Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Έρχονται 2.000 «αστυνομικοί» για 26 Πανεπιστήμια

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Έρχονται 2.000 «αστυνομικοί» για 26 Πανεπιστήμια

Περισσότεροι από 2.000 «αστυνομικοί πανεπιστημίων» χρειάζονται για την ίδρυση του νέου σώματος ασφαλείας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Στο προσχέδιο προστασίας των συνολικά 26 Πανεπιστημίων αναφέρεται πως απαιτείται να προσληφθεί ένας αριθμός ατόμων που είναι μεταξύ 2.000 -2.200, εκ των οποίων 800- 1.000 άτομα για τα οκτώ πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αττικής.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο ο συγκεκριμένος αριθμός προσλήψεων αυτό τα χρονικό διάστημα κρίνεται απαγορευτικός όταν μάλιστα υπάρχει η αναγκαιότητα ενίσχυσης του συστήματος υγείας με προσωπικό, κάτι που μεταθέτει τη δημιουργία του νέου σώματος στο προσεχές μέλλον, όταν κριθούν πρόσφορες οι συνθήκες.


Δεν αποκλείεται ωστόσο, όπως αναφέρει η εφημερίδα, η "μερική" δημιουργία του σε κάποια πανεπιστημιακά ιδρύματα όπου παρατηρούνται αυξημένες παραβατικές συμπεριφορές, κάτι που θα αποφασιστεί στις αρχές του 2021. Κατά μέσο όρο όπως έχει υπολογιστεί, το κάθε πανεπιστήμιο χρειάζεται περίπου 80 άτομα, που θα απαρτίζουν το νέο Σώμα.

Υπάρχουν όμως και ειδικές περιπτώσεις, όπως στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου όπου προβλέπεται η παρουσία 100-150 ατόμων του συγκεκριμένου σώματος ασφαλείας του ιδρύματος, περίπου 60-70 στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και αντίστοιχος αριθμός ή κυμαινόμενος σε κάποια άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τις προσλήψεις όταν αυτές αποφασιστούν, θα κάνει η Ελληνική Αστυνομία, η οποία θα αναλάβει και την εκπαίδευσή τους. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο" επισημαίνουν πως τα στελέχη του νέου σώματος θα μπορούν να παρεμβαίνουν αυτεπάγγελτα, να έχουν προανακριτικά καθήκοντα και να μπορούν να συντάσσουν δικογραφίες.

Το νέο σώμα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, θα είναι άοπλο και θα λειτουργεί στα πρότυπα αντίστοιχων σωμάτων σε μεγάλα Πανεπιστήμια της Γαλλίας και της Αγγλίας. Το προσωπικό του θα φορά στολές που δεν θα παραπέμπουν σε αυτές της ΕΛ.ΑΣ. αλλά πολύ περισσότερο σε αυτές του προσωπικού ιδιωτικών σεκιούριτι. Τα τμήματα του νέου σώματος θα έχουν έδρα εσωτερικά των ΑΕΙ και των ΤΕΙ της χώρας, όταν το προσωπικό τους λάβει την ειδική εκπαίδευση για τον τρόπο χειρισμού εγκληματικών - παραβατικών συμπεριφορών εντός των Πανεπιστημίων, Όταν εντοπίζεται περιστατικό εγκληματικής συμπεριφοράς θα υπάρχει άμεση επικοινωνία με τις πρυτανικές αρχές και όταν απαιτείται θα ζητείται η συνδρομή της Αστυνομίας.

«Όχι» από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων

Η σύνοδος των πρυτάνεων απέρριψε τη δημιουργία σωμάτων με οποιαδήποτε σχέση άμεση ή έμμεση με την Ελληνική Αστυνομία, όπως και την επιβολή ελέγχου πρόσβασης (π.χ. είσοδος με χρήση καρτών) παρά μόνο σε ευαίσθητες υποδομές, όπως συγκεκριμένα εργαστήρια, με την αιτιολόγηση ότι τα Πανεπιστήμια είναι ανοιχτές κοινότητες.

Παράλληλα απορρίφθηκε και η πρόταση να ληφθούν επιπλέον θεσμικά μέτρα, καθώς το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τα ΑΕΙ κρίνεται αρκετό για την αντιμετώπιση φαινομένων παραβατικότητας.

Η έκτακτη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των πρυτανικών αρχών μετά τις προχθεσινές προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη κράτησε πάνω από 4 ώρες και οδήγησε σ’ ένα αδιαμφισβήτητα «συναινετικό κείμενο», όπως επισήμαιναν εμφατικά οι πρυτάνεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», υπήρξαν ορισμένες μειοψηφικές προτάσεις για πιο σκληρά πρωτόκολλα φύλαξης και φρούρησης, αλλά ύστερα από ουσιαστική διαβούλευση υπήρξε συναίνεση στην ουσία των αναγκών και των προτεραιοτήτων των Πανεπιστημίων.

Αυτό που χρειάζονται λοιπόν τα Πανεπιστήμια είναι: όχι αστυνόμευση, αλλά «η φύλαξη που τους λείπει», όχι ασφυκτικό έλεγχο και κυκλώματα παρακολούθησης, αλλά έλεγχο εισόδου σε ευαίσθητες υποδομές που τα ίδια τα Ιδρύματα θα προσδιορίσουν. Επιπλέον δεν εντοπίζεται καμία ανάγκη αυστηρότερων μέτρων και θεσμικού πλαισίου, αλλά η εφαρμογή του υπάρχοντος που θεωρείται αρκετό.

Σύνοδος Πρυτάνεων: Η πανεπιστημιακή φύλαξη θα πρέπει να οργανωθεί σε νέες βάσεις

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr