Πρωθυπουργός: Ελεγχόμενη είσοδος στα Πανεπιστήμια

Πρωθυπουργός: Ελεγχόμενη είσοδος στα Πανεπιστήμια

Το παρόν νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, ρυθμίζει την ελεγχόμενη είσοδο στα Πανεπιστήμια, μία ρύθμιση που ισχύει διεθνώς. Θα μπορεί να εισέρχεται όποιος και όποτε έχει λόγο να βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο και θα προστατεύονται όλοι από αυτό τον έλεγχο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.


«Το νομοσχέδιο απαντά με τόλμη στο πρόβλημα της ασφάλειας, καθιερώνει σύγχρονο τρόπο για την επιλογή των σπουδών και αναβαθμίζει την τριτοβάθμια εκπαίδευση» δήλωσε αρχικά από το βήμα της Βουλής ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι μεταρρυθμίσεις κινούνται σε τέσσερις κατευθύνσεις:

  • Διασφαλίζουν την στοιχειώδη ικανότητα των υποψηφίων να ξεκινήσουν τις σπουδές τους, μέσω της ελάχιστης βάσης
  • Οδηγούν τον ενδιαφερόμενο να φοιτήσει εκεί που επιθυμεί πραγματικά
  • Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θέτουν χρονικό όριο στις σπουδές, προβλέποντας ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους φοιτητές και σε όσους έχουν προβλήματα υγείας
  • Στέκονται με ωριμότητα και θάρρος απέναντι στην ανομία που πολιορκεί τα πανεπιστήμια».

Δύο μείζονες μεταρρυθμίσεις

Το νέο νομοσχέδιο έχει να κάνει, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, με δύο ανάγκες της παιδείας και δύο ώριμα αιτήματα ολόκληρης της κοινωνίας:

  • Η πρώτη δέσμη αφορά στην εισαγωγή και στη φοίτηση
  • Η δεύτερη τολμά να ασχοληθεί με την πραγματική προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως στο εξής ευθύνη για ασφαλή και ανοιχτή ζωή θα έχει η μονάδα ασφάλειας υπό τον πρύτανη.

Η μονάδα ασφάλειας θα εποπτεύει τη φύλαξη και θα πλαισιώνεται από ένα ειδικό σώμα της ΕΛ.ΑΣ. χωρίς όπλα με ειδική εκπαίδευση.

«Γιατί αν και τώρα η ΕΛΑΣ μπορεί να επεμβαίνει, η δράση μέσα στα πανεπιστήμια παραμένει ευαίσθητη. Αυτό το σώμα θα συνεργάζεται με τον πρύτανη και ένα ειδικό συμβουλευτικό σώμα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Στηρίζω τα μέτρα αυτά. Σε καμία περίπτωση δεν τα θεωρώ πανάκεια. Είναι όμως ένα σημαντικό βήμα προς τα μπροστά» πρόσθεσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

Παρακολουθήστε live:

Posted by Niki Kerameus on Thursday, February 11, 2021

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr