Εξ' αποστάσεως και όχι δια ζώσης τα μαθήματα αποφάσισε Σχολή κεντρικού ΑΕΙ, προβληματισμός για το άνοιγμα των σχολών
Άνοιγμα Πανεπιστημίων: Ανησυχία και προβληματισμός για την επανέναρξη των μαθημάτων - Σήμερα η Σύνοδος των Πρυτάνεων θα συζητήσει για τον τρόπο επαναλειτουργίας των ΑΕΙ. Μετά από ενάμιση χρόνο, τα μαθήματα στα πανεπιστήμια αναμένεται να ξεκινήσουν δια ζώσης αρχές Οκτωβρίου, με τις πρυτανικές αρχές και τους καθηγητές να διατυπώνουν ενστάσεις για τον τρόπο επαναλειτουργίας των ΑΕΙ.
Ο προβληματισμός που υπάρχει είναι το πώς και από ποιους θα γίνεται ο έλεγχος των πιστοποιητικών για την είσοδο στα πανεπιστήμια, αλλά και πώς θα αποφευχθεί ο συνωστισμός στα αμφιθέατρα.
ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Η απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων για το άνοιγμα των Πανεπιστημίων
Με μαθήματα εξ αποστάσεως αναμένεται να ξεκινήσουν και φέτος πάρα πολλές Σχολές. Μπορεί το υπουργείο Παιδείας να επιθυμεί τα μαθήματα το νέο ακαδημαϊκό έτος να γίνουν δια ζώσης ωστόσο η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική καθώς στις περισσότερες σχολές αυτό φαντάζει αδύνατο εξαιτίας των μέτρων που θα πρέπει να τηρηθούν κατά της πανδημίας της Covid-19.
Ήδη η Νομική Σχολή Αθηνών αποφάσισε μέσω συνέλευσης που πραγματοποίησε, ότι θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες τα μαθήματα εξ αποστάσεως με δεδομένο ότι τα αμφιθέατρα δεν μπορούν να χωρέσουν όλους τους φοιτητές από τη στιγμή που θα πρέπει να τηρείται απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους. Εάν από την άλλη «σπάσουν» τους φοιτητές σε περισσότερες αίθουσες, προφανώς και δεν μπορεί να κάνει έτσι μάθημα ο καθηγητής.
Συντονιστείτε στην σελίδα Φοιτητικά Νέα - Newsroom πατώντας εδώ, για να ενημερωθείτε ΠΡΩΤΟΙ για ότι νεότερο!
Το θέμα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πάρει τις διαστάσεις ντόμινο και στα άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και πολλά θα εξαρτηθούν από τη σημερινή συνάντηση των πρυτάνεων με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Με αυτούς τους προβληματισμούς προσέρχονται σήμερα στη Σύνοδο των Πρυτάνεων οι διοικήσεις των πανεπιστημίων, προκειμένου να συζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους θα εξασφαλιστεί η ομαλή επαναλειτουργία των πανεπιστημίων και πώς θα αποτραπεί η διασπορά του ιού, ενώ δεύτερο μέρος της συνεδρίασης, θα συμμετάσχει και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Τι αναφέρει η Νομική Σχολή στην απόφασή της
Στην απόφαση που έλαβε η Νομική Σχολή αναφέρεται ότι: «Στόχος είναι η κατά το δυνατόν ταχύτερη και πληρέστερη επιστροφή στην κανονικότητα. Η πορεία αυτή θα πρέπει να οργανωθεί έτσι ώστε να διασφαλίζεται η υγεία όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Με την υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή και ειδικότερα τις διαθέσιμες αίθουσες διδασκαλίας και το υφιστάμενο προσωπικό του ιδρύματος για τη διεξαγωγή των απαιτούμενων ελέγχων:
- Τα υποχρεωτικά μαθήματα θα ξεκινήσουν εξ αποστάσεως.
- Τα μαθήματα υποχρεωτικής επιλογής με συμμετοχή άνω των 65 φοιτητών θα ξεκινήσουν εξ αποστάσεως.
- Τα μαθήματα υποχρεωτικής επιλογής με συμμετοχή μικρότερη των 65 φοιτητών, τα μαθήματα ελεύθερης επιλογής του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών, τα μαθήματα του προγράμματος Erasmus και τα μαθήματα των ελληνικών μεταπτυχιακών προγραμμάτων θα πραγματοποιηθούν κατά κανόνα διά ζώσης.
- Τα ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά προγράμματα της σχολής θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως κατά το χειμερινό εξάμηνο».
Ολόκληρη η απόφαση
Η Συνέλευση της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ στη συνεδρίαση της 15.9.2021 με βάση την ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ. 55400 της 12.9.2021 (ΦΕΚ 4206 τ. Β΄) και την από 13.9.2021 επιστολή του Πρύτανη με τις θέσεις / προτάσεις του Ιδρύματος, συζήτησε τον ακριβή τρόπο διεξαγωγής των μαθημάτων κατά την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους. Λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις της εν λόγω ΚΥΑ και τις προϋποθέσεις που αυτή θέτει για την δια ζώσης διεξαγωγή των μαθημάτων, η ΓΣ κατέληξε ομοθύμως και με απόλυτο σεβασμό όλων των επιμέρους απόψεων στις κάτωθι κατευθυντήριες γραμμές.
Στόχος της Σχολής είναι η κατά το δυνατόν ταχύτερη και πληρέστερη επιστροφή στην κανονικότητα. Η πορεία αυτή θα πρέπει να οργανωθεί έτσι ώστε να διασφαλίζεται η υγεία όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Με την υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή και ειδικότερα τις διαθέσιμες αίθουσες διδασκαλίας και το υφιστάμενο προσωπικό του Ιδρύματος για τη διεξαγωγή των απαιτουμένων ελέγχων:
- Τα υποχρεωτικά μαθήματα θα ξεκινήσουν εξ αποστάσεως.
- Τα μαθήματα υποχρεωτικής επιλογής με συμμετοχή άνω των 65 φοιτητών θα ξεκινήσουν εξ αποστάσεως.
- Τα μαθήματα υποχρεωτικής επιλογής με συμμετοχή μικρότερη των 65 φοιτητών, τα μαθήματα ελεύθερης επιλογής του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών, τα μαθήματα του προγράμματος Erasmus και τα μαθήματα των ελληνικών μεταπτυχιακών προγραμμάτων θα πραγματοποιηθούν κατά κανόνα δια ζώσης.
Τυχόν αποκλίσεις θα υπάρξουν σε εξαιρετικές περιστάσεις και με αιτιολογημένη κρίση από τον υπεύθυνο του μαθήματος.
- Τα ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά προγράμματα της Σχολής θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως κατά το χειμερινό εξάμηνο.
Κατά την προσεχή Συνέλευση της Σχολής της 19.10.2021 ο Κοσμήτορας θα ενημερώσει τα μέλη για την πορεία υλοποίησης των παραπάνω.
Σε κάθε περίπτωση, η Συνέλευση θα επανεκτιμήσει την κατάσταση το αργότερο κατά την τακτική συνεδρίασή της του μηνός Νοεμβρίου.
Ο Κοσμήτορας
Λίνος-Αλέξανδρος Γ. Σισιλιάνος
Το πλαίσιο εισόδου των φοιτητών στα Πανεπιστήμια
Σύμφωνα με ενημέρωση του Υπουργείου Παιδείας, το διδακτικό προσωπικό και οι φοιτητές, προκειμένου να συμμετέχουν στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία των ΑΕΙ οφείλουν να πληρούν μία από τις εξής προϋποθέσεις: 1. έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού,
2. επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου, ή
3. έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή PCR) για κορoνοϊό 2 φορές την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως 48 ώρες πριν την προσέλευσή τους στα ΑΕΙ κάθε Τρίτη και Παρασκευή, και επιδεικνύουν βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος. Από 30.9.2021 η συμμετοχή των φοιτητών των Σχολών Επιστημών Υγείας σε εκπαιδευτική διαδικασία ή πρακτική/κλινική άσκηση σε φορείς του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα για τους οποίους έχει καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός πραγματοποιείται μόνο κατόπιν απόδειξης ότι έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη ή μονοδοσική δόση εμβολίου κατά του COVID-19, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει στον προβλεπόμενο χρόνο. Κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία στο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών Α’ και Β’ κύκλου πραγματοποιείται αποκλειστικά δια ζώσης με τη μέγιστη πληρότητα, με την επιφύλαξη των προβλέψεων του νόμου για μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών (παρ. 3, άρ. 30, Ν 4485/2017).
Μόνο μέσω του «edupass» η είσοδος των φοιτητών
Μόνο μέσω του «edupass» η είσοδος των φοιτητών σε Πανεπιστήμια, ΙΕΚ, ΑΕΝ, Κολλέγια, Φροντιστήρια & ΚΞΓ Παράλληλα προβλέπεται η λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων ή αποστολή κινητών μονάδων εμβολιασμού στα ΑΕΙ ή σε συνεργασία με τα ΑΕΙ για τον άμεσο εμβολιασμό τόσο του προσωπικού, όσο και των φοιτητών που δεν έχουν εμβολιαστεί έως σήμερα. Επιπλέον, τίθεται σε λειτουργία προσεχώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα edupass.gov.gr, στο πλαίσιο της οποίας θα διασυνδέεται η πληροφορία σχετικά με τον εμβολιασμό, νόσηση ή τα εργαστηριακά τεστ που κάνουν οι υπόχρεοι με τις Γραμματείες του κάθε τμήματος.
Το αμέσως επόμενο διάστημα τα ΑΕΙ δύναται να προσλάβουν έκτακτο προσωπικό με αποκλειστικό αντικείμενο τον έλεγχο των κατά περίπτωση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων των συμμετεχόντων στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.
Το πρωτόκολλο για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων
Συνοπτικά, κατόπιν σύστασης της επιτροπής των ειδικών, το πρωτόκολλο για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων έχει ως εξής:
1. Κάθε Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ, με απόφαση του αρμοδίου οργάνου, ορίζει τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 και τον αναπληρωτή του.
2. Η εκπαιδευτική διαδικασία στα ΑΕΙ που αφορά στη διδασκαλία μαθημάτων υποχρεωτικών, υποχρεωτικής επιλογής ή ελεύθερης επιλογής), σεμιναρίων εργαστηρίων και κλινικών ή πρακτικών ασκήσεων στο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών κάθε κύκλου πραγματοποιείται με διά ζώσης εκπαίδευση των φοιτητών (σε ποσοστό 100%) και στην μέγιστη πληρότητα των αιθουσών και σύμφωνα με τα οριζόμενα στον εγκεκριμένο κανονισμό του κάθε προγράμματος σπουδών.
3. Η εκπαιδευτική διαδικασία στα ΑΕΙ πραγματοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στον εγκεκριμένο κανονισμό του κάθε προγράμματος σπουδών.
4. Η διενέργεια πρακτικής άσκησης φοιτητών κάθε κύκλου σπουδών με φυσική παρουσία σε φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα πραγματοποιείται σύμφωνα με τα ειδικότερα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και τους όρους που ισχύουν ανά φορέα για τους λοιπούς εργαζομένους.
5. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους των ΑΕΙ όπου υπάρχει συνωστισμός. Εξαιρούνται περιπτώσεις όπου η φύση του διδασκόμενου μαθήματος δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή τους με χρήση μάσκας (π.χ. αθλήματα σε Σχολές Φυσικής Αγωγής, χρήση πνευστών μουσικών οργάνων σε Τμήματα Μουσικών Σπουδών).
6. Τηρούνται όλα τα αναγκαία μέτρα Υγιεινής και Καθαριότητας/Απολύμανσης σε όλους τους εκπαιδευτικούς χώρους των ΑΕΙ, η διασφάλιση επαρκούς αερισμού, ο συνεχής καθαρισμός και η εφαρμογή απολυμαντικών σε επιφάνειες και εργαστηριακό εξοπλισμό.
7. Λειτουργία αιθουσών πολυμέσων – αναγνωστηρίων – βιβλιοθηκών: Είσοδος με επίδειξη βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού αποτελέσματος. - Υποχρεωτική χρήση μάσκας.
8. Φοιτητικά γυμναστήρια: Λειτουργία σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας των γυμναστηρίων.
9. Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος: Εφαρμόζονται τα μέτρα και οι ειδικότεροι κανόνες λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για τα φοιτητικά εστιατόρια και τα κυλικεία (σε εσωτερικούς χώρους μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες) – Δυνατότητα λήψης φαγητού σε πακέτο για τους μη εμβολιασμένους ή μη (διευκρινιστικά) νοσήσαντες φοιτητές, υπό την προϋπόθεση μη παραμονής στους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων.
10. Φοιτητικές εστίες: - Τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Καθαριότητας σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους της εστίας. - Απομόνωση σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες οδηγίες του ΕΟΔΥ τυχόν διαμένοντος φοιτητή σε φοιτητική εστία που έχει διαγνωσθεί ως θετικός στον covid-19 σε μονόκλινο δωμάτιο, εφόσον δεν διαμένει ήδη σε τέτοιο τύπο δωματίου.
11. Τελετές ορκωμοσίας με φυσική παρουσία: Η είσοδος εκπροσώπων του ΑΕΙ, φοιτητών και επισκεπτών θα πραγματοποιείται κατόπιν επίδειξης βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού εργαστηριακού αποτελέσματος και με υποχρεωτική χρήση μάσκας. 12. Προγράμματα ανταλλαγής – κινητικότητας φοιτητών, διδακτικού και λοιπού προσωπικού των ΑΕΙ (π.χ. Erasmus) θα διενεργούνται σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για τα ταξίδια. Ίδιοι όροι λειτουργίας ισχύουν και για τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης και τα Κολέγια.
Δια ζώσης όλα τα μαθήματα των φοιτητών στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ