Η ΝΔ προτείνει βρετανικό μοντέλο φύλαξης στα Πανεπιστήμια: Με security, κάμερες και 24ωρο κέντρο ελέγχου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στον «Ελληνικό Κόσμο», η εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας με θέμα «Ενα δημιουργικό σοκ στα Πανεπιστήμια, 4 άξονες για μια ανταγωνιστική δημόσια ανώτατη εκπαίδευση».

Ομιλητές ήταν  ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Νέων Νέας Δημοκρατίας κ. Σάκης Ιωαννίδης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Αχιλλέας Ζαπράνης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών

Επιχειρήσεων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, ο Phd Cross Border Higher Education and Quality Management κ. Ευάγγελος Τσιλιγκίρης και ο Πρόεδρος  και CEO της Hellenic Seaplanes κ. Νικόλας Χαραλάμπους. 


Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε συνέντευξη του υπεύθυνου ασφαλείας του University of Bradford. 

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Κωνσταντίνος Ζούλας.

Το κεντρικό πολιτικό μήνυμα της εκδήλωσης ανέπτυξε ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος που υπογράμμισε την ανάγκη σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις και όλους τους εμπλεκόμενους στη λειτουργία των Πανεπιστημίων να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, σε κλίμα συναίνεσης, για ένα μακρόπνοο σχέδιο που να αφορά στη σύνδεση των Πανεπιστημίων με την Αγορά Εργασίας, την Ασφάλεια, την  Εξωστρέφεια και την Έρευνα.

Ανάμεσα στ’ άλλα ο κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος ανέφερε: 

«Η συζήτηση για τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα συνήθως γίνεται επετειακά. Κάθε φορά που συμβαίνει κάτι δυσάρεστο. Ποτέ τα τελευταία χρόνια δεν έγινε συντεταγμένα από την Πολιτεία. Ποτέ με τρόπο που να ευνοεί τις συναινέσεις και να οδηγεί σε αποτέλεσμα. Η ατολμία όμως του παρελθόντος είναι ανάγκη να μετατραπεί σήμερα σε αποφασιστικότητα. Είναι αναγκαίο να συγκληθεί υπό τον Υπουργό Παιδείας, το Εθνικό Συμβούλιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση με ευθύνη να καταρτίσει ένα συγκεκριμένο, ρεαλιστικό σχέδιο για την αναβάθμιση των ελληνικών Πανεπιστήμιων. Κλειδί για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η αυτοδέσμευση των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων στις βασικές του αρχές. Οφείλει κάθε πλευρά να δεσμευθεί πως θα εφαρμόσει -και θα συμπράξει για να εφαρμοστούν - όσα συμφωνηθούν, ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά. Είναι αναγκαίο σήμερα να συμφωνήσουμε στα βασικά, ώστε να οικοδομηθεί σε πρώτη φάση εμπιστοσύνη και στη συνέχεια να προχωρήσουμε σε ακόμα τολμηρότερα και απόλυτα συγκεκριμένα βήματα. Είναι μοναδική ευκαιρία να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι ακαδημαϊκοί, φοιτητές, επιχειρηματίες, πολιτικά κόμματα και να υιοθετήσουν από κοινού μία δέσμη συγκεκριμένων προτάσεων για την επόμενη δεκαετία. Οι άξονες Σύνδεση με την αγορά εργασίας, Ασφάλεια, Εξωστρέφεια, Έρευνα που σήμερα αναφέρουμε είναι το πρώτο στάδιο. 

Ο υπεύθυνος ασφαλείας του University of Bradford κ. Paul Young, από την πλευρά του ανέφερε: «Το καθεστώς φύλαξης των Πανεπιστημίων της Μεγάλης Βρετανίας καθορίζεται εξ' ολοκλήρου από τα ίδια τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Έχουμε 37 άτομα προσωπικό ασφαλείας στο Πανεπιστήμιο του Bradford και όλοι φορούν ειδικές στολές, ενσωματωμένες κάμερες σώματος που καταγράφουν ήχο και εικόνα.. Επίσης έχουμε 24ωρο κέντρο ελέγχου με το οποίο μπορούν να επικοινωνεί το προσωπικό, οι φοιτητές και οι επισκέπτες. Έχουμε καλή συνεργασία με την τοπική Αστυνομία, την αστυνομία της γειτονιάς. Έχουμε δύο καθημερινές επισκέψεις της Αστυνομίας στο Τμήμα Ασφαλείας του Πανεπιστημίου. Όλα τα μέλη του προσωπικού ασφαλείας έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν σύλληψη, να προχωρήσουν σε κράτηση οποιουδήποτε ατόμου που προκάλεσε ή φέρεται ύποπτο να προκαλέσει ζημιές ή να ασκήσει βία σε άλλα άτομα. Έχουμε ένα σύστημα το οποίο περιλαμβάνει 350 κάμερες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Έχουμε επίσης ένα ψηφιακό κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, που επιτρέπει στην ομάδα ασφαλείας να παρακολουθεί αυτόματα μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο οποιοδήποτε άτομο. Όλο το προσωπικό και οι φοιτητές πρέπει να φέρουν την ταυτότητά τους. Όλα τα κτίρια έχουν ελεγχόμενη πρόσβαση. Νομίζω ότι τα Πανεπιστήμια δίχως Γραφείο Ασφάλειας και δίχως εσωτερική Ομάδα Ασφάλειας θα δυσκολεύονταν να εφαρμόσουν οποιοδήποτε κανονισμό ή πολιτική που επιθυμούσαν».

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Αχιλλέας Ζαπράνης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το Πανεπιστήμιο βρίσκεται στην καρδιά των προβλημάτων και των λύσεων για την Ελλάδα σήμερα. Για να γίνει φορέας αλλαγής οφείλουμε να αλλάξουμε τον τρόπο που το αντιλαμβανόμαστε και τον τρόπο που λειτουργεί. Οι νοοτροπίες αλλάζουν δύσκολα. Μπορούμε όμως να αλλάξουμε τους κανόνες που αλλάζουν συμπεριφορές».

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr