Κυβ. Εκπρόσωπος: Ευθύνη των Πανεπιστημίων η τήρηση των μέτρων για τη δια ζώσης έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους

Κυβ. Εκπρόσωπος: Ευθύνη των Πανεπιστημίων η τήρηση των μέτρων για τη δια ζώσης έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους

Στη δικαιοδοσία των πρυτανικών αρχών του κάθε Πανεπιστημιακού Ιδρύματος ξεχωριστά βρίσκεται η ευθύνη για την τήρηση των μέτρων, που έχουν αποφασιστεί από την κυβέρνηση για την ομαλή δια ζώσης επαναλειτουργία των ΑΕΙ, καθώς και για την διαδικασία ελέγχου των πιστοποιητικών για τα rapid test και τα εμβόλια.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, τόνισε ότι «το επόμενο διάστημα, είμαι σίγουρος ότι οι Πρυτανικές Αρχές, οι οποίες φαντάζομαι ότι και εκείνες θα θέλουν τα μαθήματα και οι εξετάσεις, να γίνονται δια ζώσης, να αναλάβουν και από τη δική τους πλευρά πρωτοβουλίες, για να δουν πώς θα εξασφαλίσουν την τήρηση των μέτρων, στο βαθμό που κάθε Πανεπιστήμιο έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, για να μην παρατηρηθούν τα προβλήματα που είπαμε και προηγουμένως» απαντώντας στην ερώτηση "ποιος θα ελέγχει τα πιστοποιητικά των φοιτητών ή τα rapid tests;".


Στις ευθύνες των ΑΕΙ ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι: «Tα Πανεπιστήμια, οι Πρυτάνεις τους, τα όργανα που διοικούν τις σχολές, που είμαι βέβαιος ότι θα αναπτύξουν όποια μέριμνα χρειάζεται, προκειμένου να μην κλείσουν οι σχολές, να μην αναγκαστούν οι φοιτητές να παρακολουθήσουν μια ακόμη χρονιά από απόσταση μέσα από την τηλεκπαίδευση και να μην προκληθεί και οποιαδήποτε σύγχυση στις οικογένειες. Γιατί, πέρα από αυτό, υπάρχει και η διάσταση που μας θέτουν πάρα πολλοί γονείς σε ολόκληρη την Ελλάδα: “Να ενοικιάσουμε σπίτι, θα γίνει κανονικά η χρονιά”; Η απάντηση της Κυβέρνησης είναι ότι εμείς έχουμε κάνει ό,τι περνά από το χέρι μας, έτσι ώστε να ξεκινήσει και να εξελιχθεί ομαλά η διαδικασία της εκπαίδευσης στα Πανεπιστήμια δια ζώσης».

Ως προς τη δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων στα Πανεπιστήμια ο Γ. Οικονόμου σημείωσε πως «σε κάθε πολίτη έχουμε φροντίσει να δίνουμε τη δυνατότητα να εμβολιαστεί με όποιο εμβόλιο θέλει, όποτε θέλει και με τρόπο που να μην του δημιουργεί προβλήματα στις μετακινήσεις. Είναι μία επιλογή, η οποία εξετάζεται. Προφανώς θα συζητηθεί και με τις διοικήσεις των Πανεπιστημίων και τις Πρυτανικές Αρχές. Η  Πολιτεία, το Κράτος, έχει, χωρίς αμφιβολία, τη δυνατότητα να παράσχει αυτή την επιλογή στους φοιτητές, τις φοιτήτριες, στους καθηγητές, τις καθηγήτριες, στο προσωπικό των Πανεπιστημίων. Έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε. Αν θεωρηθεί ότι είναι ένας πρόσφορος τρόπος, προφανώς και θα γίνει». Η υπόσχεση αυτή είχε δοθεί από την αρχή του Καλοκαιριού αλλά όπως λένε οι πανεπιστημιακοί ,μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει καμία κίνηση από τα αρμόδια υπουργεία.

Δείτε παρακάτω τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και τις απαντήσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου:

Δημοσιογράφος: Πρώτη του Οκτώβρη ανοίγουν και τα Πανεπιστήμια και φαίνεται ότι η ηλικιακή ομάδα των φοιτητών, δηλαδή 18 έως 24 ετών, δεν είναι εμβολιασμένη όσο θα έπρεπε για να μπορέσουν να ανοίξουν με ασφάλεια τα Πανεπιστήμια. Φοβάστε τυχόν φασαρίες έξω από τις πανεπιστημιακές σχολές στα προαύλια; Και ποιος θα ελέγχει τα πιστοποιητικά των φοιτητών ή τα rapid tests;

Γ. Οικονόμου: Η δική μας απόφαση είναι, όπως σας είπα προηγουμένως, η δια ζώσης εκπαίδευση να ισχύσει σε όλες τις βαθμίδες. Αυτό περιλαμβάνει και τα Πανεπιστήμια. Περιλαμβάνει και τους φοιτητές και τις φοιτήτριες. Είναι γνωστά τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και τα πρωτόκολλα που υπάρχουν. Και εκεί παρατηρούμε ότι βαίνει θετικά ο εμβολιασμός. Το επόμενο διάστημα, είμαι σίγουρος ότι οι Πρυτανικές Αρχές, οι οποίες φαντάζομαι ότι και εκείνες θα θέλουν τα μαθήματα, οι εξετάσεις, να γίνονται δια ζώσης, να αναλάβουν και από τη δική τους πλευρά πρωτοβουλίες, για να δουν πώς θα εξασφαλίσουν την τήρηση των μέτρων, στο βαθμό που κάθε Πανεπιστήμιο έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, για να μην παρατηρηθούν τα προβλήματα που είπαμε και προηγουμένως.

Δεν είναι ίδια η κατάσταση σε όλα τα Πανεπιστήμια. Υπάρχουν οι μεγαλύτεροι χώροι, υπάρχουν οι μικρότεροι χώροι. Υπάρχει μια ευελιξία να διαμορφωθούν τα προγράμματα με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Υπάρχει το πλαίσιο, υπάρχουν οι συστάσεις των ειδικών, υπάρχουν και τα ίδια τα Πανεπιστήμια, οι Πρυτάνεις τους, τα όργανα που διοικούν τις σχολές, που είμαι βέβαιος ότι θα αναπτύξουν όποια μέριμνα χρειάζεται, προκειμένου να μην κλείσουν οι σχολές, να μην αναγκαστούν οι φοιτητές να παρακολουθήσουν μια ακόμη χρονιά από απόσταση μέσα από την τηλεκπαίδευση και να μην προκληθεί και οποιαδήποτε σύγχυση στις οικογένειες. Γιατί, πέρα από αυτό, υπάρχει και η διάσταση που μας θέτουν πάρα πολλοί γονείς σε ολόκληρη την Ελλάδα: «Να ενοικιάσουμε σπίτι, θα γίνει κανονικά η χρονιά»; Η απάντηση της Κυβέρνησης είναι ότι εμείς έχουμε κάνει ό,τι περνά από το χέρι μας, έτσι ώστε να ξεκινήσει και να εξελιχθεί ομαλά η διαδικασία της εκπαίδευσης στα Πανεπιστήμια δια ζώσης.

Δημοσιογράφος: Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία θα υπάρχει το Φθινόπωρο στα Πανεπιστήμια ή πάει πίσω;

Γ. Οικονόμου: Όπως γνωρίζετε, η λειτουργία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας διέπεται από συγκεκριμένες διατάξεις. Όταν ολοκληρωθεί η εκπαίδευση που απαιτείται, όταν ολοκληρωθούν όλες οι τυπικές διαδικασίες που υπάρχουν για την πρόσληψη των ανθρώπων που θα τη στελεχώσουν και όταν εκπαιδευτούν επαρκώς, όπως πρέπει για να είναι χρήσιμη και αποτελεσματική στον λόγο για τον οποία ιδρύθηκε και θα κληθεί να εκτελέσει. Αντιλαμβάνονται όλοι την ιδιαιτερότητα που υπάρχει και την πολύ καλή εκπαίδευση που πρέπει να έχουν σε διάφορες πτυχές όσοι άνθρωποι κληθούν να εκτελέσουν αυτό τον ρόλο, θα κάνει τη δουλειά για την οποία ιδρύθηκε.

Δημοσιογράφος: Παραμένει στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης η δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων στα Πανεπιστήμια; Είχε ειπωθεί πριν από μερικές εβδομάδες ως σκέψη.

Γ. Οικονόμου: Σε κάθε πολίτη έχουμε φροντίσει να δίνουμε τη δυνατότητα να εμβολιαστεί με όποιο εμβόλιο θέλει, όποτε θέλει και με τρόπο που να μην του δημιουργεί προβλήματα στις μετακινήσεις. Είναι μία επιλογή, η οποία εξετάζεται. Προφανώς θα συζητηθεί και με τις διοικήσεις των Πανεπιστημίων και τις Πρυτανικές Αρχές. Η  Πολιτεία,  το Κράτος, έχει, χωρίς αμφιβολία, τη δυνατότητα να παράσχει αυτή την επιλογή στους φοιτητές, τις φοιτήτριες, στους καθηγητές, τις καθηγήτριες, στο προσωπικό των Πανεπιστημίων. Έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε. Αν θεωρηθεί ότι είναι ένας πρόσφορος τρόπος, προφανώς και θα γίνει. 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr