ΑΕΙ: Διά ζώσης μαθήματα ή χάνεται το εξάμηνο διαμηνύει το Υπουργείο Παιδείας

Διά ζώσης μαθήματα ή χάνεται το εξάμηνο διαμηνύει το Υπουργείο Παιδείας

Φοιτητικές Ειδήσεις: Επέκταση του χειμερινού εξαμήνου θα δουν οι φοιτητές των Τμημάτων.. για τα (παράνομα σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας) μαθήματα που έχουν διενεργήσει εξ αποστάσεως καθώς αυτά τα μαθήματα όπως σημειώνει το Υπουργείο δεν θα προσμετρηθούν ως διδακτέα στις δεκατρείς (13) τουλάχιστον εβδομάδες που προβλέπονται στο εξάμηνο. Τα ΑΕΙ έχουν υπηρεσιακό καθήκον όπως ασκούν τις αρμοδιότητες τους για την παρακολούθηση της εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, όπου διαπιστώνεται παρέκκλιση από την κείμενη νομοθεσία προβλέπει η εκδοθείσα απόφαση.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση για τα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 06:00».


Σύμφωνα με το ΦΕΚ, συνεχίζεται η δια ζώσης διεξαγωγή κάθε μορφής εκπαιδευτικής διαδικασίας στο πλαίσιο προγραμμάτων α΄, β΄ και γ΄ κύκλου σπουδών των Α.Ε.Ι., όπως η διδασκαλία μαθημάτων (υποχρεωτικών, υποχρεωτικής επιλογής ή ελεύθερης επιλογής), η διενέργεια σεμιναρίων, η αυτοτελής διδασκαλία μαθημάτων εμβάθυνσης σε μικρές ομάδες φοιτητών, οι εργαστηριακές ασκήσεις, οι κλινικές ασκήσεις και η πρακτική εξάσκηση φοιτητών πραγματοποιούνται υποχρεωτικά δια ζώσης και σύμφωνα με τα μέτρα πρόληψης του κορονοϊού που ήδη ισχύουν.

Παρόμοια, με φυσική παρουσία των εκπαιδευόμενων/καταρτιζόμενων και των εκπαιδευτών και τα έως τώρα ισχύοντα μέτρα προστασίας θα λειτουργούν οι δομές εντός των Καταστημάτων Κράτησης, τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.), τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.)

Επίσης, εξακολουθεί να ισχύει η διά ζώσης λειτουργία των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας.

Τα «Φοιτητικά Νέα» υπενθυμίζουν στους φοιτητές της χώρας σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας η τυχόν διδασκαλία προπτυχιακών μαθημάτων με τη χρήση μεθόδων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, είτε αποκλειστικά είτε συμπληρωματικά, είναι μη νόμιμη και σε καμία περίπτωση δεν δύναται να προσμετρηθεί στον ελάχιστο αριθμό των δεκατριών εβδομάδων για τη διδασκαλία ενός μαθήματος, όπως προβλέπεται στο άρθρο 33, παρ. 5 του ν. 4009/2011.

Πιο αναλυτικά, τελεσίγραφο σε όλα τα πανεπιστήμια απέστειλε σε όλους τους Πρυτάνεις το προηγούμενο δεκαήμερο το Υπουργείο Παιδείας με την υπενθύμιση ότι δεν είναι νόμιμη η διδασκαλία με μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης λόγω νόσησης του διδακτικού προσωπικού και δεν δύναται να προσμετρηθεί στον ελάχιστο αριθμό των δεκατριών εβδομάδων για τη διδασκαλία ενός μαθήματος. Η απάντηση αυτή ήρθε μετά τις εκκλήσεις πολλών Τμημάτων να τους δοθεί η δυνατότητα εξ΄αποστάσεως διδασκαλίας, καθώς υπάρχουν πολλοί φοιτητές αλλά και διδακτικό προσωπικό με σοβαρά νοσήματα οι οποίοι διακινδυνεύουν τη ζωή τους προσερχόμενοι στα γεμάτα αμφιθέατρα. 

Ως απάντηση ο υφυπουργός Παιδείας κ. Συρίγος έστειλε το παρακάτω έγγραφο (εγκύκλιο) προς όλους τους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων της χώρας στο οποίο επισημαίνει τα εξής: Κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, ως προς το πλαίσιο διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας, υπενθυμίζουμε ότι ισχύουν τα ακόλουθα: Η κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που συνίσταται στη διδασκαλία μαθημάτων, στη διεξαγωγή εργαστηρίων και κλινικών ασκήσεων και στη διενέργεια κάθε άλλου είδους παρεχόμενου διδακτικού έργου, στο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών α΄και β΄ κύκλου των Α.Ε.Ι., διεξάγεται αποκλειστικά δια ζώσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 της υπ’ αριθμ. 119847/ΓΔ6/23.9.2021 Κοινής Υπουργικής Απόφασης, του ν. 4009/2011 (Α' 195), του ν. 4485/2017 (Α' 114), του Εσωτερικού Κανονισμού κάθε Α.Ε.Ι. και του εγκεκριμένου Κανονισμού κάθε προγράμματος σπουδών, εφόσον υφίστανται. Σε καμία περίπτωση, η παροχή του διδακτικού έργου δεν δύναται να διεξαχθεί με μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης λόγω νόσησης του διδακτικού προσωπικού. Η τυχόν διδασκαλία προπτυχιακών μαθημάτων με τη χρήση μεθόδων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, είτε αποκλειστικά είτε συμπληρωματικά, είναι μη νόμιμη και σε καμία περίπτωση δεν δύναται να προσμετρηθεί στον ελάχιστο αριθμό των δεκατριών εβδομάδων για τη διδασκαλία ενός μαθήματος, όπως προβλέπεται στο άρθρο 33, παρ. 5 του ν. 4009/2011. Ειδικώς, με την παρ. 7 του άρθρου 33 του ν. 4009/2011 ορίστηκε ότι: « Αν για οποιονδήποτε λόγο ο αριθμός των εβδομάδων διδασκαλίας που πραγματοποιήθηκαν σε ένα μάθημα είναι μικρότερος από τις δεκατρείς, το μάθημα θεωρείται ότι δεν διδάχθηκε και δεν εξετάζεται, τυχόν δε εξέταση του είναι άκυρη και ο βαθμός δεν υπολογίζεται για την απονομή του τίτλου σπουδών.

Για ότι νεότερο θα υπάρξει σχετική ενημέρωση στα «Φοιτητικά Νέα». Μείνετε Συντονισμένοι για την καθημερινή σας Φοιτητική Ενημέρωση!

Τα «Φοιτητικά Νέα» σας παρουσιάζουν όλα όσα ορίζει η εγκύκλιος:

Θέμα: Πλαίσιο διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα προγράμματα σπουδών α ́ και β ́ κύκλου σπουδών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.).

Σχετ.: Η υπ’ αριθμ. 119847/ΓΔ6/23.9.2021 Κοινή Υπουργική Απόφαση με θέμα: «Λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) και μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.

Κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, ως προς το πλαίσιο διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας, υπενθυμίζουμε ότι ισχύουν τα ακόλουθα:

Η κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που συνίσταται στη διδασκαλία μαθημάτων, στη διεξαγωγή εργαστηρίων και κλινικών ασκήσεων και στη διενέργεια κάθε άλλου είδους παρεχόμενου διδακτικού έργου, στο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών α ́και β ́ κύκλου των Α.Ε.Ι., διεξάγεται αποκλειστικά δια ζώσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 της υπ’ αριθμ. 119847/ΓΔ6/23.9.2021 Κοινής Υπουργικής Απόφασης, του ν. 4009/2011 (Α ́195), του ν. 4485/2017 (Α ́114), του Εσωτερικού Κανονισμού κάθε Α.Ε.Ι. και του εγκεκριμένου Κανονισμού κάθε προγράμματος σπουδών, εφόσον υφίστανται. Σε καμία περίπτωση, η παροχή του διδακτικού έργου δεν δύναται να διεξαχθεί με μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης λόγω νόσησης του διδακτικού προσωπικού.

Η τυχόν διδασκαλία προπτυχιακών μαθημάτων με τη χρήση μεθόδων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, είτε αποκλειστικά είτε συμπληρωματικά, είναι μη νόμιμη και σε καμία περίπτωση δεν δύναται να προσμετρηθεί στον ελάχιστο αριθμό των δεκατριών εβδομάδων για τη διδασκαλία ενός μαθήματος, όπως προβλέπεται στο άρθρο 33, παρ. 5 του ν. 4009/2011. Ειδικώς, με την παρ. 7 του άρθρου 33 του ν. 4009/2011 ορίστηκε ότι: 

«7. Αν για οποιονδήποτε λόγο ο αριθμός των εβδομάδων διδασκαλίας που πραγματοποιήθηκαν σε ένα μάθημα είναι μικρότερος από τις δεκατρείς, το μάθημα θεωρείται ότι δεν διδάχθηκε και δεν εξετάζεται, τυχόν δε εξέταση του είναι άκυρη και ο βαθμός δεν υπολογίζεται για την απονομή του τίτλου σπουδών.».

Μοναδική εξαίρεση της υποχρεωτικά δια ζώσης εκπαίδευσης, αποτελεί η οργάνωση και λειτουργία Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 30 του ν. 4485/2017 (Α ́114), υπό την προϋπόθεση ότι η εν λόγω δυνατότητα προβλέπεται στην απόφαση ίδρυσης και τον εγκεκριμένο Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του Π.Μ.Σ..

Τα ανά περίπτωση αρμόδια συλλογικά και μονομελή όργανα διοίκησης κάθε Ιδρύματος, καθώς και τα συλλογικά και μονομελή όργανα των επιμέρους ακαδημαϊκών μονάδων του Ιδρύματος (Σχολών/ Τμημάτων) έχουν υπηρεσιακό καθήκον όπως ασκούν τις αρμοδιότητες τους για την παρακολούθηση της εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, όπου διαπιστώνεται παρέκκλιση από την κείμενη νομοθεσία.

Το έγγραφο της εγκυκλίου

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr