Κύπρος: Διαμαρτυρία φοιτητών δημόσιου Πανεπιστημίου στην απαγόρευση συμμετοχής στα δια ζώσης μαθήματα

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Κύπρος: Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ στην απαγόρευση συμμετοχής στα δια ζώσης μαθήματα

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης από ομάδα φοιτητών στο ΤΕΠΑΚ. Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου η οποία προνοεί ότι μόνο οι εμβολιασμένοι και όσοι νόσησαν από κορωνοϊό θα έχουν πρόσβαση στις αίθουσες το Πανεπιστήμιου, με τους ανεμβολίαστους να έχουν πρόσβαση μόνο εξ αποστάσεως.

Στη διαμαρτυρία μίλησαν εκπροσώποι των φοιτητών ενώ απέστειλαν και επιστολή στον Πρύτανη, τον Υπουργό Παιδείας και τον Υπουργό Υγείας ζητώντας όπως ανατραπεί η απόφαση.

Αυτούσια η ομιλία των φοιτητών:

Αγαπητοί Συμφοιτητές, Συμφοιτήτριες καλημέρα σας,

Βρισκόμαστε όλοι μαζί εδώ για να απαιτήσουμε το αυτονόητο δικαίωμα μας για εκπαίδευση εντός των αιθουσών του πανεπιστημίου και όχι μπροστά από μια οθόνη. Είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα του κάθε φοιτητή και του κάθε ανθρώπου αν θα βάλει το εμβόλιο για τον κορονοϊό. Να ξεκαθαρίσουμε σαν φοιτητές και μορφωμένοι πολίτες δεν είμαστε κατά του εμβολίου, είμαστε κατά του του υποχρεωτικού εμβολιασμού και των δικτατορικών αποφάσεων του πρύτανη μας.

Η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα οπού η εξουσία πηγάζει από́ τον λαό́, ασκείται από́ τον λαό́ και υπηρετεί́ τα συμφέροντα του λαού́. Δυστυχώς στο Τεχνολογικό́ Πανεπιστήμιο Κύπρου το Πανεπιστήμιο Κύπρου και γενικότερα στη κυπριακή́́ κοινωνία η εξουσία ΔΕΝ πηγάζει, ΔΕΝ ασκείται από́ τον λαό́ και ΔΕΝ εξυπηρετεί́́ τα συμφέροντα του.

Μαζευτήκαμε εδώ για να ενώσουμε τις φωνές μας έναντι στις ασφυκτικές και απαράδεχτες για την πανεπιστημιακή κοινότητα αποφάσεις τις συγκλήτου. Ανάμεσα μας, όμως, βρίσκονται και παιδιά τα οποία εμβολιάστηκαν και σεβόμενοι την αντίθετη άποψη, ενστερνίζονται τους συμφοιτητές τους και επιζητούν μαζί μας την άκρως ίση μεταχείριση μεταξύ μας. Δεν είμαστε εδώ για να αμφισβητήσουμε κανένα εμβόλιο ούτε και να αναπτύσσουμε συνομωσίες, είμαστε εδώ για να ζητήσουμε ειρηνικά και δημοκρατικά το αυτονόητο, την ελευθερία απόφασης του καθενός για το τι θα πράξει αλλά και την ελεύθερη πρόσβαση του κάθε φοιτητή στο πανεπιστήμιο με κάθε ασφαλές μέσο (συμπεριλαμβανομένου και του rapid test) το οποίο καθορίζετε από τις αρχές του κράτους.

Μετά τις τελικές αποφάσεις που ανακοινώθηκαν από τη σύγκλητο του πανεπιστημίου μας, είναι καταδικασμένοι εκατοντάδες φοιτητές να μείνουν εκτός των αιθουσών διδασκαλίας, διαβάζοντας μόνοι τους σπίτι μόνο από σημειώσεις που θα ανεβάζει ο καθηγητής. Ξέροντας όλοι ότι ο κάθε καθηγητής έχει την δική του προσωπικότητα και ιδιορρυθμία, κάποιοι καθηγητές δεν θα ανεβάζουν εγκαίρως σημειώσεις ούτε θα είναι ευανάγνωστες για να μπορεί να τις διαβάσει μόνος του ο φοιτητής. Το συγκεκριμένο πρόβλημα το ζήσαμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που έχουμε τηλεκπαίδευση. Οι φοιτητές που θα μείνουν εκτός πανεπιστήμιου δεν τα βρήκαν όλα ρόδινα για να βρίσκονται εδώ́. Χρειάστηκε αρκετός κόπος για να εξασφαλίσουν μια θέση στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, την οποία θέση θα στερηθούν, και πολλοί́ συμφοιτητές μας που θα οδηγηθούν στην οδυνηρή́ απόφαση για διακοπή́ των σπουδών τους. Το ελάχιστο που θα μπορούσε να γίνει είναι και η ταυτόχρονη τηλεδιάσκεψη των εν ζώσης διαλέξεων για όσους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν για τον οποιοδήποτε λόγο!

Σε συνάντηση που είχε ο εκπρόσωπος της παράταξης μας με τον πρύτανη, του είχε θέση το ερώτημα αν θα φτάναμε στο σημείο το Πανεπιστήμιο μας να μην δέχεται τους ανεμβολίαστους φοιτητές να παρακολουθούν τα μαθήματα. Ο πρύτανης του διαβεβαίωσε πως κάτι τέτοιο δεν τίθεται προς συζήτηση και πως το Πανεπιστήμιο μας δεν διαχωρίζει τους φοιτητές του σε εμβολιασμένους και μη. Τι άλλαξε από τότε; Μόνο ο ίδιος ξέρει. Εύλογη απορία είναι πως οι εξετάσεις θα γίνονται δια ζώσης αφού́ οι βάσεις των φοιτητών με τον τρόπο διδασκαλίας τους θα είναι διαφορετικός. Δεν γίνεται οι μισοί́ φοιτητές να είναι δια ζώσης και οι άλλοι μισοί́ να βρίσκονται επί μήνες μπροστά́ από́ μια οθόνη και διαβάζοντας από́ σημειώσεις τρίτων και των πολλών ελαττωματικών και άνευ πληροφοριών που ανεβάζουν αρκετοί́ καθηγητές, γιατί́ πρώτα έχουν στον νου τους το ερευνητικό́ κομμάτι και μετά δυστυχώς το διδακτικό́.

Κύριε πρύτανη και κύριοι διοικητικοί, θα ήθελα να σας παραθέσω κάποιες ερωτήσεις που βασανίζουν το μυαλό καθενός απο αυτούς που βρισκόμαστε εδώ. Μας είχατε πει πως θα ακολουθήσετε τις υποδείξεις που θα λάβετε από την Κυβέρνηση για τον σχεδιασμό του πρωτοκόλλου. Πως γίνετε λοιπόν από τη στιγμή που οι αρχές επιτρέπουν την δημόσια μετακίνηση των πολιτών χωρίς εμβόλιο ή πιστοποιητικό νόσησης να έρχεστε εσείς κόντρα στη θέληση μιας σεβαστής μερίδας φοιτητών αλλά και λοιπών στο πανεπιστήμιο, να τους επιβάλλετε μετα βίας να κάνουν κάτι που δεν θέλουν και να τους τσακίζετε τα όνειρα για ολοκληρωμένη μάθηση. Κύριε Πρύτανη, Παράλληλα μας λέτε πως θα αξιοποιηθούν τα σύγχρονα μέσα για την μάθηση των μη εμβολιασμένων φοιτητών εξ αποστάσεως. Έρχονται, όμως, από μόνοι τους οι συνάδελφοι σας καθηγητές και κατατάσσουν αυτά τα μέσα που τόσο μας φημίζετε ως υποδιέστερα και ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι με αποτέλεσμα αυτοί που φοιτούν εξ αποστάσεως να μένουν στο περιθώριο παλεύοντας μόνοι τους πάνω από ένα υπολογιστή, με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζετε η σωστή και δίκαιη μάθηση προς όλους. Πως γίνετε λοιπόν αυτό, από τη στιγμή που περηφανεύεστε ότι το πανεπιστήμιο μας είναι καταξιωμένο και αναγνωρισμένο και μέσα στα καλύτερα νέα πανεπιστήμια παγκοσμίως. Πως μπορείτε ακόμα να χαίρεστε γι αυτά τα επιτεύγματα όταν μια μεγάλη μερίδα των φοιτητών είναι πλέον απογοητευμένοι και δυσαρεστημένοι με τις αποφάσεις σας και σας γυρνούν την πλάτη. Πως θέλετε να είμαστε περήφανοι λοιπόν κύριοι που ανήκουμε σε αυτή την κοινότητα.

Δυστυχώς η υποκρισία σας κύριε Πρύτανη κτυπά κόκκινο. Όταν αρχικά́ επικαλείστε διατάγματα που δεσμεύουν νομικά́ το Πανεπιστήμιο και μιλάτε για ακρότητα σε περίπτωση που παρανομήσετε παραβιάζοντας τα διατάγματα. Άρα με λίγά λόγια τα φορτώνετε όλα στα διατάγματα του κράτους για να είστε εσείς ο καθαρός.

Στη συνέχεια το Υπουργικό́ σας αδειάζει ως Σύγκλητο και το παίρνετε πάνω σας με πιο σκληρά́ μετρά. Ναι κύριε Πρύτανη αν αυτό́ δεν είναι υποκρισία τότε τι είναι; Γιατί́; Επειδή́ σας καλύπτει ο νομός.

Δεν είναι παραλογισμός όμως τόσο καιρό́ ολόκληρος πλανήτης να βασίζεται στα rapid tests για να διαπιστωθεί́ η κατάσταση της πανδημίας. Δεν είναι παραλογισμός ανεμβολίαστοι υγειονομικοί́ της πρώτης γραμμής να ελέγχονται με rapid tests. Δεν είναι παραλογισμός το Πανεπιστήμιο Κύπρου να δέχεται τα rapid tests. Δεν είναι παραλογισμός το Υπουργικό́ να αποφασίζει ότι δέχεται τα rapid tests. ΣΤΟ ΤΕΠΑΚ όμως η Σύγκλητος αποφάσισε αλλιώς.

Εν τω μεταξύ́ κυρίες και κύριοι  στη συνεδρία της Συγκλήτου το rapid test επιτρέπεται.

Εμείς στέλνουμε το μήνυμα στους διοικούντες του Τεπάκ ότι είναι επιεικώς απαράδεκτοι και πράττουν αντιδημοκρατικά! Ελπίζουμε στη σημερινή συνεδρία της Συγκλήτου να παρθούν οι λογικές αποφάσεις για την επιστροφή όλων των φοιτητών εντός των αιθουσών.  Συνεχίζουμε αγέρωχοι τον αγώνα μας μέχρι τα αυτονόητα γίνουν πραγματικότητα και όλοι οι φοιτητές μπορέσουν να επιστρέψουν στα έδρανα του πανεπιστημίου χωρίς κανέναν περιορισμό!

Ομαλή η έναρξη των μαθημάτων, λέει το ΤΕΠΑΚ

Ομαλά και χωρίς σοβαρά προβλήματα κύλισε η σημερινή πρώτη ημέρα έναρξης των μαθημάτων στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), στο πλαίσιο του φθινοπωρινού ακαδημαϊκού εξαμήνου 2021-2022 και της απόφασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου ημερομηνίας 24 Αυγούστου.

Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, όσοι φοιτητές κατέχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης από τη νόσο COVID-19  θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα με φυσική παρουσία για αυτό το εξάμηνο, ενώ οι υπόλοιποι φοιτητές θα παρακολουθούν τα μαθήματά τους εξ αποστάσεως, έχοντας ως αποκλειστικό γνώμονα την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου και τη διασφάλιση της υγείας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, στον μέγιστο δυνατόν βαθμό.

Σε μήνυμά του προς την πανεπιστημιακή κοινότητα, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «ανάμεσα στους στόχους του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου είναι η απρόσκοπτη συνέχιση της παροχής εκπαιδευτικών, ερευνητικών και άλλων δραστηριοτήτων και υπηρεσιών τόσο στους φοιτητές του όσο και γενικότερα στην κοινωνία εν μέσω πανδημίας, στο μέτρο του δυνατού».

«Με το χαμηλό ποσοστό ανοσίας ανάμεσα στο φοιτητικό πληθυσμό και λόγω των ιδιαιτεροτήτων που έχει η λειτουργία ενός Πανεπιστημίου με διάσπαρτα κτήρια γραφείων, αιθουσών, εργαστηρίων και άλλων υποδομών στο κέντρο της Λεμεσού, η σχεδιαζόμενη επανεκκίνηση του Πανεπιστημίου πρέπει να βασιστεί σε μέτρα που να είναι πρακτικά εφαρμόσιμα», σημειώνει.

Αναφέρει, επίσης, πως το υγειονομικό πρωτόκολλο που εφαρμόζεται στη βάση της απόφασης της Συγκλήτου  «δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας για όσους θα επιστρέψουν στους χώρους του Πανεπιστημίου, δεν συμβάλλει στην αύξηση των κρουσμάτων και προστατεύει το σύστημα υγείας και γενικότερα τη δημόσια υγεία, στοχεύοντας, προσθέτει, «στην επαναλειτουργία του Πανεπιστημίου μας με φυσική παρουσία, στη διασφάλιση πως όλοι ανεξαίρετα οι φοιτητές μετέχουν της μαθησιακής διαδικασίας σε συνθήκες ασφάλειας για όλους και παράλληλα στη συμβολή στη γενικότερη προστασία της δημόσιας υγείας του τόπου».

Το πρωτόκολλο επεξηγήθηκε πρόσφατα στο ακαδημαϊκό και διδακτικό προσωπικό και στους φοιτητές από την Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Ευημερίας (ΥΣΦΕ) στο πλαίσιο τηλεδιασκέψεων.

«Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου προς όλα τα διοικητικά και ακαδημαϊκά στελέχη του πανεπιστημίου μας για τη συνεισφορά τους, ώστε το Πανεπιστήμιο μας να είναι έτοιμο για τη σημερινή έναρξη του εξαμήνου. Κάποιοι από αυτούς εργάστηκαν ασταμάτητα σε αυτή την προσπάθεια καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού για να είναι όλα έτοιμα. Ευχαριστώ θερμά, παρόλες τις όποιες ανησυχίες της ηγεσίας τους με πτυχές του πρωτοκόλλου και τους φοιτητές μας που με ωριμότητα και αγάπη προς το Πανεπιστήμιο μας συνεισφέρουν συνεχώς με ιδέες, εισηγήσεις και με τη διάχυση της πληροφορίας στους συμφοιτητές τους. Η επικοινωνία μου με τη φοιτητική ηγεσία θα είναι συνεχής», αναφέρει ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ στο μήνυμα του.

Προτρέπει για άλλη μια φορά τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, υπό το πρίσμα και της απόφασης της Συγκλήτου, να προχωρήσουν μαζικά σε εμβολιασμό αξιοποιώντας και το walk in εμβολιαστικό κέντρο που θα λειτουργήσει στο Πανεπιστήμιο.  Για δήλωση ενδιαφέροντος πατήστε ΕΔΩ.

«Τα περασμένα εξάμηνα αποδείξαμε ότι με συνεργασία, αλληλοκατανόηση και προγραμματισμό μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Οδεύουμε προς ένα δύσκολο εξάμηνο είμαι σίγουρος όμως με την ίδια υπευθυνότητα από όλους θα τα καταφέρουμε ξανά», καταλήγει στο μήνυμά του ο Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.