Γνωρίστε το Τμήμα Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Γνωρίστε το Τμήμα Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το σύγχρονο "εκκολαπτήριο" για επιτυχημένους επαγγελματίες, που κατέχει τόσο την υποδομή, όσο και το κατάλληλο ακαδημαϊκό προσωπικό, δε θα μπορούσε να λείπει το Τμήμα Επιστημών Ζωής και Υγείας. Το Τμήμα Επιστημών Ζωής και Υγείας πλαισιώνεται από 24 υπερσύγχρονα εργαστήρια, μεταξύ των οποίων και υπερσύγχρονα συστήματα προσομοιωτών ασθενών, ερευνητική μονάδα συνθετικών πεπτιδίων (πρώτη και μοναδική στην Κύπρο), καθώς και το μοναδικό ερευνητικό εργαστήριο ανάλυσης βάδισης στη χώρα


Ο Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Ζωής και Υγείας

Τα ηνία για την διαχείριση και εύρυθμη λειτουργία του Τμήματος Επιστημών Ζωής και Υγείας κρατά τα τελευταία 5 έτη, ο Πρόεδρος και καθηγητής του Τμήματος, Καθ. Κυριάκος Φελέκκης. Ο κύριος Φελέκκης έχει σπουδάσει "Βιολογία και Βιοτεχνολογία", ενώ συνέχισε την πορεία του κατακτώντας τον τίτλο του Διδάκτωρ, πραγματοποιώντας σπουδές στην "Παθολογία και την Εργαστηριακή Ιατρική", στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. Παραμένει, συνεχώς, ενεργός σε πολλαπλές κατευθύνσεις, έχοντας μια πληθώρα δράσεων. Μεταξύ αυτών είναι η θέση του ως Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων του Τμήματος, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου στην οποία διορίστηκε το 2015.  

Ως καθηγητής, είναι αφοσιωμένος στην έρευνα των microRNAs και των ρόλων τους στην παθογένεση των ασθενειών στον άνθρωπο, αλλά και στους τρόπους που αυτά συμβάλλουν στην γονιδιακή ρύθμιση. Με την πολύπλευρη γνώση του, ο κύριος Φελέκκης έχει προβεί σε ερευνητικές δημοσιεύσεις σε εθνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία, ενώ έχει καταφέρει να εγκαθιδρύσει συνεργασίες με δυναμικά Ερευνητικά Ινστιτούτα και φορείς, τόσο στην Κύπρο και την Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες στην Ευρώπη.

Τα Επιστημονικά Πεδία του Τμήματος

Το Τμήμα Επιστημών Ζωής και Υγείας, με ένα ευρύ φάσμα πεδίων εκπαίδευσης, στοχεύει στην βελτίωση των προτύπων και υπηρεσιών υγείας, τόσο στην Κύπρο όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, με τον κάθε ενδιαφερόμενο να πραγματοποιεί σπουδές:

• Στις Βιοϊατρικές Επιστήμες και τη Βιολογία του Ανθρώπου, όπου έχει την δυνατότητα να εντρυφήσει σε πεδία όπως η η βιοχημεία, η μοριακή και κυτταρική βιολογία, η γενετική αλλά και η σχέση λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος με την ανθρώπινη συμπεριφορά. Συγκεκριμένα, παρέχεται προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, που εξοπλίζει τους ενδιαφερόμενους ώστε να συνεχίσουν σπουδές στην Ιατρική, αλλά και δίνει την επιλογή για ειδίκευση στην Κυτταρική Βιολογία ή Ανθρώπινη Υγεία. Δεν θα μπορούσε να λείπει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, με ειδίκευση στην Ανοσολογία, που προετοιμάζει τους σπουδαστές ώστε να χρησιμοποιούν τα πλέον σύγχρονα όργανα βιοανάλυσης και ανοσοτεχνολογίας, καθώς και μεθόδους μοριακής βιολογίας, για την ανεύρεση δυσλειτουργιών στο ανοσοποιητικό σύστημα.

• Στη Διαιτολογία και Διατροφολογία, όπου ο σπουδαστής επικεντρώνεται στην ποιότητα ζωής και στην υγεία του ανθρώπου, καθώς και στο πώς η προσεγμένη διατροφή μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη ή ακόμη και την ίαση ασθενειών. Στο τμήμα συντελούνται προπτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές, με τους απόφοιτους να "απορροφούνται" στην αγορά εργασίας σε άμεσο χρόνο.

• Στην Επιστήμη του Αθλητισμού, που έχει επίκεντρο την σωματική δραστηριότητα, όπου οι φοιτητές αποκτούν εις βάθος γνώσεις για τις επιστημονικές αρχές της αθλητικής απόδοσης και φυσικής αγωγής, αλλά και της υγείας του ανθρώπου. Χαρακτηριστικό γνώρισμα για τις συγκεκριμένες σπουδές, είναι το σύγχρονο Εργαστήριο Ανθρώπινης Απόδοσης που λειτουργεί, και που υπερκαλύπτει οποιοδήποτε ανάλογο εγχείρημα σε Ελλάδα και Κύπρο. Το 95% των αποφοίτων εργοδοτούνται άμεσα.

• Στη Νοσηλευτική, όπου κύριο μέλημα είναι η φροντίδα των ασθενών, οι φοιτητές μαθαίνουν για όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες, που έχουν επιφέρει επαναστατικές αλλαγές στην εφαρμογή των αρχών της νοσηλευτικής, με εργαστήρια για ανάπτυξη κλινικών δεξιοτήτων και μαθήματα που παρέχονται από προσωπικό με πολυετή εμπειρία. Στην Νοσηλευτική προσφέρεται προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, αλλά και διδακτορικό πρόγραμμα σπουδών.

• Στην Φαρμακευτική. Βασισμένο στα ευρωπαϊκά πρότυπα, το πρόγραμμα σπουδών στην Φαρμακευτική πλαισιώνεται από το κατάλληλο ακαδημαϊκό προσωπικό και τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για φαρμακευτικές πρακτικές, ενώ η γνώση που παρέχεται στους φοιτητές συνεχώς εναρμονίζεται με τις απαιτήσεις της εποχής. Φαρμακοποιοί "9 αστέρων" είναι το δημιούργημα της κατεύθυνσης αυτής, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, μπορούν να απασχοληθούν σε φαρμακεία κοινότητας, νοσοκομεία, σε ρυθμιστικές αρχές και στη βιομηχανία. Το δε καινοτόμο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Drug Regulatory Affairs" προσφέρει εις βάθος κατανόηση της κανονιστικής διαδικασίας των φαρμάκων και της ορθής χρήσης τους.

«Πρόκειται για ένα διεθνές μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών σε ένα τομέα αιχμής και το πρώτο του είδους του που προσφέρεται με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στην Ευρώπη. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί και ετοιμαστεί από καταξιωμένους επιστήμονες ενεργούς στον τομέα του Regulatory Affairs στην Ευρώπη και οι οποίοι προέρχονται τόσο από τη Βιομηχανία όσο και την Ακαδημία» αναφέρει ο Δρ. Χρίστος Πέτρου, Αναπληρωτής Καθηγητής και Συντονιστής του Προγράμματος Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

• Στην Φυσικοθεραπεία και Αποκατάσταση, που στοχεύει στην καλυτέρευση του τρόπου ζωής των ανθρώπων, αναφορικά με τις μεθόδους φυσιοθεραπείας, και προετοιμάζει τους σπουδαστές ως ειδικούς Φυσιοθεραπευτές, ενώ προσφέρει τρία επίπεδα φοίτησης: προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό, συνοδευόμενα από κατάρτιση βασισμένη σε καίριες ειδικεύσεις.

Καινοτομία στην Επιστήμη

Το Τμήμα Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας έχει αναγνωριστεί μέσα από τις πρωτοποριακές δράσεις του, όπως οι παρακάτω:

Η διασύνδεση με την βιομηχανία και οι συνεργασίες με το εξωτερικό

Η δυναμική στρατηγική στην εδραίωση συνεργασιών είναι ακόμη ένας παράγοντας που συμβάλλει στην εξέλιξη και επιτυχία του Τμήματος Επιστημών Ζωής και Υγείας, αφού έχουν ήδη υπογραφθεί πρωτόκολλα συνεργασίας με Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα, Κυβερνητικούς φορείς, Εταιρείες start-up, καθώς και με τη Φαρμακευτική Βιομηχανία στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Ειδικά, η συμφωνία με το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής είναι μεγίστης σημασίας, αφού συνεπάγεται και ανταλλαγή προσωπικού, καθώς και η συμφωνία με το Ερευνητικό Ίδρυμα RiMed στην Ιταλία, με σκοπό την μεταφορά τεχνογνωσίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνεται στην στήριξη των νεοφυειών (start-up) εταιρειών, με πρόσφατο παράδειγμα την συμφωνία με την MedVenom, που έχει στόχο την απομόνωση, αξιολόγηση και αξιοποίηση των δηλητηρίων από ενδημικά είδη της Κυπριακής πανίδας και χλωρίδας, αλλά και την αξιολόγησή τους ως πιθανά θεραπευτικά μέσα.

Συνεργασίες που ξεκίνησαν κατά την διάρκεια του 2020

Το Τμήμα, με τον Καθ. Κυριάκο Φελέκκη στη θέση του Προέδρου, πέτυχε τις εξής πρόσφατες δράσεις και συνεργασίες:

 Συνεργασία με την φαρμακευτική Εταιρεία Medochemieπου θα συμβάλει κυρίως στην αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας για την ανάπτυξη νέων καινοτόμων φαρμακευτικών προϊόντων, θα ενδυναμώσει τις προσπάθειες που καταβάλλει η Medochemie για να εμβαθύνει στην έρευνα και την ανάπτυξη, με έμφαση στους τομείς της νανοτεχνολογίας και της εισαγωγής πράσινων χημικών τεχνικών. Παράλληλα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου θα αποκτήσουν πρόσβαση σε εφαρμοσμένα ερευνητικά πεδία κοινού ενδιαφέροντος.

• Συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (Ε.Ε.Σ), για την υλοποίηση ακαδημαϊκών, ερευνητικών, εκπαιδευτικών δράσεων και άλλων δράσεων κοινού ενδιαφέροντος, μέσω και της παροχής κατάλληλων δομών από μέρους του Ε.Ε.Σ. στους φοιτητές Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για την πραγματοποίηση σεμιναρίων πρώτων βοηθειών και την σχετική πιστοποίησή τους. Από την πλευρά του, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας προσφέρει μια πλήρη υποτροφία ανά ακαδημαϊκό έτος, σε εθελοντή Σαμαρείτη του Ε.Ε.Σ., για εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου.

• Συνεργασία με τον Όμιλο ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ, όπου ο στόχος είναι να αναδυθούν δυνατότητες σταδιοδρομίας αποφοίτων που Πανεπιστημίου Λευκωσίας, στις μονάδες του Ομίλου σε Κύπρο και Ελλάδα, με την πραγματοποίηση κοινών δράσεων σε λειτουργίες εργαστηρίου και με την διοργάνωση από κοινού εκπαιδευτικών σεμιναρίων, απευθυνόμενων σε επαγγελματίες υγείας, φοιτητές και κοινό, ώστε να ενισχυθεί η καινοτομία και οι εξειδικευμένες γνώσεις με σεμινάρια για εργαζόμενους του Ομίλου ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ, σε Κύπρο και Ελλάδα. Στον τομέα της Έρευνας, οι δύο οργανισμοί θα εστιάσουν στην εισαγωγή καινοτομίας - με εξειδικευμένες εφαρμογές στην λειτουργία των κλινικών εργαστηρίων, στη συνεργασία για την προώθηση τοπικών, ευρωπαϊκών και διεθνών ερευνητικών προτάσεων, στην κοινή πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υποδομής στο πλαίσιο ερευνητικών έργων - με αξιοποίηση πόρων σε επίπεδο υποδομών και στελεχιακού δυναμικού του Ομίλου ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ σε Κύπρο και Ελλάδα, αλλά και σε κοινές δημοσιεύσεις ερευνητικών εργασιών.

• Επέκταση συμφωνίας με τον Δικηγόρο, κύριο Ηλία Δημητρέλλο, Νομικό Σύμβουλο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, με σημαντική εμπειρία σε θέματα Φαρμακευτικής Νομοθεσίας και Νομοθεσίας Φαρμακείων, κατά την οποία θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις από τον κύριο Δημητρέλλο στο Πανεπιστήμιο σε ειδικά θέματα φαρμακευτικής νομοθεσίας και δεοντολογίας, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Καθώς, ένας από τους βασικούς στόχους του Προγράμματος Σπουδών Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας είναι οι φοιτητές του να έχουν εις βάθος γνώση της ισχύουσας φαρμακευτικής νομοθεσίας και να εφαρμόζουν τους κώδικες φαρμακευτικής ηθικής και δεοντολογίας, η συμβολή του κυρίου Δημητρέλλου θα είναι καθοριστική στην εκπαίδευση των φοιτητών, αφενός μεν σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία που ισχύει στην Ελλάδα, και αφετέρου σε ό,τι εμπίπτει στο ενωσιακό κεκτημένο σε ζητήματα σχετικά με φαρμακεία και φαρμακοποιούς.

Η κοινωνία στο επίκεντρο

Το Τμήμα μεριμνά τόσο για την διοργάνωση όσο και για τη συμμετοχή του σε εκστρατείες υγειονομικής περίθαλψης, σε εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης του κοινού, σε σεμινάρια και συνέδρια για την ανταλλαγή γνώσεων και ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Η περίοδος της πανδημίας εισήγαγε ένα απρόσμενο κάλεσμα, στο οποίο το Ακαδημαϊκό Προσωπικό του Τμήματος ανταποκρίθηκε άμεσα, παρέχοντας την εμπειρογνωμοσύνη του, ενώ μέσα από δημόσιες παρεμβάσεις, αρθρογραφία και δημοσιεύσεις, κατόρθωσε να συνεισφέρει στη σωστή και ορθολογική ενημέρωση για θέματα φαρμάκων, εμβολίων και διατροφής.

Συγκεκριμένα, το Τμήμα συγκέντρωσε πέρα των 120 παρεμβάσεων στον τύπο και 28 συμμετοχές σε ερευνητικές δράσεις, όσον αφορά τον COVID-19, οι οποίες μαρτυρούν την προσήλωση του Τμήματος στην υπηρεσία του ανθρώπου και της κοινωνίας. Το Τμήμα είναι επίσης ο εθνικός συντονιστής στην μεγαλύτερη παγκόσμια μελέτη για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην σωματική και ψυχική υγεία (COH-FIT).

Γίνε σήμερα μέλος της μεγαλύτερης πανεπιστημιακής κοινότητας στην Κύπρο 

Ενημερώσου έγκαιρα και ξεκίνα τις σπουδές σου δυναμικά στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας το ερχόμενο Ακαδημαϊκό Έτος 2021-2022. Το Πανεπιστήμιο δέχεται ήδη αιτήσεις για εγγραφές από υφιστάμενους, νεοεισερχόμενους και μετεγγραφόμενους φοιτητές/φοιτήτριες στο Χειμερινό ακαδημαϊκό εξάμηνο 2021, του οποίου τα μαθήματα αρχίζουν στις 27 Σεπτεμβρίου 2021.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Τμήμα Επιστημών Ζωής και Υγείας πατήστε εδώ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να επικοινωνούν με το Τμήμα Εισδοχής Φοιτητών τηλεφωνικά στο 8011002345, 210 6748293, +357 22841528 ή μέσω email στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρακολουθήστε σε μαγνητοσκόπηση την πρόσφατη διαδικτυακή ενημέρωση για το Τμήμα Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας:

https://www.facebook.com/UniversityofNicosia/videos/894496384464994/

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα. 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr