Απαγχονισμένος στο γραφείο του βρέθηκε ο καθηγητής του ΑΠΘ Ιωάννης Καζάζης - Εντοπίστηκε από συνάδελφό του

Απαγχονισμένος στο γραφείο του βρέθηκε ο καθηγητής του ΑΠΘ Ιωάννης Καζάζης - Εντοπίστηκε από συνάδελφό του

Νεκρός βρέθηκε χθες, Τρίτη, το πρωί o ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Ιωάννης Καζάζης, στο κτίριο της Αντιδημαρχείας Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Καλαμαριάς.

Ο 73χρονος εντοπίστηκε απαγχονισμένος από συνάδερφό του, ο οποίος και κάλεσε άμεσα την αστυνομία.


Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις φαίνεται πως έχει αποκλειστεί η εγκληματική ενέργεια, με την Αστυνομία να ερευνά τα αίτια του θανάτου του.

Θλίψη και οδύνη για την απώλεια εξέφρασαν η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο πρύτανης του Αριστοτελείου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

«Με μεγάλη θλίψη ενημερωθήκαμε για το θάνατο του Ι. Καζάζη, Προέδρου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Ομότιμου Καθηγητή Κλασικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Με εξαίρετες σπουδές και πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο, αφήνει σημαντική παρακαταθήκη στη σύγχρονη γλωσσική διδασκαλία. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του», ανέφερε σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η κ. Κεραμέως.

Για την «τεράστια παρακαταθήκη του Ιωάννη Καζάζη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και την ανεκτίμητη συμβολή του στην ενίσχυση των ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό έκανε λόγο ο κ. Παπαϊωάννου», εκφράζοντας συλλυπητήρια στους οικείους του.

«Με την εδραία επιστημονική συγκρότησή του, συνετέλεσε στη διάδοση και την εμβάθυνση των γλωσσικών σπουδών στη χώρα μας», αναφέρει ο Νίκος Φίλης σε ανακοίνωσή του και προσθέτει:

«Με πνεύμα σύγχρονο και δημοκρατικό, με αποτελεσματικότητα και γνώση των ιδιαίτερων αναγκών γλωσσικής παιδείας, ιδιαίτερα της νέας γενιάς, ο καθηγητής Καζάζης μαζί με τους συνεργάτες του στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, διαμόρφωσαν, μακριά από τους πειρασμούς του νεο-λογιωτατισμού, τις προϋποθέσεις για την ανοιχτή πρόσληψη της νεοελληνικής γλώσσας στην ιστορική της εξέλιξη, όπως μαρτυρεί και η έκδοση του πολύτιμου έργου του Αρχείου Κριαρά.

Είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ μαζί του όταν ήμουν στο υπουργείο Παιδείας, σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Αλλά και μετά, σε πρωτοβουλίες για τη διδασκαλία της νεοελληνικής στον Απόδημο Ελληνισμό, ιδιαίτερα με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ψηφιακής διδασκαλίας. Μπόρεσα έτσι να εκτιμήσω ακόμα περισσότερο το έργο και την προσωπικότητά του.

Στην οικογένεια και τους συνεργάτες του καθηγητή Καζάζη απευθύνω θερμά συλλυπητήρια».

Ο Ιωάννης Καζάζης

Ο Ιωάννης Καζάζης του Νικολάου (1947) σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), στο University of Illinois και στο Yale U. Fellow στο Centre for Hellenic Studies του Harvard και Visiting Professor στο University of Maryland. Από το 1979 έως 2014, Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ. Από το 1994 Αναπληρωτής Πρόεδρος και εν συνεχεία Πρόεδρος του «Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας», και Διευθυντής του Τμήματος Λεξικογραφίας. 2010-2014: Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επίτιμος Καθηγητής και Διδάκτωρ του «Κρατικού Πανεπιστημίου Κουμπάν» της Ρωσίας.

Συνέγραψε για τον Ηρόδοτο, τον Δημοσθένη, το Αρχαϊκό Έπος, το Επίγραμμα, και την Ιστορία των Ελληνικών Σπουδών από την Αναγέννηση ως σήμερα στη Δύση και στη Ρωσία. Ως διευθυντής της συντακτικής ομάδας εξέδωσε τους τόμους 15-21 του Λεξικού της Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας 1100-1669 («Λεξικού Κριαρά»), καθώς και τρίτομη Επιτομή του.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr