Σαρηγιάννης: Να είμαστε έτοιμοι για υβριδική λειτουργία στα Πανεπιστήμια μετά τα Χριστούγεννα!

Σαρηγιάννης: Να είμαστε έτοιμοι για υβριδική λειτουργία στα Πανεπιστήμια μετά τα Χριστούγεννα!

Μαθήματα Πανεπιστήμια: «Καμπανάκι» του καθηγητή του ΑΠΘ Σαρηγιάννη για υβριδική λειτουργία, τηλεργασία και τηλεκπαίδευση μετά τα μέσα Ιανουαρίου αν επικρατήσει η Όμικρον στη χώρα. Τι λέει για σχολεία, Πανεπιστήμια και ΜΜΜ. Με αγωνία παρακολουθούν οι επιστήμονες και στη χώρα μας την πορεία της νέας μετάλλαξης Όμικρον και τη συλλογή των δεδομένων για την επίπτωσή της στη μολυσματικότητα και τη νοσηρότητα του κορωνοϊού, δηλαδή πόσο γρήγορα μεταδίδεται και πόσο σοβαρή νόσηση προκαλεί.

ΦΕΚ: Τα μέτρα μέχρι το κλείσιμο των Πανεπιστημίων για τα Χριστούγεννα


Φοιτητές και καθηγητές επισημαίνουν τη σημαντικότητα υιοθέτησης του συστήματος της «Υβριδικής Εκπαίδευσης» εν μέσω και της νέας μετάλλαξης Όμικρον με τους ειδικούς προβλέπουν αύξηση των κρουσμάτων μετά τις γιορτές, οι εμβολιασμοί σιγά σιγά παύουν να έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα εφόσον δεν ανανεωθούν, οπότε επανερχόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο που θέλει κι ανάλογο χειρισμό.

Ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλοινίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, είναι μεταξύ των καθηγητών που υποστηρίζουν πως με την επιστροφή από τις γιορτές των Χριστουγέννων θα πρέπει να επιστρέψουμε στην υβριδική λειτουργία, την τηλεργασία και την τηλεκπαίδευση, επικαλούμενος τα αποτελέσματα των μοντέλων που χρησιμοποιεί το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα καθώς και οι προσομοιώσεις δείχνουν «τεράστια νούμερα κρουσμάτων» αφού η παραλλαγή Όμικρον «θα είναι πιο γρήγορη στη μολυσματικότητα».

«Για τα Χριστούγεννα θα έχουμε 2.400-2.500 νέα κρούσματα την ημέρα, γύρω στους 520 διασωληνωμένους και οι θάνατοι θα μειωθούν, κι ενώ τώρα είναι κατά ΜΟ στους 91, θα πέσουν γύρω στους 72. Αλλά αυτήν την αποκλιμάκωση πρέπει να την χρησιμοποιήσουμε για να προετοιμαστούμε για την Όμικρον τον Ιανουάριο- Φεβρουάριο που τα μοντέλα μας στο ΑΠΘ δείχνουν τεράστια νούμερα κρουσμάτων». Τάδε έφη ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στο iEidiseis για την πορεία της πανδημίας τα Χριστούγεννα και το νέο έτος…

«Από 26 Νοεμβρίου είμαστε σε αποκλιμάκωση», λέει και εξηγεί γιατί: «1-Κάνουμε πιο πολλά τεστ και η υποχρεωτικότητα των πιστοποιητικών εμβολιασμού ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς βρίσκουμε προ-συμπτωματικούς και σταματά η διασπορά. 2- Έχουν αυξηθεί τα ποσοστά εμβολιασμού αλλά και τα πολλά κρούσματα που συνολικά στο τέλος του 2021 θα μάς έχουν δώσει 80% συνολικής ανοσίας του πληθυσμού».

Αλλά τί αλλαγές στα δεδομένα φέρνει η παραλλαγή Όμικρον που τείνει παγκοσμίως να πάρει τα «πρωτεία» από τη Δέλτα;

«Μέχρι τα Χριστούγεννα υπερισχύει σίγουρα η Δέλτα. Η Όμικρον αλλάζει τα δεδομένα από τα μέσα Ιανουαρίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας», απαντά ο καθηγητής.

Και συμπληρώνει ότι δεν πρέπει να πάρουμε θάρρος από τη μείωση των κρουσμάτων τα Χριστούγεννα και είναι ανάγκη να για «τήρηση μέτρων και σοβαρότητα»…

Η Όμικρον τρέχει ήδη στο μοντέλο μας…

Όπως αποκάλυψε ο καθηγητής του ΑΠΘ, «έχουμε κάνει προσομοιώσεις που δείχνουν σενάρια ότι θα είναι πιο γρήγορη στη μολυσματικότητα. Επειδή θεωρούμε ότι θα συνεχίζουν να γίνονται τα τρίτα εμβόλια , θα πάει έτσι. Αν φοβηθούν να κάνουν όμως την τρίτη δόση ή κάτσουν να περιμένουν να την κάνουν αργότερα, θα είναι λάθος καθώς θα μείνουν αθωράκιστοι.

Ο κ. Σαρηγιάννης μιλάει προσεκτικά και τονίζει πολλές φορές ότι περιμένει τα αποτελέσματα από τον ΠΟΥ κι άλλους οργανισμούς που είναι αρμόδιοι να δώσουν δεδομένα για την παραλλαγή Όμικρον. Όπως έχουν όμως μέχρι στιγμής τα νέα, όλα δείχνουν ότι «στα μέσα Ιανουαρίου μέχρι αρχές Φεβρουαρίου, θα γίνει κάθετη αύξηση κρουσμάτων. Και καθώς η Όμικρον έχει το χαρακτηριστικό της υπερμετάδοσης, διατηρώ επιφυλάξεις για το τι θα συμβεί διότι θα κολλήσουν πολλοί. Μήπως ακόμα δεν μπαίνουν σε ΜΕΘ διότι είναι πολύ νέοι αυτοί που νόσησαν στην Αφρική; Οι πληθυσμοί της ΕΕ και ειδικά της Ελλάδας είναι γηρασμένοι, και φοβάμαι μην έχουμε πρόβλημα και με την Όμικρον», δηλώνει με κάθε επιφύλαξη, καθώς τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι το συγκεκριμένο στέλεχος κάνει ήπια νόσηση.

Δηλώνει ανεπιφύλακτα ότι συμφωνεί με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών καθώς «εδώ τίθεται ζήτημα ζωής και θανάτου κι όχι δικαιωμάτων τα οποία δεν καταπατώνται με την προφύλαξη της ζωής».

Ζητεί μετ' επιτάσεως να εμβολιαστούν με την τρίτη δόση οι άνω των 60 ετών και όλοι όσοι έχουν κάνει τις δύο πρώτες δόσεις. Και προσθέτει σχετικώς με τα όσα πρέπει να γίνουν εκ μέρους της Πολιτείας: «Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να κάνουν απολύμανση του αέρα στα μέσα μεταφοράς (λεωφορεία, μετρό) διότι έχουμε να κάνουμε με ένα υπερ-μεταδοτικό στέλεχος και το να απολυμάνουμε τον αέρα σε κλειστούς χώρους είναι κρίσιμο».

Να είμαστε έτοιμοι για τηλεκπαίδευση, τηλεργασία και υβριδική λειτουργία

«Είναι σημαντικό να μπορούμε να γυρίσουμε από τη μια μέρα στην άλλη, τα πανεπιστήμια σε υβριδική λειτουργία. Στα σχολεία το να πάνε σε τηλεκπαίδευση αν κάνει έξαρση κρουσμάτων η Όμικρον, θα είναι απαραίτητο διότι τα παιδιά θα λειτουργήσουν ως Δούριοι Ίπποι», λέει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης και τονίζει ότι κάτι τέτοιο ίσως αποτελέσει το μοναδικό αμυντικό όπλο κατά της νέας παραλλαγής.

«Να είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε διαφορετικά. Να μπορούμε να περάσουμε άμεσα την τηλεργασία και τηλεκπαίδευση στα τέλη Ιανουαρίου. Δεν θα υπάρχει μια εβδομάδα να καθυστερήσουμε επειδή θα ξεφύγει. Να προετοιμαστούν τώρα που θα έχουμε την αποκλιμάκωση. Στην Όμικρον δεν τίθεται μάλλον θέμα περισσότερων ΜΕΘ αλλά να εφαρμόσουμε τρόπους μείωσης της υπερμεταδοτικότητας. Η Ελλάδα έχει γηρασμένο πληθυσμό και δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό», καταλήγει ο καθηγητής του ΑΠΘ.

ΑΕΙ: Διά ζώσης μαθήματα ή χάνεται το εξάμηνο διαμηνύει το Υπουργείο Παιδείας

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr