ΑΕΙ Προειδοποιούν: Με απώλεια εξαμήνου-εξαμήνων κινδυνεύουν οι φοιτητές

ΑΕΙ Προειδοποιούν: Με απώλεια εξαμήνου-εξαμήνων κινδυνεύουν οι φοιτητές

"Οι συνεχιζόμενες παρατάσεις της εξ αποστάσεως διδασκαλίας έχουν προκαλέσει σημαντικότατα προβλήματα σε πολλούς φοιτητές, οι οποίοι κινδυνεύουν να καθυστερήσουν σημαντικά την ολοκλήρωση των σπουδών τους, με την απώλεια εξαμήνου/ων".

Τα παραπάνω επισημαίνει η Σύγκλητος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου σε ανακοινωθέν, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ακαδημαϊκά Τμήματα, ενώ κρίνει απαραίτητο να ληφθεί από την Πολιτεία κάθε δυνατή μέριμνα για την άμεση επανέναρξη των εργαστηριακών μαθημάτων, των κλινικών ασκήσεων, των εποπτειών, της πρακτικής άσκησης, καθώς και των  διπλωματικών/μεταπτυχιακών εργασιών στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, με φυσική παρουσία των φοιτητών, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.


Αναλυτικά όσα αναφέρει το Εκπαιδευτικό Ίδρυμα:

Η Σύγκλητος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στη συνεδρίασή της στις 25/2/2021 συζήτησε για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ακαδημαϊκά Τμήματα λόγω της συνεχιζόμενης, για 3ο εξάμηνο, εξ αποστάσεως διδασκαλίας και διαπίστωσε τα εξής:

1. Είναι απολύτως απαραίτητο να ληφθεί κάθε δυνατή μέριμνα για την άμεση επανέναρξη των εργαστηριακών μαθημάτων, των κλινικών ασκήσεων, των εποπτειών, της πρακτικής άσκησης, καθώς και των  διπλωματικών/μεταπτυχιακών εργασιών στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, με φυσική παρουσία των φοιτητών, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. 

2. Οι συνεχιζόμενες παρατάσεις της εξ αποστάσεως διδασκαλίας έχουν προκαλέσει σημαντικότατα προβλήματα σε πολλούς φοιτητές, οι οποίοι κινδυνεύουν να καθυστερήσουν σημαντικά την ολοκλήρωση των σπουδών τους, με την απώλεια εξαμήνου/ων. Τονίζουμε ότι η αναστολή των παραπάνω εκπαιδευτικών διεργασιών με φυσική παρουσία έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα σε πολλά Τμήματα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και ιδιαίτερα στα Τμήματα της Σχολής Επιστημών Υγείας (Νοσηλευτικής, Κοινωνικής Εργασίας), της Σχολής Μηχανικών (ΗΜΜΥ, Μηχανολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρονικών Μηχανικών) και της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών (Γεωπονίας). 

3. Επιβάλλεται να ληφθούν έγκαιρα από την Πολιτεία όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η νέα ακαδημαϊκή χρονιά να βρει τους φοιτητές, μετά από τρία εξάμηνα απουσίας, στις αίθουσες διδασκαλίας και στα αμφιθέατρα των Πανεπιστημίων.

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Κίνδυνος να χαθεί η ακαδημαϊκή χρονιά 

1. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στην υπ. αριθμ. 1102/2-3-2021 Συνεδρία της, επισημαίνει τη δυσκολία λειτουργίας του Ιδρύματος λόγω των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η χρόνια υποχρηματοδότηση, καθώς και τον κίνδυνο να χαθεί η ακαδημαϊκή χρονιά λόγω της μη πραγματοποίησης των εργαστηριακών μαθημάτων, λόγω πανδημίας.

Για τους παραπάνω λόγους, το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα κρίνει αναγκαία την έναρξη της διενέργειας κλινικών, εργαστηριακών μαθημάτων και πρακτικών ασκήσεων, τόσο των προπτυχιακών όσο και των μεταπτυχιακών σπουδών, όπου απαιτείται η φυσική παρουσία των φοιτητών. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει, ήδη, παρατείνει με αποφάσεις της Συγκλήτου το ακαδημαϊκό έτος μέχρι 31-8-2021. Βασική προϋπόθεση για να γίνει αυτό εφικτό είναι να ληφθούν από τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε το τρέχον και επόμενο ακαδημαϊκό έτος να διεξαχθούν με την παρουσία των φοιτητών.

Προς τούτο, η Σύγκλητος προτείνει να προχωρήσει άμεσα ο εμβολιασμός όλου του προσωπικού που εμπλέκεται σε εργαστηριακά και κλινικά μαθήματα, καθώς και να πραγματοποιούνται συνεχείς έλεγχοι (rapid test) όλων των εμπλεκομένων στην εκπαίδευση. Επίσης, ζητείται η οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος για να αντιμετωπιστούν οι λειτουργικές ανάγκες του.

Τέλος, η Σύγκλητος καλεί το Υπουργείο Παιδείας να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της ακαδημαϊκής λειτουργίας του Ιδρύματος με την Διοίκηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να συνδράμει με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος σε αυτή την κατεύθυνση.

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο: Επιστροφή των φοιτητών στα αμφιθέατρα

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών "ζητά από το Υπουργείο Παιδείας την άμεση θέσπιση όλων εκείνων των μέτρων τα οποία θα επιτρέψουν την έναρξη της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, ιδιαίτερα στο σκέλος των εργαστηριακών ασκήσεων και την επιστροφή των φοιτητών και των διδασκόντων στον φυσικό τους χώρο".

Αυτό αναφέρει η απόφαση της κοινής συνεδρίασης των Πρυτανικών Αρχών και των ΔΣ των Συλλόγων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΕΚΠΑ: Το Υπουργείο Παιδείας να λάβει επειγόντως πρόνοια για τους φοιτητές

Η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ, κατά την τελευταία της συνεδρίαση, συζήτησε σχετικά με την πορεία των εξετάσεων του χειμερινού εξαμήνου και την εκπαιδευτική διαδικασία του εαρινού εξαμήνου, η οποία αρχίζει με το πέρας των εξετάσεων.

Η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ καλεί το Υπουργείο Παιδείας να επιληφθεί των παρακάτω θεμάτων και δηλώνει ότι η Διοίκηση του ΕΚΠΑ είναι στη διάθεσή του για την παροχή οιασδήποτε σχετικής συνδρομής.

1. Με δεδομένο ότι, εξαιτίας των μέτρων για την παρεμπόδιση εξάπλωσης της πανδημίας, η εκπαιδευτική διαδικασία θα συνεχιστεί αναγκαστικά με τις εξ αποστάσεως μεθόδους και κατά το Εαρινό Εξάμηνο, θα πρέπει να ληφθεί επειγόντως πρόνοια, ώστε κατά το επόμενο διάστημα και μέχρι τη λήξη του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους να πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες κλινικές ασκήσεις, πρακτικές ασκήσεις, και εργαστήρια των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών στα οποία απαιτείται η φυσική παρουσία των φοιτητών, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με την εκπαίδευσή τους και να μην τεθεί θέμα απώλειας του εξαμήνου. Η μέχρι τώρα αναστολή της διενέργειας των εν λόγω εκπαιδευτικών διαδικασιών έχει δημιουργήσει προβλήματα σε τμήματα πολλών Σχολών του ιδρύματός μας και ιδιαίτερα, βέβαια, σε Τμήματα της Σχολής Επιστημών Υγείας (π.χ. Ιατρική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική, Νοσηλευτική), της Σχολής Θετικών Επιστημών (π.χ. Τμήματα Βιολογίας, Χημείας, Γεωλογίας, Φυσικής, Πληροφορικής, Αεροδιαστημικής Τεχνολογίας, κλπ), της Φιλοσοφικής Σχολής (π.χ. Τμήμα Ψυχολογίας, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών) και της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

2. Για τους προαναφερθέντες λόγους κρίνεται αναγκαία, επίσης, η άμεση έναρξη της διενέργειας των κλινικών, πρακτικών και εργαστηριακών ασκήσεων και των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών, καθώς και κάθε άλλης εκπαιδευτικής διαδικασίας των εν λόγω προγραμμάτων σπουδών που απαιτεί φυσική παρουσία των φοιτητών (π.χ. εκπόνηση ορισμένων διπλωματικών).

3. Στο τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους θα έχουν συμπληρωθεί τρία εξάμηνα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Είναι ήδη μεγάλος ο αριθμός τους στο σύνολο των οκτώ εξαμήνων που διαρκούν στα περισσότερα τμήματα οι προπτυχιακές σπουδές. Είναι ανάγκη επιτακτική να ληφθούν από τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε το επόμενο ακαδημαϊκό έτος να αρχίσει κανονικά με την παρουσία των φοιτητών στα Τμήματά τους.

Κλειστά Πανεπιστήμια-Σχολές: Το ΦΕΚ για το Εαρινό Εξάμηνο (2020-2021) – ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr