Την 1η θέση κατέκτησε ομάδα πτυχιούχων ΑΕΙ με την επιχειρηματική ιδέα "ECOCup"
Η πράσινη startup "ECOCup" κατέλαβε την πρώτη θέση στην τελική φάση του διαγωνισμού SUP Free Hackathon για μια Ελλάδα χωρίς πλαστικά μιας χρήσης.
Στη Χαλκιδική στις 12 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η τελική φάση του SUP Free Innovation Lab. Οι 5 ομάδες που διακρίθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο, μεταξύ των 34 διαγωνιζόμενων του SUP Free Hackathon, προχώρησαν, ωρίμασαν και παρουσίασαν την εξέλιξή τους στο πλαίσιο του 5μηνου εργαστηρίου υποβοήθησης.
Η ECOCup αναπτύσσει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας καταστήματα πώλησης καφέ (ροφημάτων) και καταναλωτές δικτυώνονται με σκοπό την μείωση των πλαστικών ποτηριών (και άλλων υλικών) μίας χρήσης.
Η ιδέα που βραβεύθηκε αφορά το ECOCup, μια εφαρμογή στο κινητό που δημιούργησαν οι Κατερίνα Κατσαούνη, Θανάσης Κουκούλης, Γιώργος Αντωνόπουλος και Ιωάννης Μπραντ Ιωαννίδης, τέσσερις νέοι άνθρωποι με σπουδές στο περιβάλλον, στην ψηφιακή καινοτομία, στη νεοφυή επιχειρηματικότητα και στη μηχανολογία. Αξιοποιώντας τις σπουδές τους και το υπόβαθρο στις περιβαλλοντικές επιστήμες τα μέλη της ομάδας αναπτύσσουν μια επιχειρηματική ιδέα οικονομικά βιώσιμη που στον πυρήνα της αποστολής της βρίσκεται η περιβαλλοντική προστασία με την μείωση κατανάλωσης πρώτων υλών και παραγωγής αποβλήτων.
Η ECOCup ξεκίνησε σαν μια πράσινη ιδέα του Θανάση Κουκούλη και της Κατερίνας Κατσαούνη, φοιτητών του μαθήματος "Επιχειρηματικότητα" του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Μετά την πρόκρισή τους, κατά την πρώτη φάση του διαγωνισμού SUP free hackathon, την ομάδα πλαισίωσαν και οι Γιώργος Αντωνόπουλος, Ναυπηγός Μηχανικός με μεταπτυχιακό στο Τμήμα Περιβάλλοντος και Γιάννης Ιωαννίδης Μπραντ, Πληροφορικός – προγραμματιστής.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πράσινο ανταποδοτικό σύστημα, ανάμεσα σε καταναλωτές και επιχειρήσεις παροχής ροφημάτων, που παρέχει οφέλη και για τις δύο πλευρές. Πώς λειτουργεί; Ο χρήστης, αφότου κατεβάσει το app στο κινητό του τηλέφωνο, εντοπίζει το πλησιέστερο σε αυτόν συνεργαζόμενο κατάστημα όπου χρησιμοποιεί το δικό του ποτήρι. Στη συνέχεια σκανάρει τον κωδικό QR της επιχείρησης, εξασφαλίζοντας έκπτωση ή δώρα κάθε φορά που χρησιμοποιεί το ECOCup. Μέσω της εφαρμογής, οι χρήστες έχουν πρόσβαση σε στατιστικά στοιχεία, όπως η ποσότητα νερού ή διοξειδίου του άνθρακα που εξοικονομείται, αλλά και ο αριθμός των δέντρων που έχουν διασωθεί. Τι κερδίζουν όμως οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, δεδομένου ότι ένας αυξανόμενος αριθμός παικτών του κλάδου της καφεστίασης –προτού εκδηλωθεί η πανδημία και απαγορευθεί η χρήση επαναχρησιμοποιούμενων ποτηριών– πρόσφερε, ήδη, εκπτώσεις σε όσους διέθεταν δικά τους ποτήρια;
Οπως εξηγούν οι δημιουργοί, η εφαρμογή συμβάλλει στη δημιουργία ενός δικτύου πιστών πελατών προς τους οποίους είναι δυνατόν να προωθηθούν αποκλειστικές προσφορές κι εκπτώσεις. Eπιτρέπει ακόμη στις επιχειρήσεις να υπολογίσουν τις ποσότητες πλαστικών και χάρτινων ποτηριών μιας χρήσης που εξοικονομούνται, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους.
Το προφίλ της ομάδας ECOCup:
- Θανάσης Κουκούλης: Πτυχιούχος Τμήματος Περιβάλλοντος, Μεταπτυχιακό στην Ψηφιακή Καινοτομία και τη Νεοφυή Επιχειρηματικότητα.
- Κατερίνα Κατσαούνη: Πτυχιούχος Τμήματος Περιβάλλοντος - Περιβαλλοντικός Εκπαιδευτής Διαχείριση Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, Σχεδιασμός UI
- Γιάννης Ιωαννίδης Μπραντ: Πτυχιούχος Τμήματος Πληροφορικής, Μεταπτυχιακό στις Interactive Hardware and Software Technologies
- Γεώργιος Αντωνόπουλος: Πτυχιούχος Τμήματος Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, Μεταπτυχιακό στις Περιβαλλοντικές Επιστήμες, Product Manager, Σχεδιασμός UI-UX και Ιστοσελίδας
Η διοργάνωση SUP free hackathon:
Η όλη διοργάνωση υποστηρίζεται από την Lidl Hellas, σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Α Κ Λασκαρίδη - A C Laskaridis Charitable Foundation και την εταιρία τεχνολογίας και καινοτομίας CrowdPolicy, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο τελικός πραγματοποιήθηκε στο Sani Resort στη Χαλκιδική.
Ένα Μεγάλο Μπράβο στα Παιδιά μας και Καλή Επιτυχία στα επόμενα βήματά τους!
Η επιχειρηματική ιδέα ECOCup (http://ecocup.io)