Προχωρούν οι συνεργασίες μεταξύ Ελληνικών και Αμερικανικών Πανεπιστημίων

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Προχωρούν οι συνεργασίες μεταξύ Ελληνικών και Αμερικανικών Πανεπιστημίων

Τηλεδιάσκεψη με στόχο την ενημέρωση των διοργανωτών και των συμμετεχόντων μερών σχετικά με την εξέλιξη των συνεργειών μεταξύ Ελληνικών και Αμερικανικών Πανεπιστημίων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος συνεργασίας που εγκαινίασε το Δεκέμβριο του 2019 το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, από κοινού με το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης (Institute of International Education – IIE).

Στην ενημερωτική τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Άγγελος Συρίγος, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Απόστολος Δημητρόπουλος καθώς και, από αμερικανικής πλευράς, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Εκπαίδευσης των ΗΠΑ Allan Goodman και εκπρόσωποι της ανώτατης εκπαιδευτικής κοινότητας των δύο χωρών.

Στόχος του προγράμματος IAPP (International Academic Partnership Program) Greece είναι η διευκόλυνση της προσέγγισης Πανεπιστημίων των δύο χωρών, ώστε να δρομολογηθούν μακροπρόθεσμες συνέργειες, όπως η εκπόνηση κοινών και διπλών προγραμμάτων σπουδών, η συμμετοχή φοιτητών από χώρες του εξωτερικού σε ξενόγλωσσα και θερινά προγράμματα στη χώρα μας, οι ανταλλαγές φοιτητών, ακαδημαϊκών, ερευνητών και τεχνογνωσίας, καθώς και άλλες μορφές συνεργασίας που τα ίδια τα Ιδρύματα θα αποφασίσουν.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν όλα τα Ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας και 29 κορυφαία πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, μεταξύ των οποίων μέλη της Ivy League, όπως Harvard, Princeton, Columbia, και άλλα όπως Johns Hopkins, New York University, UC Berkeley, Tufts.

Στην τηλεδιάσκεψη παρουσιάστηκαν συνεργασίες που υλοποιούνται, δρομολογούνται ή είναι υπό συζήτηση, μεταξύ των οποίων, ενδεικτικά οι εξής:

Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας και New York University – συνεργασία για επισκέψεις καθηγητών του NYU σε διαδικτυακά μαθήματα του ΔΙΠΑΕ, εκπόνηση κοινού σεμιναρίου εντός της άνοιξης 2021 και δρομολόγηση Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο ιδρυμάτων.

- Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Indiana University – συνεργασία προπτυχιακών φοιτητών των δύο ιδρυμάτων, οι οποίοι σε ομάδες θα μελετήσουν μια ελληνική νεοφυή επιχείρηση και θα προτείνουν καινοτόμες λύσεις σε συγκεκριμένες προκλήσεις και διλήμματα στρατηγικής που την απασχολούν.

- Ιόνιο Πανεπιστήμιο και University of Texas Health Science Center at Houston Neurocognitive Disorders Center, McGovern Medical School – συνεργασία που στοχεύει στον εκσυγχρονισμό της εξατομικευμένης ιατρικής στην Ελλάδα μέσω της δημιουργίας πλατφόρμας νοητικής υγείας, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία της νοητικής υγείας σε άτομα υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση άνοιας.

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και Stockton University – συνεργασία για συμμετοχή φοιτητών του Πανεπιστημίου Stockton που ανήκουν σε μειονοτικές ομάδες σε προγράμματα αγγλικής φιλολογίας, με την προοπτική επέκτασης της συνεργασίας και σε υβριδικά προγράμματα του ΑΠΘ και του Stockton που συνδυάζουν διαδικτυακή μάθηση με δια ζώσης συμμετοχή σε μαθήματα του ΑΠΘ.

- Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Michigan State University – ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο του διπλού διδακτορικού πτυχίου στη Μηχανική καθώς και ο σχεδιασμός διμερούς συνεργασίας σε προπτυχιακό επίπεδο.

Η Υπουργός Νίκη Κεραμέως δήλωσε σχετικά:

«Τα Πανεπιστήμιά μας έχουν πολλά να αποκομίσουν αλλά και να προσφέρουν στην παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα μέσα από συνεργασίες με ξένα Πανεπιστήμια. Η εξωστρέφεια των Πανεπιστημίων μας αποτελεί προτεραιότητα για εμάς και σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε ήδη θεσπίσει εργαλεία για την απελευθέρωσή τους από θεσμικές αγκυλώσεις και την ενίσχυση της δυνατότητάς τους για διεθνείς συνέργειες. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που το Διεθνές Ακαδημαϊκό Πρόγραμμα Συνεργασίας με Πανεπιστήμια των ΗΠΑ έχει ήδη αρχίσει να αποφέρει καρπούς, παρά τις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας, δίνοντας την ευκαιρία στα μέλη της ακαδημαϊκής μας κοινότητας να συμπράξουν με μερικά από τα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου, ανταλλάσσοντας τεχνογνωσία και βέλτιστες πρακτικές. Ανοίγοντας τους ορίζοντες των Πανεπιστημίων μας, εξασφαλίζουμε στη χώρα μας τη θέση που της αξίζει στο διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.