Ανοίγει ναυτιλιακό τμήμα σε Πανεπιστήμιο μόνο για ξένους φοιτητές εκτός Ε.Ε.

Τη λειτουργία Ναυτιλιακού τμήματος από τον Σεπτέμβριο μόνο για ξένους φοιτητές εκτός Ευρωπαικής Ενωσης με δίδακτρα ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αλήθεια» Χίου, παραχώρησε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος. 

Ο  κ. Λοβέρδος  δήλωσε: «Αποφασίσαμε για λόγους εσωστρέφειας και αυτό είναι κάτι που αφορά την Χίο να ιδρύσουμε ορισμένα τμήματα, όχι όπως αυτά με τα οποία εισάγονται στα Πανεπιστήμια οι φοιτητές μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά τμήματα που θα απευθύνονται σε αλλοδαπούς φοιτητές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και η διδασκαλία θα γίνεται με δίδακτρα.  Οι φοιτητές που θα έρθουν θα είναι η καλύτερη διαφήμιση για τον τόπο, για το νησί. Εμείς δεν κάναμε τμήματα τουρισμού για Έλληνες, εμείς κάναμε για αλλοδαπούς φοιτητές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης με δίδακτρα για να αυτοχρηματοδοτούνται τα Ιδρύματα. Τα τμήματα αυτά μπορούν να λειτουργήσουν από του χρόνου». 

«Το Σεπτέμβρη θα έχουν φοιτητές. Θα ενισχύσουμε περαιτέρω αυτά τα τμήματα και θα δώσουμε και άδεια για προσωπικό. Σε αυτό που έχουμε κάνει ανταποκρίθηκαν η Ρόδος, η Χίος, η Κρήτη και η Κομοτηνή. Στη Χίο ιδρύεται το ναυτιλιακό τμήματα, καθώς αυτός είναι ο μεγάλος τομέας του νησιού. Για τη ναυτιλία η Χίος είναι προνομιακός και ευλογημένος τόπος. Θα με θυμηθείτε. Εμείς κάναμε μία γενική πρόβλεψη ότι όλα τα Πανεπιστήμια μπορούν να ιδρύσουν ξενόγλωσσα επί πληρωμή τμήματα για αλλοδαπούς εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης φοιτητές, αλλά όταν πρόκειται για τη ναυτιλία, τον τουρισμό, και την αρχαία ελληνική γραμματεία προβλέψαμε συγκεκριμένα για τη Χίο, την Κρήτη, τη Ρόδο και το Δημοκρίτειο. Σε αυτά τα τμήματα δεν μπορούν να φοιτήσουν Έλληνες», τόνισε.


«Εμείς σεβόμαστε το Σύνταγμα και δεν θέλουμε και ούτε μπορούμε να παραβιάσουμε το άρθρο 16. Αυτό που γίνεται είναι πολύ σοβαρό και το οφείλετε και στους τοπικούς σας βουλευτές.  Θα το καταλάβετε μετά ότι αυτό το ξενόγλωσσο τμήμα θα ωφελήσει τη Χίο.  Αυτά τα τμήματα δεν επιβαρύνουν τον πολίτη. Δεν χρειάζονται νέοι φόροι ή δάνεια. Είναι η καλύτερη λύση. Εμείς ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας θα φύγουμε. Οι πολιτικοί έρχονται  και φεύγουν. Αυτό θα μείνει. Είμαστε σε μία ιστορική στιγμή. Το οφείλετε στους πολιτικούς της Χίου και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.  Φανταστείτε αυτούς τους φοιτητές που θα είναι στη Χίο τους λεγόμενους «νεκρούς» μήνες, που θα καταναλώνουν , αυτά τα τμήματα θα προσελκύουν νέους επιστήμονες από το εξωτερικό. Στην πρώτη χρονιά, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα μπορούν να έρθουν περίπου 70 φοιτητές και κάθε χρονιά θα προστίθενται επιπλέον», πρόσθεσε.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr