Πρύτανης ΑΕΙ: Πώς θα γίνονται τα μαθήματα και οι έλεγχοι για εμβολιασμένους και μη
Τους περιορισμούς υπό τους οποίους θα λειτουργήσει από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εξέτασε το πρυτανικό συμβούλιο του Ιδρύματος σε μία άτυπη συνεδρίαση που πραγματοποίησε. Τον πρύτανη και τους αντιπρυτάνεις απασχόλησε η εξειδίκευση και προσαρμογή των κατευθυντήριων μέτρων τα οποία ανακοίνωσε προχθές η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων και για τη λειτουργία των πανεπιστημίων. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας όσα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας (καθηγητές, φοιτητές, διοικητικό προσωπικό) δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν νοσήσει από covid-19 κατά το τελευταίο εξάμηνο θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο rapid test την εβδομάδα, τα οποία θα κοστίζουν δέκα ευρώ το καθένα και το αποτέλεσμά τους θα καταχωρίζεται στο gov.gr από το οποίο θα εκδίδεται και η σχετική βεβαίωση.
Εν αναμονή της έκδοσης της αναλυτικής απόφασης για τον τρόπο που θα επιστρέψουν οι φοιτητές στα Πανεπιστήμια. Για να ενημερωθείτε ΠΡΩΤΟΙ συντονιστείτε στην σελίδα Φοιτητικά Νέα - Newsroom.
Το ερώτημα βεβαίως είναι πώς ακριβώς θα εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα στην πράξη και κυρίως πώς και από ποιους θα γίνεται ο σχετικός έλεγχος. Αυτό ήταν που απασχόλησε πρωτίστως τα μέλη του πρυτανικού συμβουλίου. Μιλώντας στη "Voria" ο πρύτανης Νίκος Παπαϊωάννου παρέπεμψε για τις τελικές ρυθμίσεις στα μέσα Σεπτεμβρίου καθώς η νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινά την 1η Οκτωβρίου. “Είναι τρεις-τέσσερις οι ασφαλιστικές δικλείδες που για να εφαρμοστούν θα πρέπει να τις συζητήσουμε, τις έχω συζητήσει ήδη με το υπουργείο Παιδείας καθώς και με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, περιμένουμε να δούμε και κάποια θέματα νομικής φύσεως και θα καταλήξουμε στον τρόπο εφαρμογής των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί” εξήγησε ο κ. Παπαϊωάννου. Τόνισε, ωστόσο, πως “το μόνο σίγουρο είναι ότι κανένα μέλος ΔΕΠ ή διοικητικός υπάλληλος του πανεπιστημίου δεν θα κάνει τον αστυνομικό έξω από κάθε πόρτα ώστε να ελέγχει για τον καθένα το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή τις βεβαιώσεις ασθένειας ή αρνητικού τεστ”.
Ερωτηθείς εάν θα ήταν προτιμότερη η λύση του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε πως “όσα ανακοινώθηκαν από τον κ. Κικίλια είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Κι εγώ μιλούσα για υποχρεωτικότητα. Ωστόσο, αυτή δεν εκπορεύεται μέσα από νόμους, εκπορεύεται από τη συνείδηση του καθενός έτσι ώστε όλοι μαζί να κάνουμε το αναγκαίο τείχος για να επανέλθει η ακαδημαϊκή ζωή στη σωστή της βάση”.
Το δεύτερο ζήτημα το οποίο ξεκαθάρισε ο πρύτανης του ΑΠΘ είναι ότι όλα τα μαθήματα θα γίνονται μόνο με φυσική παρουσία. “Δεν πρόκειται να υπάρξει υβριδικό σύστημα διδασκαλίας, δηλαδή κάποιοι να παρακολουθούν το μάθημα με φυσική παρουσία και κάποιοι άλλοι μέσω διαδικτύου”. Γύρω από το θέμα αυτό υπάρχει πάντως, προβληματισμός, κυρίως όσον αφορά τα μαθήματα στα οποία υπάρχουν μεγάλα ακροατήρια με εκατοντάδες φοιτητές. Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Δημήτρη Κωβαίο μία λύση θα ήταν να σπάσουν τα ακροατήρια σε μικρότερα τμήματα. “Πρακτικά, όμως, αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν φτάνουν οι αίθουσες για να κάνουμε κάτι τέτοιο”, σημειώνει. Πάντως, πηγή του υπουργείου Παιδείας δεν αποκλείει να δοθεί κατεύθυνση, σε αυτές τις περιπτώσεις των πολύ μεγάλων ακροατηρίων, να υπάρχει η δυνατότητα εκ περιτροπής παρακολούθησης του μαθήματος με φυσική παρουσία, με ταυτόχρονη συμμετοχή των υπολοίπων φοιτητών μέσω διαδικτύου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα εργαστήρια καθώς και τα μαθήματα επιλογής όπου τα ακροατήρια είναι μικρά, θα γίνονται μόνο με φυσική παρουσία.
Στο ΑΠΘ θα λειτουργήσουν και δύο εμβολιαστικά κέντρα. Το ένα θα είναι στη Θέρμη, όπου βρίσκονται τα ΤΕΦΑΑ και η Σχολή Εικαστικών, και το δεύτερο θα είναι εντός του campus του πανεπιστημίου. Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου τα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των μελών ΔΕΠ, αλλά και του διοικητικού προσωπικού του ΑΠΘ είναι πολύ υψηλά. "Πιστεύω ότι μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες θα εμβολιαστούν και οι υπόλοιποι”, σημειώνει ο πρύτανης.
Βίντεο για την επιστροφή στο Πανεπιστήμιο δημιούργησαν φοιτητές