατώντας εδώ, για να ενημερώνεστε ΠΡΩΤΟΙ για όλα τα τελευταία νέα!

Προηγούμενη Δήλωση Σαρηγιάννη: Να είμαστε έτοιμοι για υβριδική λειτουργία στα Πανεπιστήμια μετά τα Χριστούγεννα!

Έρευνα: Πρώτη η Ελλάδα στους προπτυχιακούς φοιτητές μεταξύ των χωρών της Ευρώπης σε σχέση με τον πληθυσμό

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr