Υπερψηφίστηκε το Νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια!

Υπερψηφίστηκε το Νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια!

Υπερψηφίστηκε από 166 βουλευτές  το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια. Όπως αναμενόταν το νομοσχέδιο με τίτλο «Εισαγωγή την τριτοβάθμια εκπαίδευση, Προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, Αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» ψηφίστηκε από Νέα Δημοκρατία και Ελληνική Λύση. 

Καταψήφισαν το νομοσχέδιο 132 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25.


Ακολούθησε τα Φοιτητικά Νέα και στο Viber! Πατήστε εδώ για να μπείτε στην ομάδα μας!

Είχε προηγηθεί σφοδρή αντιπαράθεση κορυφής, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να διασταυρώνει τα ξίφη του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Απαντώντας στην κριτική ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου τονίζοντας πως στα ΑΕΙ δεν μπαίνει η Αστυνομία αλλά η Δημοκρατία.

Στο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχουν ρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα δεκαετιών, άλλες που υπηρετούν ζητούμενα του παρόντος και άλλες που ανοίγουν ορίζοντες στο μέλλον, τόνισε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρωτολογία του στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το σχέδιο νόμου καθιερώνει σύγχρονο τρόπο για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και την επιλογή των σπουδών και αναβαθμίζει την ανώτατη εκπαίδευση, ενώ επισήμανε πως πρόκειται για μεταρρυθμίσεις σε τέσσερις σαφείς κατευθύνσεις.

Στον αντίποδα ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για υποκρισία και πως αντί για προσλήψεις καθηγητών κάνει προσλήψεις αστυνομικών.

Τα «Φοιτητικά Νέα» σας παρουσιάζουν ΕΔΩ το τελικό νομοσχέδιο όπως ψηφίστηκε στη Βουλή.

Η Υπουργός Παιδείας για την ψήφιση του Ν/Σ

«Ολοκληρώθηκε η ψήφιση του νομοσχεδίου για την εισαγωγή, φοίτηση και ασφάλεια των Πανεπιστημίων μας. Ένα νομοσχέδιο που συζητήθηκε εκτενώς, σε μία πλούσια κοινοβουλευτική διαδικασία. Ένα νομοσχέδιο κοινής λογικής, ένα νομοσχέδιο για τα αυτονόητα πλην όμως τόσο απαραίτητα για το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο. Ας ασχοληθούμε τώρα όλοι μαζί με τις σύγχρονες προκλήσεις Πανεπιστημίων. Με το Πανεπιστήμιο που δικαιωματικά διεκδικούν οι νέοι μας, οι καθηγητές μας, το διοικητικό προσωπικό. Το Πανεπιστήμιο για το οποίο είμαστε υπερήφανοι ως Έλληνες».

Ο Πρωθυπουργός για το Νομοσχέδιο

Το παρόν νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, ρυθμίζει την ελεγχόμενη είσοδο στα Πανεπιστήμια, μία ρύθμιση που ισχύει διεθνώς. Θα μπορεί να εισέρχεται όποιος και όποτε έχει λόγο να βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο και θα προστατεύονται όλοι από αυτό τον έλεγχο.

«Το νομοσχέδιο απαντά με τόλμη στο πρόβλημα της ασφάλειας, καθιερώνει σύγχρονο τρόπο για την επιλογή των σπουδών και αναβαθμίζει την τριτοβάθμια εκπαίδευση» δήλωσε αρχικά από το βήμα της Βουλής ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι μεταρρυθμίσεις κινούνται σε τέσσερις κατευθύνσεις:

  • Διασφαλίζουν την στοιχειώδη ικανότητα των υποψηφίων να ξεκινήσουν τις σπουδές τους, μέσω της ελάχιστης βάσης
  • Οδηγούν τον ενδιαφερόμενο να φοιτήσει εκεί που επιθυμεί πραγματικά
  • Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θέτουν χρονικό όριο στις σπουδές, προβλέποντας ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους φοιτητές και σε όσους έχουν προβλήματα υγείας
  • Στέκονται με ωριμότητα και θάρρος απέναντι στην ανομία που πολιορκεί τα πανεπιστήμια».

Δύο μείζονες μεταρρυθμίσεις

Το νέο νομοσχέδιο έχει να κάνει, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, με δύο ανάγκες της παιδείας και δύο ώριμα αιτήματα ολόκληρης της κοινωνίας:

  • Η πρώτη δέσμη αφορά στην εισαγωγή και στη φοίτηση
  • Η δεύτερη τολμά να ασχοληθεί με την πραγματική προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως στο εξής ευθύνη για ασφαλή και ανοιχτή ζωή θα έχει η μονάδα ασφάλειας υπό τον πρύτανη.

Η μονάδα ασφάλειας θα εποπτεύει τη φύλαξη και θα πλαισιώνεται από ένα ειδικό σώμα της ΕΛ.ΑΣ. χωρίς όπλα με ειδική εκπαίδευση.

«Γιατί αν και τώρα η ΕΛΑΣ μπορεί να επεμβαίνει, η δράση μέσα στα πανεπιστήμια παραμένει ευαίσθητη. Αυτό το σώμα θα συνεργάζεται με τον πρύτανη και ένα ειδικό συμβουλευτικό σώμα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Στηρίζω τα μέτρα αυτά. Σε καμία περίπτωση δεν τα θεωρώ πανάκεια. Είναι όμως ένα σημαντικό βήμα προς τα μπροστά» πρόσθεσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr